ZNAČI LI PAD NEZAPOSLENOSTI UJEDNO I VIŠE ZAPOSLENIH U HRVATSKOJ? / Evo koliko manje radno aktivnog stanovništva imamo nakon ulaska u EU

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic

Trenutno je u Hrvatskoj najveća zaposlenost još od 2010. godine. Najveći je broj zaposlenih u Hrvatskoj bio 2008. godine, a sada je taj broj za 107 tisuća manji.

6.4.2018.
23:40
PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic
VOYO logo

U Hrvatskoj je u veljači zabilježeno 173.000 nezaposlenih građana, ili njih 5.000 manje nego mjesec ranije. Nezaposlenost je na godišnjoj razini smanjena 2,4 posto, a naša je zemlja prema podacima Eurostata imala jedan od najvećih padova nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Znači li pad nezaposlenosti i više zaposlenih?

Najmanje je nezaposlenih zabilježeno u Češkoj (2,4 posto), u Njemačkoj ih je bilo 3,5 posto, a hrvatska je stopa nezaposlenosti pala na 9,6 posto, piše Večernji list. U te podatke ulaze svi oni koji su u tom razdoblju radili, a nezaposleni nisu samo oni koji su prijavljeni u državnu evidenciji. Radi se o 9500 nezaposlenih manje jučer nego na posljednji dan prosinca 2017. godine. U siječnju i veljači ove godine oglašeno je 50 tisuća radnih mjesta, a 24,5 tisuće radnika dobilo je posao preko burze. Jučer je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao da pad nezaposlenosti u Hrvatskoj znači i veće zapošljevanje, no prema službenim brojkama, u Hrvatskoj se nakon ulaska u Europsku uniju broj radno aktivnih stanovnika smanjio za 160 tisuća, većinom zbog velikog iseljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća zaposlenost od 2010. godine

Oni ljudi koji su odselili iz Hrvatske u inozemstvo više nisu na našoj burzi rada, a osim toga, smanjen je broj nezaposlenih i zbog starenja stanovništva. Tu je i početak sezonskog rada, piše Večernji list. Ipak, kada se isključe sezonska zapošljavanja, ravnomjernim rasporedom podataka tijekom cijele godine, prema podacima Macro Huba sa zagrebačkog ekonomskog fakulteta, trenutno je u Hrvatskoj najveća zaposlenost još od 2010. godine. Najveći je broj zaposlenih u Hrvatskoj bio 2008. godine, a sada je taj broj za 107 tisuća manji. Macro Hubovi podaci pokazuju da se nezaposlenost u Hrvatskoj smanjuje, ali sporije nego što je to bio slučaj do početka 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo