'stojite na ramenima titana' / Milanović poručio ročnicima: 'Živimo u teškim vremenima, svijet se preslaguje kao što nije desetljećima'

Image
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

Zoran Milanović je rekao da je temeljna dužnost dragovoljnim ročnicima obrana Domovine i njezinih granica, a tek nakon toga dolazi obaveza prema drugima

8.3.2024.
16:42
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović poručio je u petak dragovoljnim ročnicima Hrvatske vojske na polaganju prisege na vojnom osposobljavanju u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi da je njihova temeljna dužnost obrana Domovine i njenih granica.

Image

„Položili ste prisegu u kojoj stoji sve – poziv časti, odgovornosti i slobode. Imate odgovornost prema Domovini jer bez odgovornosti nema zajednice, države ni vojske" istaknuo je Predsjednik u prigodnom obraćanju, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Imate čast da služite, da budete pripadnici vojske i da stojite na ramenima titana i ono malo dobrih ljudi koji su Hrvatsku prvo obranili, a onda i oslobodili. Također, imate osobnu slobodu kao pojedinci i kao osobe i to vam nitko nikada ne može oduzeti, to vas čini ljudima“, poručio je Predsjednik Milanović novim ročnicima na svečanosti polaganja prisege 41. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u požeškoj vojarni „123. brigade HV“.

Image
'FARSA TURUDIĆ' /

Milanović: 'Ako se može sjesti u auto s osumnjičenim, sve se može'

Image
'FARSA TURUDIĆ' /

Milanović: 'Ako se može sjesti u auto s osumnjičenim, sve se može'

Obveza obrane Domovine

Vaša je temeljna dužnost, dodao je, obrana Domovine i njezinih granica, a tek nakon toga dolazi obaveza prema drugima i trećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lojalni i predani, ali ne i naivni. Bili bismo neodgovorni da u ovim teškim vremenima partnerima i saveznicima okrenemo leđa, ali isto tako da slijedimo slijepo sve što nam kažu“, rekao je predsjednik Milanović pritom pozivajući ročnike da razmisle o tome da postanu i profesionalni vojnici.

Image

„Hrvatska je ukinula obavezni vojni rok u trenutku kada je broj onih koji se odlučuju za civilno služenje vojnog roka višestruko počeo nadmašivati broj onih koji stvarno žele služiti vojni rok i naučiti temeljna vojna znanja. Nekad je trajalo duže, međutim, danas traje 8 tjedana. Pritom, vrijedna i motivirana osoba u 8 tjedana može mnogo”, izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da živimo u teškim vremenima, jer se svijet preslaguje kao što nije desetljećima. Svečanu prisegu danas je dalo 116 ročnih vojnika, 105 mladića i 11 djevojaka, kojima je predsjednik Milanović čestitao na položenoj prisezi i na izboru dragovoljnog osposobljavanja.

Anušić ročnicima: Nasljednici ste pobjedničke Hrvatske vojske

Ročnicima se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručivši im kako su "ponos i ono najbolje što imamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obukli ste hrvatsku uniformu na koju ste stavili hrvatske znakove, nasljednici ste pobjedničke Hrvatske vojske nastale u Domovinskom ratu koja je oslobodila i koja čuva naše granice punih 35 godina“, istaknuo je dodavši kako će se nastaviti s unaprjeđenjem statusa i materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Republike Vlado Čulina, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo