FOTO / Znate li da je Vlada na vaš račun naručila istraživanje o Istanbulskoj? Pogledajte što Hrvati o njoj stvarno misle

Image
Foto: Vijesti.hr/PIXSELL

Istraživanje je provedeno na uzorku od 604 punoljetna građanina u razdoblju od 19.-20. ožujka

22.3.2018.
10:15
Vijesti.hr/PIXSELL
VOYO logo

Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija tek svaki 8. ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao/la ili samo 12,2 %. Skoro polovica ispitanih, 48,6 % znaju osnovne informacije i pratili su temu kroz medije. 35,8 % ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3 % nije do sada čulo za nju, tj. ne znaju o čemu se radi.

Zanimljivo je s obzirom na temu konvencije da su muškarci nešto više informirani od žena (14 % prema 11 %), dok mladi do 29 i oni do 44 godine baš i nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje „Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?“ 31,9 % ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava. Ukupno Konvenciju podržava u 66 % ispitanika. S druge stane 12,4 % ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, i 10,4 % da je uglavnom ne podržavaju –ukupno 22,8 %. Ne zna njih 11,1 %.

Gledano po strukturi biračkog tijela 59 % birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70 % birača Mosta i Živog zida te čak 90 % birača SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86 % ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj.

61 % ispitanika se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijenit obiteljske vrijednosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68 % ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19.-20.3. za potrebe Vlade RH. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-4,7 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo