ZEKANOVIĆEV ISPAD: / U emisiji s političarima iz Srbije i RS-a rekao da je pozdrav 'Za dom spremni' legitiman pa se - isključio

Image

Zekanović ni 20 minuta nije htio sudjelovati u razmjeni stavova s drugim gostima emisije Srđanom Mazalicom, predsjednikom SNSD-a u Skupštini RS i Brajanom Brkovićem iz SSP-a

12.2.2021.
23:31
VOYO logo

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik iz Hrvatskih suverenista, tijekom gostovanja u emisiji "Crvena linija" rekao je da je pozdrav "Za dom spremni" legitiman te da se to ne može uspoređivati s nacionalizmom i fašizmom u Srbiji i Republici Srpskoj.

N1 prenosi da Zekanović ni 20 minuta nije htio sudjelovati u razmjeni stavova. Drugi gosti emisije bili su predsjednik SNSD-a u Skupštini RS Srđan Mazalica i Brajan Brković iz SSP-a. Tema emisije bila je tko su izdajnici, kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike, otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje", rekao je Zekanović obraćajući se drugim dvama spomenutim gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za dom spremni je legitiman pozdrav'

Brković iz Stranke slobode i pravde je na samom početku odgovarajući na pitanje zašto se ovakve teme provlače, kazao da se ne može odmaknuti od matrica prošlih ratova i da 30 godina kasnije, kao mlad čovjek, ne vidi suštinsku volju da se tako nešto promijeni. Ocijenio je da se takve stvari javljaju kada su potrebni jeftini politički bodovi i da se igra na populizam. Dodao je da se zakoni suspendiraju i u Hrvatskoj i Srbiji kada se radi o nekim duhovima iz sramne prošlosti. Izjavio je da se nada da će doći novi val promjena i novih lica u politici cijele regije i promijeniti tu matricu.

N1 prenosi da je Zekanović na samom početku krenuo oštro te naveo da je "očekivao tako nešto iz Beograda" pa ocijenio da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi", kazao je. Naveo je da je "Za dom spremni" "po zakonu dopušten" u Hrvatskoj jer, kako kaže, HOS je bila legitimna jedinica. Rekao je da je "Za dom spremni" pozdrav s njihovog amblema i da je stajao kao legitimni pozdrav i da tu za njega nema dileme.

"Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smiješno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Može se koristiti na komemoracijama'

Zekanović je rekao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta te je naveo da postoje brojni murali dok u "Hrvatskoj to ne postoji". Upitan što s odlukom Ustavnog suda RH da je usklik "Za dom spremni" protuustavan, Zekanović odgovara da ta odluka "ne postoji i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama".

Image

"Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga. To se ne može uspoređivati s fašizmom u Srbiji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi napuštanja predsjednika Republike Zorana Milanovića komemoracija na kojoj je upotrijebljen ustaški pozdrav, Zekanović kaže da je to "ludost".

Napustio emisiju

Brković se osvrnuo, kako je naveo, relativizaciju pozdrava "Za dom spremni" te je rekao da se vrtimo u začaranom krugu "tko je kriv i čiji su zločini veći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političke elite koriste te teme da skrenu fokus s bitnih stvari, rekao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju, do 20. godine. Stvari se mijenjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme, pa im nije bitno tko je iz BiH ili Hrvatske, već nešto drugo. Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske – ja ne vidim kako išta može da se promijeni, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odljev mozgova. Mladi ovdje ne ide budućnost", istaknuo je Brković.

Zekanović se uključio nakon toga pa napustio emisiju uz konstataciju "da mu je drago što je čuo ovu suludost s Istoka", a prije nego je otišao poručio je "sjetite se Oluje", prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike