I manji i lošiji urod / Suša uništava grožđe čuvenog vinorodnog kraja koji je posjetio RTL: 'Temperature su išle čak do 55°C'

Vinari rješenje vide u gradnji sustava za navodnjavanje koji po hektaru stoji negdje oko 100 tisuća kuna bez troška izgradnje akumulacijskog jezera

18.8.2022.
7:35
VOYO logo

Dugotrajna suša ostavila je traga i na čuvenim vinogradima u Nadinskom blatu kod Zadra. Velika vrućina za vinovu lozu bila je pogubna, pa je došlo do prisilnog zrenja. Grožđa će tako biti manje ali će i kvaliteta biti puno lošija. A što će to značiti za vino? Sa zabrinutim vinarima razgovarala je Nikolina Radić.

Šime Škaulj, vinogradar iz Nadina, ima 95 tisuća panjeva loze i desetljeća iskustva. Smatra kako će trebati veliko enološko umijeće za otrgnuti ovogodišnju berbu iz ralja suše: "Nema lista, znači nema fotosinteze i svega onoga što ide uz to. Imate grožđe koje još ima male šećere i visoke kiseline, a već je tehnološki zrelo. Znači tu je nesrazmjer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni nasad maraštine Tomislava Glavića ne obećava: "Od vina niti se može očekivati nekakav kvalitet poseban. Znači, najprije očekujemo veliki problem u vinifikaciji, u podrumu poslije. Kvantitetom, količina će biti prepolovljena."

Meteorološka postaja u ovom vinogradu u Nadinu je od 9. lipnja, dakle u zadnjih dva i pol mjeseca izmjerila da je palo samo 6 decilitara kiše, 4 decilitra prije 20 dana i 2 decilitra prije 3 dana. Temperatura niti noću nije padala ispod 25 stupnjeva, pa nije bilo niti uobičajene jutarnje rose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavić: "Tu su po danu bile u zoni lista čak nekih 55, u zoni lista pričam, a općenito su temperature bile do 45 stupnjeva u vinogradu."

Vinari rješenje vide u gradnji sustava za navodnjavanje koji po hektaru stoji negdje oko 100 tisuća kuna bez troška izgradnje akumulacijskog jezera. Škaulj: "Ja mislim da i ovu godinu će štete biti u vinogradima i veće nego da smo ne znam koliko bušotina dubinskih ovdje napravili iz kojih bi mogli navodnjavati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Županiji su svjesni da vinogradarima i prije izgradnje velikog sustava Vranskog pola trebaju hitne mjere, pa će se nastaviti s istraživanjem bušotina.

Danijel Segarić, pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije: "Postoje indicije da određene količine vode ima na malo većoj dubini od one koju smo očekivali. Trebala bi se raditi neka akumulacija i iz toga razvući ta mreža."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće sezone to možda i spasi, za ovu je kasno osim ako ne padne neka dostatna, ali opet ne pretjerana količina kiše.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo