BURNO U VINOGRADSKOJ / Vatavuk podnio neopozivu ostavku: 'Zar stvarno netko misli da su svi osim Zadravec zaštitnici kriminala i kriminalaca?'

Image

Zoran Vatavuk, v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, u petak je na sjednici Stručnog vijeća podnio neopozivu ostavku

18.6.2021.
14:04
VOYO logo

Prof. dr. Zoran Vatavuk, v.d. Ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, na današnjoj je sjednici Stručnog vijeća bolnice podnio neopozivu ostavku.

Jedan od razloga koje Vatavuk navodi za ostavku jest to da mu je povrijeđena čast i ravnateljska funkcija, referirajući se pritom na informaciju da se ministar zdravstva Vili Beroš posljednjih dana dva puta sastao sa smijenjenom predstojnicom Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice, Dijanom Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio razloge ostavke

Vatavuk je od 14 sati održao konferenciju za medije. "Nadam se da je ovo moj zadnji susret s vama, kao v.d. ravnatelja. Pročitao bih svoje priopćenje za javnost", počeo je Vatavuk.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani, odlučio sam vam priopćiti da sa današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana. U sljedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti. O svojoj odluci obavijestio sam pisanim putem Upravno vijeće, te u osobnom kontaktu predsjednika Vijeća gospodina Tomislava Dulibića.

Dužnost privremenog ravnatelja bolnice prihvatio sam poslije ostavke ranijeg v.d. ravnatelja u dobroj vjeri da pomognem da naša ustanova, drugi po veličini klinički bolnički centar u Hrvatskoj i najstarija zdravstvena ustanova u glavnom gradu Hrvatske, prebrodi krizu u koju je zapala. Vjerujem da se svi sjećate medijskog cunamija koji je pogodio našu bolnicu, da smo u jednom trenutku postali bolnica -slučaj i da je cijela hrvatska javnost, a posebno naši pacijenti i to oni s najtežim dijagnozama, kao i svi djelatnici bili ozbiljno zabrinuti za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevoljko, ali odgovorno prihvatio sam ponudu Upravnog vijeća da svojim znanjem i godinama iskustva u ovoj ustanovi smirim stanje, riješim sukobe koji su opasno kulminirali do granica ugrožavanja redovitog rada i prijetnje uskraćivanja medicinskih usluga pacijentima, da vratim mir zaposlenicima koji pošteno i vrijedno rade svoje svakodnevne poslove, a uzročnike problema stavim u okvire naših pravila rada i obveza prema poslu.

U proteklih mjesec dana naši pacijenti imaju redovite usluge, za organizacijske manjkavosti pronalazimo rješenja, vraćen je mir među zaposlenike i vjera da nam svima skupa može biti bolje. Za to sam najzahvalniji svojim suradnicima i najvećem dijelu zaposlenika koji su svoje znanje, vrijeme i energiju usmjerili u rad s pacijentima, zbog čega uostalom i postojimo. Pokazali smo da zajedno možemo biti bolji i uspješniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa iz naše ustanove i na koncu izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda sa suradnicima, odlučio sam smijeniti s te dužnosti dotadašnju predstojnicu prof. dr. Dijanu Zadravec. Osobno sam preuzeo vođenje i tog zavoda, organizirao sa suradnicima plan rada, osigurao da pacijenti, pogotovo onkološki, dobiju svu potrebnu i redovitu uslugu. Vraćena je opet pozitivna radna atmosfera, vratili su se neki od onih koji su zbog sukoba s ranijom pročelnicom napustili našu bolnicu. O tome vam mogu više svjedočiti liječnici i ostali zaposlenici Zavoda nego ja.

'Tražio sam da dokaze preda državnim tijelima'

Ono što sam od prof. Zadravec cijelo ovo vrijeme tražio jest da sve svoje optužbe o mogućem kriminalu u našoj bolnici, zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako sam je kolegijalno molio, a zatim i kao v.d. ravnatelja, na temelju naših propisa i pravila i od nje tražio da se suzdrži od javnih istupa u kojima proziva neke od svojih kolega i optužuje za kriminalne radnje, a bez nuđenja dokaza, u kojima blati cijelu bolnicu i sve njene zaposlenike, u kojima se prikazuje kao da je ona jedini borac za istinu i pravdu, a svi ostali u bolnici su na drugoj strani.

Izrekao sam joj mjeru upozorenja s mogućim posljedicama za njen ugovor o radu. Otišla je na bolovanje, ali je to svejedno nije sprečavalo da i dalje nastupa u medijima, da ponavlja već puno puta prožvakanu priču o kriminalu, ali dokaze ne vidi ni hrvatska javnost, a koliko vidim, ni policija ni DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam sam javno pozvao policiju i DORH da istraže sve njene navode, da pronađu taj kriminal i da ga predaju pravosuđu, a nama omoguće da radimo svoj posao i da budemo na usluzi hrvatskim pacijentima. 

'Zar je samo Dijani Zadravec stalo do istine?'

Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su inspekcije više od tri tjedna propitivale poslovanje naše bolnice u proteklom razdoblju. Imali su uvid u svaki dokument, mogli su razgovarati sa svakim od zaposlenika, posebno onima zaduženima za pojedine poslovne procese. Ni jednoj od njih veliki borac za istinu i pravdu u liku Dijane Zadravec nije ponudio ni dao niti jedan dokument. Ali se zato iz dana u dan u medijima pojavljivala Dijana Zadravec sa svojom šabloniziranom pričom.

Zakucavala je na stup srama kolegu liječnika za kojeg je samo prije godinu dana govorila da je vrhunski stručnjak svjetskog glasa, kojeg je dizala u zvijezde. Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d. ravnatelju molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici. Tko god joj je proturječio u njenom istinoljubivom naletu odmah se našao na 'crnoj listi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odstupio sam s dužnosti da pomognem ministru'

A onda ona slavodobitno obznanjuje u medijima kako je razgovarala s ministrom zdravstva kojeg je, eto, upoznala sa svojom istinom, jer je on, tobože, informiran samo od druge strane. A druga strana, po njoj, su v.d. ravnatelja bolnice, predsjednik Upravnog vijeća, inspekcije koje je u bolnicu poslao sam ministar.

Poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom riječju, da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti  i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti.

Zahvaljujem svim suradnicima i svim zaposlenicima na podršci ovih mjesec dana. Želim da netko drugi nastavi ovim putem očuvanja mira u bolnici i stvaranja uvjeta za normalan rad zaposlenika i punu posvećenost pacijentima", poručio je Vatavuk te dodao kako je shvatio da je Čulo osoba kojoj trebate pružiti i ruku i zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je uslijedilo obraćanje radiologa Kalouseka koji je jedan od niza specijalista iz bolnice u Vinogradskoj koje je Zadravec teško optuživala. Rekao je da se materijali "koji su po njoj ukradeni" ne mogu koristiti u niti jednoj privatnoj medicinskoj ustanovi. Nabrojao je da od prozvanih liječnika dr. Čulo niti radi niti je ikada radio privatno, da Kalousek povremeno radi, ali uz odobrenje svog KBC-a, i to u klinici u kojoj se taj materijal ne može nikako koristiti.

'Imamo razloga sumnjati da smo kolateralne žrtve njenog pokušaja ucjene'

"Navodni kriminal kolegica nije mogla otkriti slučajno, već je riječ o proceduri o kojoj je bila obaviještena, a na koju je bolnica bila primorana, jer ona sama nije radila svoj posao", rekao je Kalousek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku je konstatirao kako je Zadravec i sama tražila dozvolu za rad u privatnoj praksi te da je drugim liječnicima potpisivala zahtjeve za rad privatno. Dodao je i kako je Zadravec u cijeloj 2020. godini očitala samo 250 nalaza te da oni ne znaju gdje se "ona nalazila za vrijeme prve covid krize od 3. do 6. mjeseca".

"Spremni smo na istragu koja će vještačiti put novca, ali zahtijevamo i da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva koje vodi pri HLZ i njezinu komunikaciju s dobavljačima opreme, jer imamo razloga sumnjati da smo kolateralne žrtve njenog neuspješnog pokušaja ucjene", zaključio je Kalousek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je bilo vrijeme eskalacije'

Upitan je li njegova ostavka neopoziva, Vatavuk je poručio kako je Stručno vijeće napravilo jednu neobičnu gestu.

"Mislim da će to ići nekim svojim tijekom. Ja ovo ne doživljavam porazom, ja sam ionako imao određeni period da budem v.d., sad ću samo ranije izaći... Nisam ušao u bolnicu u kojoj nisam dobio tri dana da radim u miru. Nisam ulazio niti u jedan sukob. Ovo je bilo vrijeme eskalacije, moje je bilo da umirim i da dovedem stvar da možemo normalno funkcionirati. Kolege znaju kako sam ih pokušao motivirati, i kako sam razgovarao s njima, da sam im rekao da mi treba godinu do dvije da dođu u normalnu radnu temperaturu s nekim novim šefom. Znaju da njihov zavod može postati vrhunski zavod za dvije godine...", poručio je Vatavuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadravec tražila podršku ministra

Zadravec je, podsjetimo, na sastanku s ministrom lobirala za samu sebe i tražila podršku ministra budući da je upravo ona jedna od troje kandidata prijavljenih za ravnateljsko mjesto Vinogradske bolnice koji je još uvijek u tijeku.

Kako 24 sata neslužbeno doznaje iz Ministarstva, ministar Beroš pozvao je članove inspekcija koja je posljednjih tjedana češljala poslovanje bolnice i prigovarao im zašto nisu našli ništa sporno budući da je preliminarno izvješće inspekcije gotovo i ono govori kako u bolnici nije bilo niti kriminala niti korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZADRAVEC TVRDI DA JE OZBILJNO BOLESNA /

'Potrebno mi je liječenje... Sad je sve u kaosu, Vatavuk se ne javlja na telefon'

Image
ZADRAVEC TVRDI DA JE OZBILJNO BOLESNA /

'Potrebno mi je liječenje... Sad je sve u kaosu, Vatavuk se ne javlja na telefon'

Inspekcija je utvrdila tek sitnije nepravilnosti koje su uobičajene i u drugim bolnicama.

Izglasana jednoglasna podrška

Nakon što je na današnjoj sjednici Stručnog vijeća Vatavuk objavio svoju ostavku, akademkinja Mirna Šitum predložila je da vijeće glasa za podršku ravnatelju, koja je izglasana jednoglasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatavuka treba razriješiti Upravno vijeće čija je sjednica zakazana idućeg tjedna u srijedu.

Vinogradska bolnica Vatavukovom ostavkom ostaje bez ravnatelja do daljnjega, a novo ravnateljsko ime bit će poznate tek za mjesec dana. Upravno vijeće birat će, po svemu sudeći, između prof. dr. Davora Vagića, prof. dr. Vanje Bašić Kes i prof. dr. Dijane Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo