UDAR NA DŽEP / Marić o mjerama protiv inflacije: 'Ne možemo u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali ga možemo ublažiti'

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Prognozirao je i da će sljedećeg utorka pasti cijene goriva

17.3.2022.
13:40
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da mjere koje Vlada predlaže kako bi smanjila udar inflacije na građane ne mogu u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali će ga ublažiti.

"Ne možemo u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali ga možemo ublažiti", rekao je Marić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se porez snižava za plin i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERVENCIJA OD 50 LIPA /

Naftni stručnjak komentirao Vladinu odluku uslijed drastičnog poskupljenja goriva: 'Ostanu li cijene tu gdje jesu...'

Image
INTERVENCIJA OD 50 LIPA /

Naftni stručnjak komentirao Vladinu odluku uslijed drastičnog poskupljenja goriva: 'Ostanu li cijene tu gdje jesu...'

Poručio je da porezna politika ne može riješiti sve probleme, da snižavanje PDV-a ne znači nužno da će dovesti do željene namjene, ali da "svi trebamo pridonijeti da bude na korist građanima". Vlada će pratiti efekte i naknadno suditi o efektima nižih poreza, istaknuo je Marić.

Razmišlja o svemu

Na zahtjeve i prijedloga zastupnika da se se osim predloženih mjera donesu i nove koje bi dodatno olakšale život građanima, od još nižih poreza na primjerice menstrualne potrepštine te suhomesnate proizvode, do plivajućih trošarina, Marić odgovara: "Razmišljam apsolutno o svemu, glava je puna svega".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No negdje postoje ograničenja što je dopušteno direktivama Europske unije, snižene stope PDV-a na pogonska goriva nisu dopuštena kao ni izuzimanje trošarina iz obračuna PDV-a, kazao je Marić.

Kada je riječ o trošarinama, kod dizela su na 38 lipa iznad minimalne propisane, a kod benzina 76 lipa i to je taj prostor koji još postoji, dodao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad cijena goriva

Prognozirao je i da će sljedećeg utorka pasti cijene goriva s obzirom na cijene barela nafte na svjetskom tržištu .

U raspravi je Marić također otkrio podataka da su prohodi od PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine milijarda kunu veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 9,1 milijardi kuna. Naveo je i da su doprinosi veći za 700 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci govore o solidnoj gospodarskoj aktivnosti za ovu godinu", naglasio je Marić.

O javnom dugu

Na zabrinutost Ljubice Maksimčuk (HDZ) za tvrtku Đuro Đaković, Marić je kazao da je rješenje na vidiku, da će se razdvojiti provedba sankcija u odnosu na funkcioniranje i rješenje biti poznato danas ili sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući su u raspravi hvalili Vladine mjere za ublažavanje udara cijena na građane odbacujući tvrdnje oporbe da su zakašnjele.

"Cijene plina rast će za 16 posto, a ne 400 posto kao što je u Rumunjskoj, ni 250 kao što je u Njemačkoj, niti 200 posto kao u Belgiji", navela je Majda Burić (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a izmjenama zakona iznositi 2,1 milijardu kuna.

Marić pritom uvjerava da će deficit ostati u zoni od tri i nešto posto što je bolje od očekivanja, a javni dug unutra 80 posto, što je također bolje od očekivanja. Istaknuo je i da povećanje poreza nije niti će biti tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo