OTKRILI I TAJNU DUGOVJEČNOG BRAKA / Zora i Josip Morin na Susku proslavili zlatni pir uz prijatelje, djecu i unuke: Svaki dan u Americi misle na svoj otok

Stotine ljudi okupile su se na jednom od najizoliranijih otoka u Hrvatskoj - Susku, kako bi sudjelovali na velikoj proslavi

23.8.2019.
21:00
VOYO logo

Povezana suščanska zajednica iz Amerike došla je proslaviti zlatni pir svojih prijatelja, koji su u svom rodnom mjestu željeli obnoviti zavjete.

Josip i Zora u Ameriku su sa Suska emigrirali još kao djeca, a želja za tradicionalnim sušačkim vjenčanjem ostala je živjeti u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 godina kasnije, ispunjavaju svoj san i na rodnom Susku slave zlatni pir, a uz prijatelje, tu su i njihova djeca i unuci.

Rosemarie Morin, Zorina i Josipova kći uzbuđena je zbog svojih roditelja: ''Ovo je njihova 50. godišnjica. Slavimo i sušačku tradiciju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao Zora i Josip, u Sjedinjenim Državama živi više od 4.000 Suščana i Suščanki. Silvio Tarabokija prisjeća se: ''To je bilo 63. U rujan sam išao u Italiju, išao sam u logor, i tamo sam ostao dvije godine. I onda sam emigrirao za Ameriku''.

No, na svoj Susak i njegovu tradiciju nisu zaboravili i rado mu se vraćaju svakog ljeta. Maria Tarabokija kaže: ''Naš rodni dom, silno ga ljubimo, silno ga volimo i volimo mu se vratiti svaku godinu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvo slavlje ne bi bilo potpuno bez tradicionalne sušačke nošnje, najkraće nošnje u Europi, za koju kažu i da je bila prva mini suknja. Marija Rudić, predsjednica Mjesnog odbora Susak, ističe: ''Mi ovo zovemo kamižoti, ovo je naša tradicionalna svečana nošnja i ona se sastoji od sa puno stvari. Kad je pir i neka svečanost sve tko ima nošnju obuče se i tako idemo kao procesija idemo gore prema crkvi''.

I ovog puta gosti se penju do točke sušačkog društvenog života, crkve svetog Nikole, gdje će Zora i Josip obnoviti svoje zavjete. U razgovoru za RTL Danas istaknuli su koliko su sretni što na Susku mogu proslaviti 50 godina braka, a Zora je otkrila i koja je tajna tako dugog zajedništva: ''Uvijek je važno pričati s mužem, i o lijepom i o ružnom, važno je i puno praštati, a treća je boga moliti da cijelu obitelj drži zajedno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susak Josip iznimno voli i kaže da na njega u SAD-u misli svaki dan, a ovu noć na njihovu najdražem otoku uljepšat će im i pjevač Mladen Grdović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo