neisplativ turizam / ZET-ova nepažnja: Kupili četiri panoramska autobusa previsoka za prolaz ispod nadvožnjaka

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U svibnju su nabavljeni panoramski autobusi koji ne mogu na sve turističke ture koje nudi ZET

20.11.2019.
16:31
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački turizam doživio je još jedan fijasko. ZET dnevno već razvozi samo po jednog putnika u svojih 12 električnih automobila nabavljenih za tri milijuna kuna, a Večernji list javlja kako su u svibnju kupili i četiri panoramska autobusa za devet milijuna kuna koji ne mogu na sve ture koje u ZET-u sami nude - jer su previsoki za zagrebačke nadvožnjake.

Ne mogu pripomoći drugim linijama

Standardna zelena linija, koju panoramski autobusi voze od Kaptola, preko Maksimira i Budeka do Jaruna i natrag, jednim dijelom prolazi Savskom cestom. Tamo novi MAN-ovi autobusi ne mogu, kao ni Miramarskom. Budući da mogu samo u određene dijelove grada, oni voze svoju posebnu liniju i ne mogu uskočiti u standardnu zelenu ili pak crvenu koja prometuje samim središtem grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panoramski autobusi ionako voze od lipnja do rujna, no na okretištu u Dubravi gdje su parkirani kažu kako se ni u mjesecima kad rade nisu navozili. Predstavljeni su uoči Dana grada u svibnju ove godine, uz nazočnost i gradonačelnika Milana Bandića, koji se nabavom autobusa i nije mogao baš nahvaliti.

''Grad koji je triput zaredom dobio nagradu za najbolji Advent u Europi i koji je prošle godine proglašen najboljom turističkom destinacijom u Hrvatskoj mora dizati standarde. A ova četiri nova autobusa dokaz su da upravo to i radimo'', izjavio je tada zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova žuta linija

O gabaritima turističkog prijevoza upitan je i sam ZET, iz kojeg su potvrdili da su autobusi zaista previsoki. 

''Za šire gradsko područje Turistički panoramski autobusi koji su predstavljeni u svibnju nabavljeni su kako bi se turistička ponuda ZET-a i Grada Zagreba proširila, a ujedno i podignula kvaliteta usluge'', izjavili su iz ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su podsjetili na postojeće crvenu i zelenu liniju na kojima turisti mogu razgledati uže središte grada te parkove poput Maksimira, Bundeka i Jaruna. Zatim su dodali kako su autobusi za koje ih je Večernji pitao ''većih prijevoznih kapaciteta, što podrazumijeva i drukčije tehničke karakteristike vozila'', no oni su ''uključeni na potpuno novu, žutu liniju kojom je obuhvaćeno i šire gradsko područje''.

''Dakako, karakteristike vozila usklađene su s prometno–tehničkim uvjetima cestovnih koridora kojima linije prolaze, a trase turističkih linija podložne su izmjenama'', objasnili su iz ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo