mamići iznijeli obranu / Zdravko na sud donio 17.000 stranica spisa, Zoran tvrdi: 'Posudio sam novac od Lovrena, ali sam ga i vratio'

Dosad su svoju obranu iznijela trojica okrivljenika - Mamić stariji, Vrbanović i Pernar, a u tijeku je pauza do 13:15, kada u sudnicu dolazi Zoran Mamić

17.4.2018.
13:37
VOYO logo
Image

Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali

Image

Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali

Zdravku Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru nastavljeno je suđenje za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Danas je na redu iznošenje obrane optuženika, a Mamić je na sud stigao s dvije Dinamove vrećice pune dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do podne su svoju obranu iznijela trojica okrivljenika - Mamić stariji, Vrbanović i Pernar, a u 13:15, u sudnicu je došao Zoran Mamić, koji je danas stigao u Hrvatsku nakon što je jučer sa svojim Al Ainom izborio osminu finala Azijske lige prvaka. 

PRATITE UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 13:15 u sudnicu je stigao Zoran Mamić, koji je tek danas sletio u Hrvatsku nakon što je jučer sa svojim Al Ainom izborio osminu finala Azijske lige prvaka. Odmah po dolasku u sudnicu ispričao se što ga jučer nije bilo, a sud je uvažio njegovu ispriku. 

"Ne osjećam se krivim za točke koje mi se stavljaju na teret. Obranu sam iznio prije suđenja u USKOK-u i ostajem kod svega sto sam rekao. Što se tiče pozajmica, istina je da sam ih dobio, ali sam za to potpisao vise ugovora. Za svaku pozajmicu sam potpisao ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Dogovorio sam s klubom kamatu od 4 posto. To je sve evidentirano u mojim knjigama." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplatio sam u Dinamu četiri milijuna kuna kamata, i ne vidim ništa sporno u tome. Istina je i da sam novac posudio od Lovrena. I s njim sam potpisao ugovor i taj novac sam vratio. Što se tiče nadzora, istina je da smo komunicirali i da je od mene tražena dokumentacija razna i ugovori. Ja sam to sve nosio u poreznu upravu i komunicirao s Pernarom."

O spornim transferima: "Lovren i Modrić su bili kvalitetni igrači. Neke ponude za njih smo dobili direktno kao klub, no neke su stizale i privatno. Možete misliti kad agenti dođu do roditelja i kažu 'ovdje zaradjujes 1, kod nas ćeš 50. Morali smo ulaziti u dogovore takvog tipa, što je normalno kod svih klubova. Tako svi rade", rekao je Zoran, a zatim podvukao crtu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mojoj obitelji nanesena je šteta zbog ovog procesa. Ova optužnica je besmislena i nekorektna. Ne osjećam se krivim, a moj prvi iskaz je identičan ovom današnjem. Na pitanja USKOK-a ne želim odgovarati."  

Zdravko Mamić: 'Na ovom slučaju radio je neovlašteni tužitelj' 

"Bit ću kratak. Koncizan. Prvo - ovo je politički montirani proces", započeo je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah izjavljujem da ostajem kod iskaza kod uhićenja u cjelosti sam iznosio obranu suprotno želji mojih odvjetnika."

"Sve je ovo montiran politički izmišljeni proces."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U optužnici se navodi da je Dinamo oštećen. Ma tko ga je oštetio? Zdravko Mamić? Kako sam ja to oštetio Dinamo? Ako sam ja ovdje, trebali su onda ovdje biti i Modrić i Lovren. Trebali bi biti zajedno ili nitko. Ali naravno da na prvom mjestu stoji činjenica kako nitko nije trebao biti tu. Ja sam sretan što su Modrić i Lovren na svojim treninzima. Ipak, ne znam što ja tu radim, ako njih nema."

Delegacija spisa u Osijek: "Nemam tim nikakvih problema. Moram protestirati protiv načina delegacija spisa. Pa tako ravnateljica USKOK-a šalje dopis Dinku Cvitanu, a Cvitan Hrvatinu i oni donose rješenje o delegaciji spisa u Osijek i to jer sam ja poznanik s predsjednikom suda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovoj optužnici je radio i sačinio je neovlašteni tužitelj. Informiran sam više nego svi zagrebački semafori zajedno. Gospodin Sven Mišković je neovlašteni tužitelj. Zašto pravosuđe to dozvoljava. "

Odluka o jamstvu - 7 milijuna kuna : "Sutkinja Erna Dražančić donijela je nezakonitu odluku da se 7 milijuna kuna vraća meni iako ja to uopće nisam uplatio... već Čedo Prodanović, a s druge strane određuje se jamčevina od 14 milijuna kuna za drugi predmet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se Uskoku ne sviđa da svjedok pojasni svoj iskaz kao što je to rekao Luka Modrić, gle... završi s optužnicom kod tvrtke kćeri županijskog državnog odvjetništva."

"Bezobrazno je da se protiv svjedoka podiže optužnica. Želim upozoriti da su Modrić, Lovren i svi ostali imali obvezu govoriti istinu. Ovdje jedino mogu govoriti istinu. Ono u USKOK-u si mogu zataknuti za šešir."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Ljubojeviću (bivšem predsjedniku suda u Osijeku): "Bio sam s njim puno puta. I ovdje u sudnici. I svugdje. I ovdje sam ja s njim dogovarao podjelu transfera između Dinama i Ljubojevićevog sina. I onda Ljubojević sudjeluje u potvrđivanju optužnice o podjeli transfera iako sam isto to dogovarao s njegovim sinom."

"Uskok manipulira da je dokument antidatiran. Lovren je iskazao svoje. Al problem je da je rekao u USKOK-u jedno, ovdje drugo. To nema nikakve veze. U slučaju Modrić sve je ispregovarano s njim. I njegovim roditeljima. I jedan i drugi događaj knjižen je u istom vremenskom razdoblju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donio je Mamić i pokazao sucu fascikl s opisima igrača i transferima i kazao kako je to praksa po kojoj su svi igrači i prije Mamića imali podjelu transfera. 

"Ja sam častan čovjek. Kako sam ja to oštetio Dinamo? Pronašao izbjeglice iz Obrovca i Zenice i prodao ih. Ja sam ovdje optuženik. Da se analitički obrade svjedoci, pa to nije bilo za vrijeme Staljina!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam kriv. Stojim na dispozicijama sucu i braniteljima. Ne želim odgovarati na pitanja neovlaštenih tužitelja jer im ne želim davati legitimitet", rekao je Mamić.

Pernar: Nije bilo pritiska od strane Mamića

Milan Pernar je rekao kako ne želi odgovarati na ničija pitanja osim na ona od svog odvjetnika, a zatim započeo monolog u kojem je iznio svoju obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglašavam da nisam kriv. Točno je da sam provodio nadzor nad Zoranom Mamićem 2012. Točno je da sam dobio zapisnik da Zoran nema nesrazmjer imovine, ali naglašavam da sam vršio kontinuirano usuglašavanje s nadređenim. Nisam sudjelovao sam u donošenju zapisnika već konzultirajući se s nadređenim", započeo je svoju obranu Pernar. 

"Nije bilo pritiska od strane Zorana Mamića na mene niti sam primio bilo kakvo mito da bi mu pogodovao. Iskreno, godilo mi je da provodim nadzor nad tako zvučnim imenom. Znao sam se čuti sa Zoranom, ali nije istina da sam samoinicijativno uzeo predmet Zorana Mamića. To je bilo nemoguće učiniti. Nisam kriv, i nemam više što za dodati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanović: 'Tužiteljstvo je imalo preko 80 svjedoka, a mi ni jednog'

Zadnji je svoju obranu iznosio Damir Vrbanović. 

"Ovo je nakaradni pristup DORH-a. Bio sam šokiran činjenicom da se netko može tako grubo našaliti s dijelom sportskog prava. Podržavam sve što sam rekao na početku. 14 vjestačenja i 82 svjedoka su se izmijenila. I dalje ostajem kod svega što sam rekao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tereti me se da sam sačinio ugovor s Lovrenom za kojeg USKOK kaže da je antidatiran. Sve je to konstrukcija koja nije utemeljena na činjenicama. Sve počinje s pozajmicom. NK Dinamo u jednoj fazi poslovanja pomagao je nekim ljudima koji su zamolili da im se daju pozajmice. One su bile sačinjene na obrascu ugovora o zajmu koji je definirao i plaćanje kamata. Pozajmice su vraćene." 

"To je bio uobičajeni posao. I Zoran Mamić je te pozajmice vratio. Nema govora da su za njega ugovoreni drugi uvjeti. Posudio je novce od Lovrena i kasnije mu vratio. Lovren je kao mladi igrač potpisao 2007. ugovor o profesionalnom igranju. Njegova majka je željela aneks koji je bio dio poslovne politike. Priča da se Lovrenu aneks sačinio da bi se Mamiću dao novac nema smisla, nismo mi falsificirali taj dokument", rekao je Vrbanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim odgovarati na pitanja tužitelja jer su oni imali 84 svjedoka, mi ni jednog", zaključio je.  

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo