UŽIVO: SABOR / Bulj u Saboru žestoko opleo po ministru: 'Imamo dvije Hrvatske: Poštenu i postkomunističku, u kojoj su tajkun Grlić-Radman i njemu slični'

Image
Foto: Tomislav Miletic/Patrik Macek/Pixsell

Nastavak 18. sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu oporbenih zastupnika, na inicijativu Mosta, da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu

4.10.2023.
10:08
Tomislav Miletic/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nastavak 18. sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu oporbenih zastupnika, na inicijativu Mosta, da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje jer u imovinsku karticu nije upisao godišnje dividende od tvrtke kojoj je suvlasnik.

"To je ta demokracija na HDZ-ov način, da se o bitnim temama rasprava u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima. Ovakve demokracije ne bi se posramio Kim Jong-un, Aleksandar Lukašenko ili Vladimir Putin", kazao je zastupnik Marijan Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će Grlić-Radman ostati zapamćen po dvije stvari.

"Kada je čitao poeziju i otkrio pjesničku dušu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a drugo je kada je zaboravio u svoju imovinsku karticu unijeti 2,1 milijun eura - 99,9 posto Hrvata nikad u životu neće vidjeti taj novac", kazao je Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se ministru vanjskih poslova na teret stavlja nekoliko stvari: izborni zakon u BiH, neprovođenje sporazuma između Srbije i Hrvatske o zaštiti manjima i njihovih prava, korupcija u konzularnim predstavništvima, gubitak komemoracije na Bleiburgu.

Orešković: 'Hrvatska se pretvorila u Potemkinovu državu'

Bolest je uzela maha, kazala je zastupnica Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolest u političkim procesima, uzimanja vlasti, poistovjećivanja jedne stranke s državom, regulatorom svih tema i ne-tema. Mi u opoziciji nismo nikakva ekipa, kako nas Andrej Plenković oslovljava u medijima, već smo legitimni predstavnici građana", kazala je Orešković.

istaknula je da institucije slabe i da ne služe građanima te je to proglasila izdajom nacionalnih interesa. Sva postignuća su "Potemkinova rješenja", a Hrvatska se pretvorila u 'Potemkinovu državu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država lažnog obećanja povećanja plaća i mirovina. Jedini kontinuitet o kojem možemo govoriti u proteklih sedam godina vlade Andreja Plenkovića je proces urušavanja svih institucija, od sustava socijalne skrbi koji više ne može ranjivim kategorijama jamčiti da će država o njima skrbiti pa do regulatornih institucija koje ne mogu pronaći čelnike. Politička partija zasjela je na sve procese, a državu kroji tako da u njoj korist imaju samo privilegirani", dodala je Orešković.

"Jedna tvrtka je dobila monopolistički položaj da zarađuje na najtežim slučajevima građana. Nastavimo li tako, bojim se da u ne tako dalekoj budućnosti u tim krajevima neće ostati ništa", kazala je Orešković, referirajući se na tvrtku u kojoj ministar Grlić Radman prima dividendu, a koje je zadužena za zbrinjavanje svinja eutanaziranih kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj: 'Ministar koji je rekao da će iz Vlade izaći siromašniji...'

Imamo dvije Hrvatske, kazao je Miro Bulj. Hrvatsku u kojoj se seljak bori i teško opstaje u vremenima Plenkovićeve vlade. To je, kazao je, poštena Hrvatska.

"Imamo i drugu, postkomunističku Hrvatsku gdje je otac Grlića-Radmana imao firmu. To je udav koji je stegao, koji guši hrvatsku državu. Hrvatska je u raljama zvijeri postkomunističke Hrvatske. Ljudi kao što je Grlić-Radman, tvrtka u kojoj je vlasnik bio njegov otac, a on suvlasnik, imaju ovlasti kao privatna firma. Ministar koji je rekao da će iz vlade izaći siromašniji nego što je ušao, dva milijuna eura nije prijavio", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je Hrvatska s jedne strane poštena, ali uništena uvoznim lobijima, a druge strane da postoji i postkomunistička Hrvatska u kojoj su "tajkun Grlić-Radman" i njemu slični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnici raspravljat će i o dva zakonska prijedloga, o humanitarnoj pomoći, koji bi trebao spriječiti zlouporabu prikupljenih sredstava te o nacionalnoj naknadi za starije osobe, odnosno povećanju sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja iduće godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo