nedostatak informacija / Zbrka i zbunjenost! Kako organizirati fešte i festivale s Covid potvrdama? RTL u sat vremena doznao ono što organizatori nisu tjednima

Organizatore muči i to što se radi razlika među gostima

27.6.2021.
18:45
VOYO logo

Prvog srpnja kreću zabave, dozvolit će se festivali i fešte, ali samo za cijepljene i ostale koji mogu dokazati da su epidemiološki sigurni za okolinu. 

I dok je datum otvaranja poznat, organizatori koncerata tvrde  - nemamo sve informacije. Zato je Goran Latković u sat vremena došao do odgovora na pitanja na koja njima nitko tjednima nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet dana preostalo je do popuštanja mjera i otvaranja zabave za brojne domaće i strane u Hrvatskoj. Ali organizatori koncerata kao da tapkaju u mraku, kažu, nedostaju im ključne informacije.

"Vlada totalna konfuzija među organizatorima koji zapravo ni ne znaju i nemaju jasna pravila i nisu informirani na pravi način. Vidimo i po prodaji ulaznica koja je ušla u rapidni rast do prije dva tjedna, a onda prije desetak dana je počelo padati", kaže Berislav Marszalek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncerte će bez pridržavanja mjera moći preboljeli, cijepljeni i li oni s negativnim testom. Mladi su ciljana publika za takve događaje, ali ih je malo cijepljeno i tu nastaje problem za organizatore.

"Tu je pak dodatni problem jer prema informacijama koje imamo privatne ustanove koje rade testiranja i medicinske usluge na eventima, dakle nemaju ulaz da ne mogu ubacivati rezultate i da cijeli taj sustav ne radi u realnom vremenu što znači da nije moguće organizirati testiranje na ulazu u događaj kako bi u istom trenutku se izdala digitalna potvrda", tvrdi Marszalek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ problema - nedostatak informacija

RTL neslužbeno doznaje da je ministarstva zdravstva i turizma pozvali sve laboratorije koji rade testiranja da zatraže suglasnost od HZZOa kako bi mogli odmah unositi sve testirane u sustav za izdavanje potvrda. Isto tako, i mobilni timovi koji će testirati na ulazima, mogli bi dobiti mogućnost na licu mjesta izdavati i covid potvrde.

Organizatore muči i to što se radi razlika među gostima, od domaćih se traži isključivo covid potvrda, a stranci koji ju ne mogu dobiti mogu pokazati negativan test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit priče je da treba dozvoliti da potvrda, fizička potvrda o obavljenom testiranju bude instrument za ulaz na određeni projekt i manifestaciju", jasno će Darko Tuček, predsjednik Udruge glazbenih managera i organizatora.

Da je to nelogično slaže se i voditelj službe za epidemiologiju HZJZ Bernard Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi to trebalo izmijeniti jer ima ljudi koji su cijepljeni, a iz nekog razloga nemaju pristup e-građaninu jer su možda nezaposleni, ili su preboljeli bolest i mogu dobit potvrdu da su preboljeli ali ne mogu dobiti digitalnu covid potvrdu. Hoće li se to do 1.7. riješiti? Ja se nadam, prijedlog smo prenijeli", rekao je Kaić.

Do ovih odgovora smo došli danas u roku od sat vremena, a organizatori ih već traže danima i nisu dobivali odgovore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče same komunikacije, ona u zadnje vrijeme sa Stožerom ne postoji", jasno će Tuček.

Zato je sasvim logično da je ključ problema nedostatak informacija. Bilo bi korisno da uoči otvaranja svi sjednu za stol i dogovore što se može a što ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo