Burno u Saboru! / Zekanović izvrijeđao Pupovca, manjinci napustili sjednicu. Glasanje odgođeno

Problem je nastao zbog novog Zakona o popisu stanovništva gdje je većina odbila amandmane manjinaca

21.2.2020.
14:17
VOYO logo

Hrvatski sabor za idući je petak odgodio glasanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakonski prijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine. U izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi, a troje zastupnika SDSS-a napustilo je sabornicu.

"Kolege iz Kluba HDZ-a informirali su me da će Klub nacionalnih manjina provesti dodatne konzultacije pa ćemo glasati idući petak", najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon stanke kojoj je prethodila rasprava u kojoj se nisu birale riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo kod očitovanja o amandmanima koje je na Zakon o popisu stanovništva podnio Klub manjina. Amandmane je prvo odbio Vladin predstavnik pa zastupnici, a onda je Vladimir Bilek zatražio stanku kako bi se Klub dogovorio o načinu glasanja o samom zakonu. 

Hrvatsko-srpska trgovačka koalicija

Temperaturu je dodatno podignuo Hrvoje Zekanović (Hrast) izjavom da će biti zanimljivo pratiti kako će "hrvatsko-srpska trgovačka koalicija" riješiti nastali problem te hoće li udovoljiti Miloradu Pupovcu (SDSS) i njegovoj "ekipici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji pa da Pupovac nema troškova prijevoza ljudi", izjavio je Zekanović te nastavio kako "prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego što ih stvarno ima".

Predsjednik Sabora ga je upozorio da klub ne zove "društvancem". Poručio je kako su mu njegove konstrukcije neprihvatljive, ali mu neće dati opomenu jer "svatko govori kako smatra da je najbolje, a građani će procijeniti". Zastupnike je u nekoliko navrata pozvao da ne budu nekorektni i uvredljivi prema kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Gordan Maras ocijenio je da je Jandroković trebao reagirati i Zekanoviću oduzeti riječ, a Peđa Grbin (SDP) da je Zekanović opetovano nekorektan jer mu je vrijeđanje pripadnika manjina postalo uobičajeno ponašanje.

Jandroković je odgovorio kako je teško balansirati između slobode govora i štićenja dostojanstva druge osobe, manjine i naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i Pupovac.

"Hrvoje Srboljub Zekanović pokazao je zbog čega Klub manjina smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena. Zbog riječi koje je uputio smatramo da ne postoje pretpostavke da se može nastaviti raditi u Saboru", rekao je Pupovac nakon čega je troje zastupnika SDSS-a napustilo sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović je ustrajao u svojim izjavama, a Miro Bulj (Most) poručio da je glasanje pokazalo "kakva je trgovačka koalicija koja je nanijela toliko štete, a indigo će biti popis stanovništva".

Što je Klub nacionalnih manjina tražio?

Odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić tumačio je kako se svatko može slobodno izjasniti o materinskom jeziku, a uvođenje "dva modaliteta" u rezultatima obrade moglo bi dovesti do nepouzdanih i nejasnih odgovora i posljedično do neusporedivosti podataka u odnosu na starije popisne podatke.

Kad je riječ o popisivačima, Zrinušić kaže da Državni zavod za statistiku kod svakog popisa izrađuje upute u kojima precizno definira uvjete za popisivače pa će tako biti i ovaj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod kriterija za izbor jasno će se naglasiti obveza Županijskih izbornih povjerenstava da pri izboru u područjima naseljenima manjinama obvezno vode računa o zastupljenosti popisivača iz reda nacionalne manjine", naglasio je.

Na tom je tragu bilo i objašnjenje Branka Bačića (HDZ) koji ističe da će popis iduće godine biti četvrti od 1991. i da su za sve popise do sada vrijedila ista pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je u petak glasovao o četiri od 29 planiranih točaka, a u dnevni je red uvrstio 12 novih točaka, među kojima je i prijedlog o razrješenju dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo