stigla nova lica /

Živi zid i dalje živi. Direkt posjetio Čabar, njihovu posljednju utvrdu. 'Više nemaš ništa ovdje'

Antonio Dražović, inače Zadranin, i član Živog zida novi je gradonačelnik

1.6.2021.
9:00
VOYO logo

Jasan je trend, stižu nova lica, nove snage, a stare su stranke u problemima. Tako i IDS. Trideset godina drže Istru, a sada su izgubili najvažnije gradove, Pulu i Pazin, a župan se izvukao kroz ušicu igle. A ako ste mislili da Živi zid više nije živ, onda ne znate što se dogodilo u Čabru.

Antonio Dražović, inače Zadranin, i član Živog zida novi je gradonačelnik. Gradić koji je nekada cvao, imao je tvornice, hotele, danas nema niti jedan restoran. Mladi odlaze, a posljednja dva mandata tu je vladao SDP. Ida Balen zaputila se, zato, u srce Gorskog kotara i razgovarala sa stanovnicima i s čovjekom kojeg oni vide kao spasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dojmovi jutra nakon /

Analiza Damire Gregoret: Splićani su odabrali promjene! Grad pod Marjanom prvi put će voditi fizičar - Ivica Puljak

Image
dojmovi jutra nakon /

Analiza Damire Gregoret: Splićani su odabrali promjene! Grad pod Marjanom prvi put će voditi fizičar - Ivica Puljak

''Od Rijeke do Čabra ima nekih 85 kilometara, međutim, nepristupačno je zato što je autoput do Delnica, sve dalje je sat vremena zavoja'', rekla je RTL-ova novinarka Ida Balen.

A na kraju puta napuštena ljepota. Mladi odlaze i nemaju se čemu vratiti. Tek trgovina i dvije gostione kao potvrda da život ovdje postoji i bit će, nadaju se, bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''OPG da će biti za mlade, tako neke stvari koje sad već nemamo ništa, prije je bilo, naprimjer restoran, mogao si negdje izaći'', rekla je Tea Turk na pitanje što je obećano.

Bivši hotel sada je samo svjedok vremena o kojem se uz kavu svakodnevno raspravlja.

''Mir, volim šumu, čist zrak. Tu živim pored Čabranke'', kazao je Davor Žakić.

Odmah do gostione u kojoj sjedi nalazi se bivša tvornica namještaja. Nekada najpoznatija u Jugoslaviji. Davor je tu radio, ali je propala. Svaki pogled na tvornicu za njega je živa rana.

Mnogi su otišli u Sloveniju, koju od Čabra dijeli ova bistra voda. Preko Čabranke svakoga dana ovdje dolazi i Anton. Nekada je u Čabru živio, ali nakupilo se previše gorčine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pogledajte, tvornica prazna, a to je sve građeno samodoprinosom. Poslije rata građeno je udarnički, to je sve narod besplatno radio'', rekao je Anton Košmrlj.

A sve su oči uprte u 29-godišnjeg Antonia Dražovića. On je SDP-ovu kandidatkinju uvjerljivo pobijedio sa 1160 glasova. Gradska uprava nalazi se u nekadašnjem dvorcu Zrinskih, a u nju će sjesti za tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu je smještena gradska uprava. Što se tiče mog ulaska u politiku, počeo sam sa Živim zidom još 2015. godine kad se Sinčić kandidirao, prošli smo težak put i sad napokon imamo izvršnu vlast u jednom od gradova'', rekao je Antonio Dražović, novoizabrani gradonačelnik Čabra.

''Prvo, čovjek je mlad, ima neku viziju, a da je do sad bilo dobro, nije. Slabije ne može bit. A što vam je najvažnije? Pa najvažnije je da nam se mladi vrate i da imamo neku budućnost, ovo je sve umrlo. Tu nema, vidite da nema života'', kazala je Božica Janeš.

Novi gradonačelnik Čabar vidi kao planinski raj s razvijenim agroturizmom, poljoprivredom, gospodarstvom, radnim mjestima. Planira otvoriti i ured za EU fondove.

''A to povjerenje koje sam dobio, rekao sam u više navrata, vratit ću stostruko'', rekao je Dražović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje će, tvrdi, u Puli nagraditi i nezavisni Filip Zoričić. Srušio je IDS.

''Pula je grad s Karizmom i on zaslužuje jedan novi duh, novi vjetar. Vjerujem da će to dobro doći i drugim velikim strankama da malo promisle, pogledaju oko sebe'', rekao je novoizabrani gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo je dobio Zagreb, ali i Pazin. Suzana Jašić imala je 53 posto glasova. Ni sama do zadnjega nije bila sigurna kako će proći.

''Nismo razmišljali o tome što bi trebalo nego što mi mislimo, što osjećamo'', kazala je Suzana Jašić, novoizabrana gradonačelnica Pazina.

A IDS- ovo urušavanje moglo bi biti dodatno, jer SDP-ov kandidat za župana traži provjeru. Dosadašnji pulski gradonačelnik, IDS-ov Boris Miletić, postao je župan sa samo 54 glasa razlike.

''Tražit ćemo prebrojavanje glasova u svim onim sredinama gdje je veliki broj nevažećih listića'', rekao je kandidat za istarskog župana Danijel Ferić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić mogućnost pogreške ne priznaje, ali zbog lošeg IDS-ovog rezultata u Istri stavlja mandat na raspolaganje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo