KOLONA SJEĆANJA / Zločin bez kazne: 'Počinitelji gnjusnih zločina u Škabrnji moraju biti otkriveni'

Image

Na misi za sve ubijene i poginule u škabrnjskoj crkvi molio je i general Ante Gotovina.

18.11.2018.
19:31
VOYO logo

Istog dana kada je pao Vukovar tragedija se dogodila i na drugom kraju Hrvatske. 

Peti kninski korpus Ratka Mladića i paravojne formacije srpske vojske pregazili su i Škabrnju i izvršili pokolj nad civilnim stanovništvom. I ondje je danas bila kolona sjećanja, a ondje i general Ante Gotovina.  Najprije komemoracija u Ambaru odakle je počeo krvavi pir nekadašnje JNA, a onda kolona tuge i sjećanja s 15-ak tisuća ljudi podsjetili su na dan kada je mala ravnokotarska Škabrnja zavijena u crno i kada je svaka obitelj izgubila barem nekog svog člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išli smo svake godine u Vukovar, evo ove godine smo došli u Škabrnju. Da se poklonimo, da se pomolimo za poginule", kazala je Marija iz Pitomače. "Sama pomisao kako je tim ljudima bilo kad su dolazili srbočetnici i JNA i kad su okupirali ovo mjesto i što su napravili, onda me točno jeza hvata", rekao je Nikola Tomić iz Biograda.

Image

Kolona sjećanja u Škabrnji

Image

Kolona sjećanja u Škabrnji

"Pitaju staricu koja više ne zna za sebe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratko Mladić predvodio je 9.  kninski korpus tadašnje JNA koji je razorio Škabrnju, a onda iz podruma istjerao preplašene civile. Tada je nastao krvavi pir. Zapovjednika obrane boli što za taj zločin neće biti kazne.

"Prije par dana došli su ispitivati moju majku od 98 godina kako joj je bilo prije 27 godina, a ona je stotinu puta dala izjave, pa sada su se našli iz našega pravosuđa da pitaju staricu koja više ne zna za sebe", rekao je zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komemoraciju je došla gotovo polovica Vlade, a potpredsjednik Sabora poručio je da bez kažnjavanja zločinaca nema katarze u Škabrnji, ali ni u cijeloj Hrvatskoj. "Njihova žrtva, a oni su žrtva velikosrpske četničke agresije, ne smije ostati zaboravljena, ne smije ostati prepuštena zaboravu, a svi mi moramo dati dodatni napor kako bi se počinitelji tih strašnih i gnjusnih zločina otkrili, procesuirali da napokon i žrtve i njihove obitelji nađu mir", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić (HDZ). 

Na misi za sve ubijene i poginule u škabrnjskoj crkvi molio je i general Ante Gotovina. 27 godina nakon tragedije Škabrnja s gorčinom i tugom pamti dan u kojem je svirepo ubijeno 43-oje civila i 15-ica branitelja. Do kraja rata izgubili su 86-ero mještana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo