Preživio brutalan napad / Zlostavljani jež je živ i oporavlja se: 'Reagirala su i druga djeca, suprotstavila su se nasilnicima'

Image
Foto: Splitski dnevnik

Iz Udruge Splitske šape su napomenuli kako su djeca ježa maknula od onih koji su ga šutali nogom

12.3.2019.
16:49
Splitski dnevnik
VOYO logo

Javnost je zgrožena slučajem zlostavljanja bespomoćnog ježa od strane malih Splićana. Ježić je brutalan napad preživio, zbrinut je i odveden kod veterinara, no to nije izoliran slučaj.

"Ovo nije nažalost prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece i to da stvar bude gora u blizini škole. Nama je za zlostavljanje ježa dojavljeno, točnije našoj volonterki koja je od građanke koja je vidjela slučaj preuzela ježa i odnila veterinaru. Nakon pružene veterinarske skrbi, jež se oporavlja i čim bude bolje bit će pušten u prirodu", kazali su iz Udruge Splitske šape o tome u kakvom je stanju jež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlostavljanje životinja događa se svakodnevno

Kako su i sami potvrdili, zlostavljanje životinja događa se svakodnevno, a volontere Udruge često se izruguje.

"Ovakvo postupanje prema malenoj životinji iznenađuje i nas, ali s obzirom na broj slučajeva zlostavljanja životinja u našem gradu i županiji, a pogotovo pasa i maca, moramo reci da nije čudno što su počinitelji djeca. Nasilje prema životinjama se tolerira i smatra nebitnim, a nas volontere se izruguje, čak i prilikom podnošenja prijava policiji za zlostavljanje i zanemarivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Splitski dnevnik

Jež

Izvor: Splitski dnevnik

Svakodnevno nam se putem Facebook stranice dojavljuju različita postupanja prema psima i macama kojima se krši Zakon o zaštiti životinja i mi sve slučajeve, ako postoje dokazi prijavljujemo nadležnim institucijama, policiji, veterinarskoj inspekciji i drzavnom odvjetništvu ako se krši čl. 205 Kaznenog zakona. Međutim, sustav po pitanju zaštite životinja ne funkcionira, a Zakon se u toj domeni ne provodi niti pruža adekvatnu zaštitu životinjama", kažu iz Udruge za Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je za sve kriva okolina koja takve stvari dopušta

Djeca se jesu okomila na ježa, tu nije ništa sporno, no više je za sve kriva okolina koja takve stvari dopušta. Trebalo bi im svojim primjerom pokazati kako se treba odnositi prema životinjama.

"Ono što nam je još strašnije je to što škola kao odgojno-obrazovna institucija koja bi trebala imati nultu stopu tolerancije na nasilje, propušta adekvatno reagirati u ovakvim situacijama, a niz je načina kako to mogu napraviti: od edukativnih radionica i razgovora na temu zaštite životinja, posjeta azilima, akcijama kojima se potiče svijest o zaštiti i odgovornom postupanju prema životinjama i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislimo da nije primjereno sad mržnju usmjeravati prema djeci kao jedinim odgovornima za ovu situaciju, iako smatramo da ih treba propisno kazniti i educirati, jer će svi ostali kojima su okruženi, od škole, ravnatelja, nastavnika, policije, roditelja, stručnih sluzbi propustiti reagirati. Ne zaboravimo da su i u ovom slučaju reagirala i druga djeca, ona koja su se suprotstavila nasilnicima i ježa makla od onih koji su ga šutali nogom", zaključuju iz Udruge Splitske šape.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo