no nema euforije / Zemlja je suha kao barut: U poljoprivredi se očekuju veliki gubici zbog suše, no krumpira ima više nego lani

U Belici objašnjavaju da možda i imaju nešto više krumpira nego lani, ali da se zbog viših troškova proizvodnje jedva pokrivaju

21.8.2022.
7:30
VOYO logo

Zbog suše ove se godine očekuju veliki gubici na žitaricama i povrću. No, postoji i jedna kultura koja je rodila više nego lani, a to je krumpir. Suprotno očekivanjima, iz Belice, mjesta koje proizvodi čak 40 posto hrvatskog krumpira nema euforije.

Zemlja suha kao barut, no u njoj su ipak krumpiri koji život znače velikom dijelu međimurskih poljoprivrednika. Za razliku od kolega diljem Hrvatske koji se bave uzgojem drugih kultura, oni će unatoč suši, izvući nešto iz svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ova godina je malo bolja, nekih 10 do 15 posto je bila bolja nego prošla godina što se tiče uroda. Imali smo nešto kiše u šestom mjesecu i to je nešto doprinijelo. Da nije bilo te kiše, bila bi katastrofa'', rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Ipak, urod ove godine pokriva tek 70 posto hrvatskih potreba za krumpirom. Ostalo će biti uvoz. U Belici objašnjavaju da možda i imaju nešto više krumpira nego lani, ali da se zbog viših troškova proizvodnje jedva pokrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I manji i lošiji urod /

Suša uništava grožđe čuvenog vinorodnog kraja koji je posjetio RTL: 'Temperature su išle čak do 55°C'

Image
I manji i lošiji urod /

Suša uništava grožđe čuvenog vinorodnog kraja koji je posjetio RTL: 'Temperature su išle čak do 55°C'

''Mi smo sad s cijenom na razini prošle godine. repromaterijal je, samo za umjetno gnojivo otišlo 150 posto gore, zaštitna sredstva. Ma sve, baš sve, sve. Sve vezano uz proizvodnju, a mi na svojoj proizvodnji pomaka s cijenom nemamo'', kazao je Milan Šafarić, proizvođač krumpira.

Da je godina bila bolja, tvrde, bilo bi bolje i njima, ali i kupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da bi bile niže da je bio veći urod, nama je to i bio cilj jer ne možete nešto što je skupo i prodati. Moramo biti razumni, ali nas troškovi jednostavno pritišću i ne možemo drugačije'', izjavio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

U godini velikih troškova i velike suše na kraju bi se trebalo izvaditi 50 do 60000 tona krumpira, a to je ipak upola manje nego rekordne 2020. No tada se za razliku od danas krumpir čak morao i bacati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo