Informatika i tehnologija / Znate li kako smanjiti veličinu slike?

Image
Foto: RTL

Ako spadate u onu skupinu ljudi koja s tehnologijom baš i nije na ti, pitanje kako smanjiti veličinu slike može vas namučiti i oduzeti vam jako puno vremena.

28.5.2018.
0:31
RTL
VOYO logo

Naizgled poprilično jednostavna radnja, ali ovo jednostavno pitanje može vam zaista  oduzeti jako puno vremena pa ako ne znate kako smanjiti veličinu slike, saznajte to u nastavku.
Prije svega, razjasnimo malo samu “fizionomiju” tog elektroničkog zapisa zvanog slika, ili točnije-fotografija. Kako biste i sami bolje razumjeli što zapravo želite smanjiti bitno je znati kako ono što nazivamo veličina slike zapravo ima više parametara.
Jedan je fizička veličina, odnosno širina i visina koja se najčešće izražava u pixelima ali može se izraziti i u inčima ili centimetrima.
Druga stvar je rezolucija slike, odnosno njezina oštrina. Izražava se u broju piksela po inču (Pixels/Inch) pa tako, što je taj broj veći, imat ćemo više detalja u slici i slika će biti oštrija.
Međutim, mnogi ljudi, kada kažu “veličina” zapravo misle na nešto što se zove težina slike a izražava se u megabajtima (mb) i kilobajtima (kb)
Svi ti parametri su međusobno povezani, pa tako smanjivanjem veličine slike (širine i visine ) ili njezine rezolucije automatski se smanjuje i njezina težina
U nastavku  donosimo nekoliko najjednostavnijih načina kako smanjiti veličinu ( i težinu ) slike:
1. Vjerojatno najjednostavniji za to bio bi kroz Windowsov program Paint, obzirom da nam je svima vjerojatno najdostupniji.
Ono što trebamo učiniti je: otvoriti sliku u Paintu, kliknuti na opciju “resize” što nam daje mogućnost promjene veličine po postotku ( npr smanji na 80% trenutne veličine ) ili definiranje veličine u pixelima. Nakon što smo promijenili veličinu, spremimo sliku koristeći “save” ili “save as” komandu i slika će se spremiti u novoj veličini
2. Drugi program kojim možemo smanjiti veličinu slike je “Window picture manager”. Princip je isti ka i u Paintu.
3. Za one malo naprednije korisnike savjetujemo vam  “Adobe Photoshop” najbolji profesionalni program za uređivanje slika. Nakon što otvorimo sliku u Photoshopu idemo na Image / Image size ( ili pritisnemo kraticu ALT+CTRL+I ) gdje možemo odvojeno mijenjati veličinu i rezoluciju slike. Kao i uvijek, nakon što smo joj smanjili veličinu, sliku spremimo komandom “save as” i radnja je gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo