'UOZBILJITE SE, KONAČNO' / Sabor se oglasio: Željko Pavić kaže da su Banožićeve izjave o padu letjelice nedopustive, nije ga štedio ni Grmoja

Image
Foto: N1 screenshot

Nakon što je jučer u kasnim večernjim satima u blizini Studentskog doma Stjepan Radić pala besposadna letjelica, oglasili su se Željko Pavić i Nikola Grmoja

11.3.2022.
15:40
N1 screenshot
VOYO logo

Zastupnik iz Kluba Socijademokrata Željko Pavić rekao je u petak u Saboru da su izjave ministra obrane Marija Banožića o padu vojne besposadne letjelice noćas na zagrebačkom Jarunu, nedopustive i da izazivaju paniku i nesigurnost. 

U raspravi slobodnim govorima Pavić je ustvrdio kako je nedopustivo da ministar obrane "nije dopustio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju odgovoriti na neka novinarska pitanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Banožićevu ocjenu kako nije ugrožen Sustav domovinske sigurnosti, da se za svega nekoliko minuta prepoznalo o kojoj je letjelici riječ i da su njezin let pratili od državne granice s Mađarskom, Pavić je reagirao protupitanjem - "imaju li radari domet samo do granice?" 

Komentirao je i izjavu da smo imali sreće što nije bilo žrtava i što letjelica nije pogodila zgradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

"Hoće li tako biti i u slučaju da dolete rakete pa ćemo ih pratiti tek od državne granice i onda ćemo se pomoliti da ne padnu na naseljeno područje, a ako se to ipak dogodi, onda će reći kako nismo imali sreće", upitao je Željko Pavić.

"Ako imamo probleme s protuzračnom obranom na koje je upozorio i predsjednik Republike", dodao je, "onda ih trebamo rješavati, posebice kad se radi o sigurnosti građana i države. Ne možemo si dopustiti da se uzdamo u sreću ako nas netko napadne", poručio je Pavić,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USPANIČILA ZAGREPČANE /

Vlada otkrila detalje: 'To je besposadna letjelica vojnog tipa. Došla je iz smjera Mađarske brzinom od 700 km/h'

Image
USPANIČILA ZAGREPČANE /

Vlada otkrila detalje: 'To je besposadna letjelica vojnog tipa. Došla je iz smjera Mađarske brzinom od 700 km/h'

Upitao je i 'što su radile sve te snage NATO-a da nisu presrele i srušile ranije letjelicu na nenaseljenom području koja je preletjela 1000 kilometara'. Stoga je apelirao na Vladu RH da nešto poduzme čim prije.

'Uozbiljite se konačno. Hrvatska mora imati Oružane snage kako bi naša djeca bila sigurna'

Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao je da još uvijek nemamo sve informacije, ali, ocijenio je, imamo kontradiktorne izjave ključnih ljudi Ministarstva obrane i zašto se ništa nije poduzelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se smjelo dopustiti da ta letjelica dođe iznad glavnog grada Hrvatske, no pitanje je jesmo li uopće imali mogućnost reakcije. Pitanje je i imamo li protuzračnu obranu, jer znamo da onu srednjeg i velikog dometa nemamo, kraćeg dometa nešto imamo, ali se godinama u nju nije ulagalo i pitanje je koliko je funkcionalna", rekao je Grmoja.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pozvao je cjelokupnu javnost i sve političke aktere, posebno na ljevici, da "konačno shvate kako ulaganje u Oružane snage i protuzračnu obranu nije pitanje militarizacije društva i zazivanje ratnih sukoba. Već naprotiv, to je ulaganje u sigurnost kako bismo izbjegli moguće oružane sukobe i kako bi hrvatski građani bili sigurni. Ni jedna ozbiljna država koja drži do sebe ne zanemaruje taj aspekt. Prestanite više s lažnom moralnom dilemom (dječji) vrtići ili vojska, jer nam je oboje potrebno", kazao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uozbiljite se konačno, jer Hrvatska mora imati Oružane snage kako bi naša djeca u vrtićima bila sigurna kao i svi građani RH. To je odgovorna i suverena politika, Hrvatska jest članica NATO-a, ali treba imati Oružane snage", poručio je Grmoja. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo