DAN PRIJE PRESUDE MAMIĆ NAPUSTIO HRVATSKU: / 'Odlazak u Hercegovinu je spontan čin, ovo je moja druga domovina'

Image
Foto: PIXSELL / Zdravko Mamić

Bivši Dinamov izvršni predsjednik kaže kako neće biti u Osijeku na izricanju presude za izvlačenje novca iz Dinama.

5.6.2018.
19:58
PIXSELL / Zdravko Mamić
VOYO logo

Zdravko Mamić napustio je zemlju dan prije presude na osječkom Županijskom sudu. Mamić je otputovao u Međugorje, a kako neslužbeno doznajemo dobio je državljanstvo Bosna i Hercegovine.

Bivši Dinamov izvršni predsjednik u razgovoru za Dnevnik.hr kaže kako neće biti u Osijeku na izricanju presude za izvlačenje novca iz Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje oslobađajuću presudu jer je, kako kaže, tijekom postupka nepobitno utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno dokazano da smo čisti.

'Vraćam se kad ću imati vremena'

Tvrdi da nije u bijegu. "Naravno da je ovo moj privremeni odlazak u Međugorje, ne razumijem od čega bih ja bježao", kaže Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će se u Hrvatsku vratiti kada on to bude htio i kad će imati vremena.

Nedugo nakon što se vijest o Mamićevom odlasku u Međugorje proširila hrvatskim medijskim prostorom bivši čelnik Dinama oglasio se na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam bjegunac'

Kako je Mamić u utorak navečer bio najtraženija osoba, razgovor s njim obavila je i N1 televizija. U izjavi tvrdi da je njegov odlazak u Hercegovinu spontan čin. "Osjećao sam da moram ići tamo gdje ću se osjećati najbolje i naći mir. Nisam imao dileme da odem u Međugorje gdje sam našao trenutni mir i gdje imam veliki broj prijatelja. Procijenio sam da mi je bolje tu nego da sutra budem u osječkoj sudnici gdje bih doživljavao frustracije", rekao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako nema povjerenja da će imati pošteno suđenje i već je najavio obraćanje višim instancama - Vrhovnom sudu, Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava.

"Vidim da neki već spekuliraju da sam bjegunac. No, mislim i da osoba u prvom razredu zna što se tretira kao bijeg, a to je kada je netko trebao obavezno biti prisutan na nekom mjestu, a nije se pojavio, tada se to tretira kao bijeg. Ne razumijem zašto ja danas ne bi bio u Međugorju kao i svaki drugi građanin svijeta, slobodan sam. Ovo je moja druga domovina jer ja sam i državljanin BiH i ovdje imam imovinu", kazao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim čemu frustracija i odmicanje od fokusa stvari, a to je pravično suđenje i poštivanje zakonitosti. Sigurno da ću svoju borbu voditi van zatvorskih zidova. Pa ne mislite valjda da ću voditi borbu iz zatvora", zaključio je Mamić u razgovoru za N1.

Izvlačenje 116 milijuna kuna

Podsjetimo, osječki Županijski sud u srijedu će izreći nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem "Dinamovom" direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon suđenja započetog 27. travnja prošle godine, kada su se sva četvorica okrvljenika izjasnila da se ne smatraju krivim, tužiteljstvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače LukuModrića i DejanaLovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Mamiću prijeti kazna od 15 godina zatvora. Mamićevo ime spominje se u dvije točke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15. Osude li ga nepravomoćno na pet ili više godina zatvora, Mamića bi odmah u srijedu trebali odvesti u osječki zatvor, no čini se da to u tom slučaju neće moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo