NACIONALIZACIJA 2. STUPA JE PREVIŠE, SINDIKATI IZLAZE NA ULICE? / 'Umirovljenici nemaju od čega živjeti, budući će imati još manje'

Image

O mirovinskoj reformi koja je protumačena kao nacionalizacija 2. stupa na HRT-u su razgovarali ministar Marko Pavić, lider sinikata Krešimir Sever i Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca

29.6.2018.
10:01
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je promjenu mirovinskih sustava koju su oporba, ali i dobar dio građana protumačili kao nacionalizaciju 2. mirovinskog stupa.

U HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog gostovali su ministar Pavić, čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR SAZVAO KONFERENCIJU KAKO BI 'UMIRIO GRAĐANE': /

'Novi umirovljenici imat će 500-600 kn manje mirovine'

Image
MINISTAR SAZVAO KONFERENCIJU KAKO BI 'UMIRIO GRAĐANE': /

'Novi umirovljenici imat će 500-600 kn manje mirovine'

Ministar kaže da moraju osigurati održivost sustava

Ministar je kazao kako je cilj Vlade osigurati dugoročnu održivost mirovinskog sustava. "Samo 20 posto umirovljenika odradilo je 40 godina staža i više. Prosjek staža je 30 godina. Mirovine su male i želimo ih povećavati. Ukupan deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna", izjavio je.

Rekao je kako je izneseni prijedlog za radnu skupinu te kako će se tek vidjeti u kojem se smjeru ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijedlog koji smo dali utječe na 300.000 budućih umirovljenika. Ako se reforma ne provode umirovljenici koji će u sljedećih 15 godina ići u mirovinu imat će do 500 kuna manje mirovine od sadašnjih umirovljenika, istaknuo je ministar, te dodao da su svjesni izazova i da prihvaćaju sako dobro rješenje", rekao je ministar.

'Razmišljamo hoćemo li izaći na ulice'

Lider sinikata Sever je istaknuo kako će odgovor široke javnosti biti jak. "U premišljanjima smo hoćemo li nastaviti sudjelovati u radnoj skupini ili krenuti u pripreme za izlazak na ulice ili ćemo raditi i jedno i drugo. Svaki odgovor šire javnost bit će jak. Niti jedna zemlja nije išla tako drastično u prebacivanje dobne granice", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se želi uštedjeti na ljudima. " Sadašnji umirovljenici nemaju od čega živjeti, a budući će imati još manje. Natjerat ćemo ljude da što duže rade. Naši ljudi kraće žive. Mi ćemo i dalje u prosjeku 1,6 godina kraće živjeti od EU-a, a idemo odmah u produljenje radnog vijeka u pravcu zemlja koje žive i do 5 godina dulje od nas", rekao je Sever.

Image
Foto: HRT
Image
Foto: HRT

HUP: Očekivali smo ovako nešto

Jakelić je, s druge strane, kazao kako je to dio reformi koje su zagovarali i očekivali. "Očekujemo da kroz raspravu dođemo do modela kompromisnog i zadovoljavajućeg - umijeće mogućega. Cijeli sustav mirovinskog osiguranja treba transformirati i modificirati sukladno vremenu", kazao je Jakelić iz HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Pavić je u četvrtak kazao kako Vlada ne ide u nacionalizaciju 2. mirovinskog stupa već predlaže rješenje za naslijeđene probleme. Kazao je i kako su spremni prihvatiti bolje prijedoge ako ih bude.

Dodatak od 27 posto

"Cjelovita mirovinska reforma ima za cilj osigurati dugoročnu održivost sustava, ali isto tako povećanje i adekvatnost mirovina; ono što želimo napraviti je da osobama damo izbor da se nakon umirovljenja vrate u prvi stup i ostvare dodatak od 27 posto", rekao je Pavić u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dodao, "time se cilja cjelovito riješiti dodatak od 27 posto, ali za one koji u sljedećih deset, 15, 20 godina nisu dovoljno kapitalizirali štednju u drugom mirovinskom da ostvare veće mirovine".

'Prijedlog je neodgovoran i glup'

Politički konzultant Marko Rakar analizirao je Vladin prijedlog za Telegram. "Prijedlog ministra Marka Pavića je na prvome mjestu neodgovoran i glup, jednostavno nema drugih riječi kojima bi se moglo opisati predloženo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog pokazuje nerazumijevanje situacije u kojoj se društvo nalazi, pokazuje nesenzibilitet za generacije (u koju, ironično, spada i sam ministar) koje dolaze. Ovo je kratkoročna vatrogasna mjera koja ne nudi niti jednu jedinu naznaku kako će ovaj potez, osim nevjerojatne štete za desetke tisuće budućih umirovljenika, učiniti ukupni sustav održivim. Ministar radi jedino što zna, a to je šteta", rekao je Rakar.

Novac iz drugog stupa zapravo ne postoji

Smatra kako će ovaj potez dovesti do urušavanja mirovinskog stupa, dok ministar kaže kako rješavaju problem koji košta 40 milijardi kuna te da ga nastoje riješiti bez dodatnih zaduživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakar je za Telegram objasnio kako novac drugog mirovinskog sustava efektivno ne postoji jer je davno utrošen. "Prebacivanjem drugog mirovinskog stupa nikakav novac ne bi bio unesen u mirovinski sustav nego bi se knjigovodstveno, odnosno administrativnom odlukom smanjio javni dug, no nikakav stvaran novac kojim se može nešto kupiti ili platiti ne bi promijenio poziciju", rekao je Rakar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo