Zemlje EU mogle bi dobiti svoje ulice u Zagrebu

'Trebalo bi razmisliti i o inicijativi da se jedan blok ulica imenuje po zemljama članicama Europske unije', kaže šef zagrebačkog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

26.12.2011.
18:02
VOYO logo

Fond imena ulica vrvi imenima poznatih književnika, arheologa, akademika, sportaša i liječnika po kojima građani predlažu da se zovu ulice Zagreba: tu su akademik Ivan Supek, Ranko Marinković, pjevač i saborski zastupnik Vice Vukov, Ivica Račan, pa Walt Disney, Victor Hugo, Sigmund Freud, Jules Verne...

Za ove prijedloge nadležni Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova još uvijek traži mjesto u Zagrebu. Kako je za Vjesnik objasnio predsjednik Odbora za imenovanje Marin Knezović, prijedlozima je teško udovoljiti jer im glavobolje zadaju nesređene zemljišne knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muke sa zemljišnim knjigama

"Brzo bi ispunili broj imena koja su u fondu, no ne može se imenovati niti jedan ulica kojoj Grad Zagreb nije vlasnik. Mnogi ljudi uopće ne znaju da žive na privremenim adresama i da će se njihove ulice jednom morati imenovati", rekao je Knezović.

Naime, neke ulice nisu uvedene već desetljećima, a bilo je i slučajeva da je Odbor morao dokidati imenovanje ulice jer se pojavila osoba koja je imala papire da je privatni vlasnik dijela te ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prijedloge za imenovanje javnih površina mogu poslati svi - od građana, vijećnika gradskih četvrti, članova mjesnih odbora pa sve do samih članova Odbora za imenovanje. Nepisano je pravilo da se ulice ne imenuju po živim osobama, a odlučeno je i da se pri imenovanju javnih površina, ulica i trgova u pojedinim dijelovima grada vodi računa o tome da ona budu tematski povezana, kao što je to nekada bio slučaj.

Tako je Knezović najavio i kako bi Zagreb mogao dobiti kvart s ulicama imenovanim po zemljama članicama Europske Unije. "Trebalo bi razmisliti i o inicijativi da se jedan blok ulica imenuje po zemljama članicama Europske Unije", kazao je Knezović. No, kada bi se takva ideja mogla realizirati, nije otkrio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo