'FARSA TURUDIĆ' / Milanović: 'Ako se može sjesti u auto s osumnjičenim, sve se može'

'Umjesto toga se licitira na pijaci tko je kandidat i to je vrlo nepravedeno prema Danijelu Markiću, razgovaramo o njegovom trećem mandatu'

8.3.2024.
14:33
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao aktualna vojna i obavještajna pitanja u zemlji.

Imenovanje načelnika Glavnog stožera rezultat je dogovora Pantovčaka i Vlade. Na pitanje, kakav je njegov odgovor po pitanju kandidata Danijela Markića na čelu VSOA-e, Milanović je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su dvije odvojene stvari. Mogle bi biti i spojene da se premijer javi, a on to ne radi. Moje mogućnosti i ono što mi stoji na raspolaganju je ograničeno. Ja sam bio rekao da mi je stalo, mada je sad pitanje pred same izbore koliko je to više korektno, ne znam kako će izbori završiti i možda i nije korektno da se onome tko dolazi nešto nameće na ovakav način", kazao je Milanović.

"Činjenica je da 7. svibnja Markiću mandat ističe i da se ponovno možemo naći u situaciji da nemamo Vladu i da nemamo oba dionika odnosno partnera u supotpisu. Ravnatelja se imenuje usuglašavanjem, dogovorom, koji nije javan i Vlada nije predlagatelj. Kad Medved, a prije njega AP, kaže da je Vladin prijedlog bilo tko, onda krši zakon", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedini način da se sačuva dostojanstvo službe i dostojanstva tog čovjeka kojeg se sad premeće kao vreću krumpira", kazao je predsjednik nazivajući to "vrstom iznude" te dodao da je upitan interes da se ovo pitanje stvarno riješi.

Image
POBIJEDILA ALKOHOLIZAM /

Ava Karabatić se vraća u politiku: 'S Milanovićem bih se sigurno dobro složila'

Image
POBIJEDILA ALKOHOLIZAM /

Ava Karabatić se vraća u politiku: 'S Milanovićem bih se sigurno dobro složila'

"S gospodinom AP-om sam pokušao stupiti u kontakt prije dva dana, da vidimo što možemo učiniti, međutim ne želi se razgovarati", kazao je Milanović dodajući da opstrukcija traje godinama. "Pred nama je još nekoliko dana u kojima možemo riješiti ovo pitanje, ali moramo razgovarati. A moramo razgovarati o stvarima koje sam naglasio prije nekoliko tjedana, u jeku ove fenomenalne, jedne od najbjednijih farsi u povijesti hrvatske države, a to je nasilno imenovanje i uguravanje Ivana Turudića na mjesto Glavnog državnog odvjetnika. Dogodio se jedan propust u VSOA-i koji nisam nazvao nezakonitošću, ali nije moguće da se tako važne informacije kakve VSOA operativno ima ne daju na uvid AP-u. Pa da on kaže, nisam znao, i napravit ću najgrozniju stvar na svijetu, nema veze, da sam znao ranije - laže nas Plenković - možda bi nešto napravio. VSOA je odgovorna što Plenković to nije znao ranije. Sad ćemo osigurati da se takve stvari saznaju ranije. To želim promijeniti", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo, ako se želi rješenje, to će se riješiti u jednome danu. VSOA ima prema zakonu ravnatelja i zamjenika, zamjenik nije imenovan. Zašto zamjenik nije imenovan? To HDZ-u ne odgovara. Umjesto toga se licitira na pijaci tko je Vladin kandidat. Vlada za to ima ovlasti kao ja u izboru novog pape i to je vrlo nepravedeno prema Danijelu Markiću, razgovaramo o njegovom trećem mandatu", dodao je.

Na pitanje, kakvu suradnju očekuje s novim načelnikom stožera, kazao je da je Kundid po njemu najbolji kandidat, a govoreći o njegovim prioritetima, dododao je da "prioritete određuje HDZ odnosno, AP".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i opremljenost vojske.

"Dok se moglo, mogli smo odlučiti kupiti nekolio protuzračnih sustava, dronova, raketnih sustava...Vlada se odlučila za avione, OK, ja sam to podržao. Ne možemo imati sve", kazao je Milanović dodajući da nas "Rusija šiša u proizvodnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitali ste me što može načelnik. Držati disciplinu, odgovornost, biti uzor, to očekujem od njega", nastavio je, a zatim se još jednom osvrnuo na premijera.

"On se prijeti iz Bukurešta. Obećava dobivene izbore. Ti ćeš doprinijet na žrtvenik Europske pučke stranke...gospodin se ne javlja. Nisam ništa odbio, ali da mogu preći preko propusta koji su se dogodili u farsi Turudić, to je nemoguće. To su stvarni podaci prikupljeni sudskim nadzorom. Kakve su procedure tamo? Da ne bih išao ja tamo osobno provjeriti", rekao je Milanović dodajući da je to zadatak VSOA-e te da nije zadovoljan ostvarenjem te zadaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se može sjesti u auto s osumnjičenim, sve se može", dodao je predsjednik. "Ovo je put prema dolje, za cijelo društvo i zemlju. I što sad da misle 18-godišnjaci? Bolje da to ne gledaju."

O uvođenju obveznog roka Milanović kaže da će njegovo uvođenje biti teško jer imamo priziv savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete ljude slati na scan ili magnet da im se provjere moždane vijuge, imaju li stvarno prigovor savjesti i normalno da će se toga mašiti većina ljudi. Do izbora od toga neće biti ništa. Vidjet ćemo, neću reći da sam protiv, mislim da je ovih osam tjedana dragovoljno super, ali to je samo 180 ljudi za cijelu Hrvatsku, a Hrvatska je odabrala profesionalnu vojsku", rekao je Milanović dodajući da ne treba 'davati previše novca na jednu stvar' već je potrebno voditi računa o ujednačenosti naoružanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Za Milanovića mrtvo slovo na papiru: A država ipak želi privući mlade na vojni rok

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo