'i dalje smo zarobljeni...' /

Znanstvenik podijelio zabrinjavajući graf o propadanju: 'Hrvatska je socijalna monarhija političkih i interesnih klanova'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Facebook/Dejan Kovač

U globalnom svijetu rast BDP-a od 2-3% ne znači ništa, ako druge zemlje konstantno rastu po većoj stopi od nas, poručuje Kovač

19.7.2021.
8:30
Patrik Macek/PIXSELL, Facebook/Dejan Kovač
VOYO logo

Znanstvenik i ekonomist Dejan Kovač, koji je bio nezavisni kandidat kojeg je na predsjedničkim izborima 2019. podržavao HSLS, je na svom Facebook profilu napisao kako se po pitanju evolucije nismo baš kao društvo, ali ni kao država, pomaknuli s dna ljestice. 

"Države koje se ne mijenjaju - propadaju - ovo je darvinizam današnjice. Ne u doslovnom smislu, ma da ni bankroti država nisu strani, već u smislu relativnog siromaštva. U globalnom svijetu rast BDP-a od 2-3% ne znači ništa, ako druge zemlje konstantno rastu po većoj stopi od nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u periodu 1993. do 2017. na tablici top 10 post-komunističkih država od zlatne sredine i male razlike u BDP-u po PPP-u došla na samo začelje i ogromnih razlika u životnom standardu građana.

Image
14. Dubrovnik forum /

Plenković tvrdi kako je Hrvatska očuvala financijsku reputaciju. Evo što naziva 'najmudrijim potezom'

Image
14. Dubrovnik forum /

Plenković tvrdi kako je Hrvatska očuvala financijsku reputaciju. Evo što naziva 'najmudrijim potezom'

Razlog ovome je što za razliku od drugih zemalja u kojima se isto dogodila "revolucija" društvenog uređenja, nažalost kod nas nije uslijedila duhovna i mentalna evolucija. Takva vrsta evolucije ne može doći od osoba treniranih u bivšem sustavu, niti njihovih idejnih nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska danas ex lege možda je liberalna demokracija ali ex more je i dalje socijalna monarhija. Socijalna monarhija političkih i interesnih klanova koji su kroz nepotizam, korupciju, te manjak reformi nas zakovali na dnu EU.

Živjeti liberalnu demokraciju znači imati građanske, ekonomske i političke slobode. Iako smo napravili u zadnjih 30 godina određeni iskorak unutar građanskih sloboda, locus kontrole ekonomskih i političkih sloboda se nije promijenio tj. i dalje smo zarobljeni.

Po riječima Nelsona Mandele "biti slobodan nije samo odbaciti svoje lance, već živjeti na način koji poštuje i povećava slobodu drugih." Što se čeka?", napisao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo