Od Istre do Tokija, istarska žestoka pića osvojila su brojna nepca. Na međunarodnom natjecanju u Japanu poznata istarska destilerija odnijela je čak tri zlata.
Pića proizvod su istraživanja tijekom lockdowna, a najveći izazovi proizvođaču bili su pronaći idealan balans začina i zadržavanje kvalitete.
U Japanu su se našli u konkurenciji sa svjetskim imenima
Nagrađivana istarska piće proizveli su ih istarski vinari i
destileri tijekom izolacije. Želja im je bila svoje proizvode
dovesti na višu razinu.
"Prvo smo radili analize i nakon toga sve nekakve začine koje
stavljamo unutra maceriramo. Nešto smo malo povećali nešto smo
malo smanjili tako da dobijemo što zaokruženiji aromatski profil
proizvoda", opisao je Luka Rossi, vlasnik
nagrađene vinarije i destilerije.
Kao petoj generaciji vinara i destilera iskustva im nije
nedostajalo. Najveći je izazov bio pronaći sirovinu uvijek iste
kvalitete, a to im je uspjelo tek izvan Hrvatske. Ostalo su kažu
samo ljubav i želja da stvore nešto iznimno.
Viziju istarskih proizvođača nisi prepoznali samo Japanci
već i Istrani. Konoba nedaleko Poreča u ponudi već ima sve
nagrađene destilate. "Sigurno da je jako značajno kad mi kao
jedna konoba koja se trudi imat sve domaće i da ima isto jedan
aperitiv koji je tu lokalan i nagrađivan ljudi to vole", kaže
vlasnik istarske konobe Marko
Šimonović.
Tajna uspjeha je u idealnoj ravnoteži začina i dobrom poznavanju
tehnologije, kažu proizvođači. U Japanu su se našli u
konkurenciji sa svjetskim imenima pa je nagrada reklama ne samo
za njih već za cijelu Hrvatsku.