IMAMO 49 NOVOOBOLJELIH, JEDNA OSOBA PREMINULA: / Znanost otkrila gdje je najveća mogućnost da se zarazite

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježena su 49 nova slučaja zaraze koronavirusom, a Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi trebao predstaviti nove epidemiološke restriktivne mjere za koncerte,

21.7.2020.
7:07
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo
  • U posljednja 24 sata zabilježeno je 49 novooboljelih i jedna preminula osoba, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 1116, a preminulih na 123
  • Na bolničkom liječenju je 138 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru
  • Nacionalni stožer će danas objaviti epidemiološke mjere za održavanje koncerata
  • U Zagrebu je zaražena beba stara 10 dana koju je rodila majka također oboljela od COVIDA-19
  • Ministar Malenica pozitivan je na koronavirus

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Crna Gora proglasila epidemiju koronavirusa na cijelom teritoriju

23:41 - Crnogorski krizni stožer za zarazne bolesti odlučio je u utorak navečer ponovo proglasiti epidemiju novog koronavirusa u cijeloj zemlji te uvesti obvezno nošenje maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, osim na plažama i u nacionalnim parkovima. Epidemija u Crnoj Gori do večeras je bila proglašena u pet općina na sjeveru te države. U drugom valu epidemije od koronavirusa u Crnoj Gori oboljelo je ukupno 2045 osoba, a preminulo 26 inficiranih. Statistički gledano, na sto tisuća stanovnika broj trenutno oboljelih u Crnoj Gori je 305 i ta zemlja je po tom parametru na vrhu ljestvice zemalja regije.

Zbog takve epidemiološke situacije crnogorski Institutut za javno zdravlje predložio je crnogorskoj vladi proglašenje "stanja epidemije zarazne bolesti“ u cijeloj zemlji te zaštitnu mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski. „Nošenje zaštitinih maski od ponoći je obvezno na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uvjetom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera. Također ograničva se okupljanje na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim“, priopćila je crnogorska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere zabrane rada noćnih i disko klubova te organiziranja svadbi, maturalnih, rođendanskih i drugih privatnih proslava produžene su do 6. kolovoza. Ranije je rad ugostiteljskih objekata u centralnom, najnaseljenijem dijelu države ograničen do 22 sata, dok je na primoriju radno vrijeme kafića i retorana do ponoći. U pet općina na sjeveru, Berane, Bijelo Polje, Petnjica, Pljevlja i Rožaje, u kojima je ranije proglašena epidemija koronavirusa, produžena je mjera potpune zabrane rada ugostiteljskih djelatnosti. Drugi val zaraze u Crnoj Gori počeo je 14. lipnja i od tada do danas broj inficiranih utrostručen je u odnosu na prvi val, kada su se za dva i pol mjeseca koronavirusom u Crnoj Gori zarazile 324 osobe.

Crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić rekla je da bi građani Crne Gore trebali odgovornim ponašanjem doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali da je „besmisleno očekivati da svaki put kad imamo rast broja zaraženih zatvaramo privredu“. Sekulić je za RTCG kazala da je zatvaranje gospodarstva u prvom valu epidemije imalo smisla, jer je sve urađeno kako bi građane i gospodarstvo zemlje podučili radu i ponašanju u uvjetima epidemije te da smatra da bi zatvaranje gospodarstva, uz svaki porast broja pozitivnih slučajeva, bilo neodgovorno. "Moramo naučiti da jedino svojim ponašanjem možemo čuvati naša radna mjesta, a gospodarstvenici da primjenom mjera mogu očuvati i svoj posao i radna mjesta zaposlenih“, rekla je ministrica gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kalifornija prešla 400.000 zaraženih

23:02 - Kalifornija je u utorak postala druga američka savezna država uz New York koja je prešla 400.000 slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci Reutersa. U najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi Kaliforniji zabilježeno je ukupno 400.166 slučajeva zaraze i uskoro bi mogla prestići New York koji je bio epicentar epidemije u SAD-u s najvećim brojem zaraženih od pojave koronavirusa u siječnju. New York trenutno ima ukupno 412.800 slučajeva koronavirusa i u prosjeku bilježi 700, a Kalifornija oko 8.300 novih zaraza dnevno od početka srpnja. New York je uspio staviti širenje zaraze pod kontrolu i u ponedjeljak je zabilježio najmanje hospitalizacija u četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalifornijski guverner Gavin Newsom odustao je od najavljenih planova otvaranja i najavio zatvaranje prostora koji privlače veći broj ljudi - kafića, restorana, kina, zooloških vrtova i muzeja. Također je naredio zatvaranje teretana, frizerskih salona i crkvi u 30 najpogođenijih okruga. Newsom je prošli petak objavio i kontroverzni plan za otvaranje škola usred žustre debate diljem SAD-a o sigurnosti povratka učenika i učitelja u učionice. Prošli tjedan je zbog pandemije otkazana Parada ruža u Pasadeni u Kaliforniji za 2021. koja se, uz nekoliko iznimki, održavala od 1890. godine na Novu godinu. U SAD-u je umrlo 141.000 ljudi, što je gotovo četvrtina svih smrti od koronavirusa u svijetu. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da će do 8. kolovoza umrijeti 157.000 ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi puta od 1956. otkazana večera povodom Nobelove nagrade

21:01 - Zbog straha od zaraze novim koronavirusom prvi puta u više od pola stoljeća otkazana je svečana večera povodom dodjele Nobelove nagrade, izvijestio je švedski dnevni list Dagens Nyheter u utorak. Dobitnici Nobelove nagrade za 2020. godinu bit će objavljeni ali neće biti svečane večere, koja se uvijek održava 10. prosinca i na kojoj obično bude oko 1300 gostiju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO kreće u borbu protiv 'opasnih' lažnih vijesti u pandemiji

20:39 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danasda će okupiti znanstvenike i stručnjake iz više područja za borbu protiv dezinformacija, relativno nove opasnosti po javno zdravstvo. Matematičari, IT-jevci, sociolozi, psiholozi, zdravstveni i komunikacijski stručnjaci bit će dio projekta, najavio je WHO na kraju online konferencije za medije, ne navodeći detalje. Suradnja će biti usmjerena na novo područje istraživanja koje WHO naziva "infodemiologija".

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na početku pandemije na "infodemiju", poplavu informacija, dezinformacija i uznemirujućih teorija zavjera. Infodemiologija proučava kako se najbolje nositi s tom prijetnjom. Bile točne ili netočne, prekomjerne količine informacija mogu imati negativan utjecaj na zdravlje ljudi, povećati stres i potaknuti ih da prihvate potencijalno opasne savjete, navodi WHO. "Nikada nije bilo jasnije da je komunikacija važna intervencija za javno zdravstvo koja doprinosi kontroli pandemije, uz epidemiologiju, virologiju i kliničku praksu", priopćio je WHO uoči konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasne i obmanjujuće informacije mogu "ugroziti povjerenje" u zdravstvene vlasti, upozorila je agencija. "Najštetniji aspekt infodemije bile su pogrešne i obmanjujuće informacije koje su iznosili akteri izvan zdravstvenog područja. To je dovelo do širenja opasnih i neutemeljenih tvrdnji", dodaje WHO.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na nizozemskoj narančastoj listi zemalja

18:52 - Hrvatska je od danas na nizozemskoj narančastoj listi zemalja zbog porasta slučajeva koronavirusa te se nizozemskim građanima "snažno preporučuje" 14-odnevna samoizolacija po povratku u zemlju, objavile su tamošnje vlasti. "Upozorenje za putovanja za Bugarsku, Rumunjsku, Švedsku i Hrvatsku za neko će vrijeme ostati narančasto. To je zbog epidemiološkog stanja u tim zemljama. Ako i dalje odlučite tamo putovati, snažno se preporučuje da odmah po povratku u Nizozemsku odete u 14-odnevnu samoizolaciju", stoji na stranici nizozemske vlade. "Trenutno se u Hrvatskoj povećala stopa infekcije koronavirusom. Stoga je zemlja iz žute stavljena na narančastu listu zemalja", kaže vlada, uz napomenu da se u Hrvatsku putuje samo ako je nužno. Nizozemska vlada također upozorava građane da se stanje s bilo kojom zemljom može naglo izmijeniti te da to imaju u vidu kada rade planove za putovanja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriji ponovno obavezno nošenje maski u supermarketima i bankama

17:54 - Austrija ponovno uvodi mjeru nošenja maski u supermarketima, bankama i poštama, zbog porasta zaraze koronavirusom u proteklim tjednima, rekao je danas kancelar Sebastian Kurz. Austrija je uvela karantenu početkom izbijanja zaraze sredinom ožujka i počela je opuštati mjere mjesec dana kasnije, ukinuvši čak i zahtjev nošenja maski u trgovinama i školama 15. lipnja. Maske za lice i dalje su obavezne u javnom prijevozu, bolnicama, ljekarnama i frizerskim salonima.

I dok je broj zaraženih redovito bio ispod 50 u svibnju i lipnju, on je tijekom proteklih mjeseci narastao - ovaj mjesec je svaki dan bilo iznad 100 novih zaraženih. "Postoje područja dnevnog života u kojima čovjek ne može odlučiti ide li tamo ili ne ide - supermarket, banka, pošta", rekao je Kurz na konferenciji za medije. "Stoga smo odlučili da će maske za lice ponovno postati obaveznima u supermarketima, bankama i poštama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno su se pojavili epicentri u Beču i okolici, kao i u Gornjoj Austriji, koja graniči s Njemačkom i Češkom. Nekoliko tih epicentara povezano je s crkvom, dok je Austrija prijavila porast slučajeva uvezenih s Balkana te je upozorila na putovanja u te zemlje. Kurz je rekao da će se uvesti stroža testiranja za one koji dolaze s Balkana te će se mjere uvesti kako bi se smanjio opseg religijskih službi te se prisililo crkve na zatvaranja u slučaju pozitivnih testova na koronavirus.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav tjedan u Srbiji više od 300 novozaraženih dnevno

17:52 - Broj zaraza koronavirusom u Srbiji na dnevnoj razini ne pada ispod 300 već tjedan dana, a u zadnjih 24 sata, uz rekordnih više od 10.000 testiranih, registrirana su 352 nova slučaja, te još devet preminulih od covida 19. Srbija od 30. lipnja svakog dana bilježi više od 250 novozaraženih na dnevnoj razini, s tim što je proteklog tjedna svakog dana više od 300 novozaraženih, a najviše ih je bilo 19. srpnja - 396. U protekla 24 sata su među 10.310 testiranih potvrđena 352 slučaja infekcije, od posljedica kovida-19 preminulo je još devetoro oboljelih, potvrdila je u utorak članica Kriznog stožera dr. Darija Kisić Tepavčević. Ukupno su hospitalizirana 4.722 pacijenta, a na respiratorima ih je 198, što je također dosad najveći broj u jednom danu od početka epidemije. Poslije nultog pacijenta, prijavljenog 6. ožujka, potvrđeno je ukupno 21.605 slučajeva covida-19. Dosad je, prema službenim podacima, umrla 491 osoba. Testirano je ukupno 568.750 osoba koje su se na bilo koji način mogle dovesti u sumnju sa zarazom koronavirusom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći su izgledi za zarazu u vlastitom domu?

17:12 - Veći su izgledi da će se ljudi zaraziti koronavirusom u vlastitom domu, nego u kontaktima s ljudima izvan doma, utvrdili su južnokorejski epidemiolozi. Opširnije.

Image
NOVA STUDIJA OTKRILA: /

Veće su šanse da ćete se zaraziti u vlastitom domu, nego u kontaktima s ljudima izvan njega

Image
NOVA STUDIJA OTKRILA: /

Veće su šanse da ćete se zaraziti u vlastitom domu, nego u kontaktima s ljudima izvan njega

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ministar Malenica pozitivan na koronavirus

15:43 - Ministar uprave Ivan Malenica pozitivan je na koronavirus. Ministar je jučer osjetio simptome i otišao na testiranje. Test je pokazao da je pozitivan. Malenica je rekao da se osjeća dobro i nema značajnijih tegoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenjem se oglasilo Ministarstvo uprave: "Ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica obavio je danas testiranje na COVID-19/Sars-CoV-2. Rezultati testa pokazali su da je pozitivan na koronavirus. Ministar Malenica jučer je osjetio simptome bolesti te je pristupio testiranju. Ministar je dobrog zdravstvenog stanja, s blagom kliničkom slikom. Svoje radne obaveze nastavit će obavljati u samoizolaciji. Ministar Malenica posljednji je put s članovima Vlade Republike Hrvatske u kontaktu bio u četvrtak.Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, ministar Malenica u stalnom je kontaktu s epidemiolozima i liječnicima. S današnjim danom samoizolacija je određena ministrovom osobnom vozaču, a nadležnim epidemiolozima dani su podaci o bliskim kontaktima ministra u posljednja 48 sata, među kojima nisu djelatnici Ministarstva uprave", stoji u priopćenju Ministarstva uprave."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iranu najveći broj preminulih do sada

15:40 - Iran je izvijestio o 229 smrtnih slučajeva od koronavirusa u posljednja 24 sata što najveći dnevni broj preminulih do sada. Glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari rekla je da broj umrlih sada iznosi 14.634.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina liječnika traži smjenu Kriznog stožera za koronu

15:04 - Srbijanski liječnici, okupljeni u neformalnoj skupini "Ujedinjeni protiv covida", zatražili su u utorak od Vlade Srbije smjenu Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa, te istragu navodnog prikrivanja epidemioloških podataka o epidemiji covida 19.

Oko 350 liječnika u otvorenom pismu Vladi oštro se ogradilo od Kriznog stožera, zahtijevajući njegovu smjenu i formiranje novog stožera, uz ocjenu da se "Srbija našla u javnozdravstvenoj katastrofi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se, također, da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih djelatnika".

Potpisnici otvorenog pisma državnom vrhu naglasili su kako im "moralna i profesionalna obveza ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze" u stvarnosti koja se razlikuje od službenih podataka i informacija.

"Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost s kojom se medicinski djelatnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative", navela je skupina potpisanih liječnika, navodeći kako "ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa", te da iza njega stoje svi potpisnici i inicijatori.

Image

Medical workers wait for patients suffering from coronavirus disease (COVID-19) inside of the Institute for Orthopaedic Surgery "Banjica", recently transformed to a COVID hospital, in Belgrade on July 14, 2020. A candidate for the European Union, this small Balkan country is experiencing a resurgence of the pandemic, which has sparked several evenings of violent demonstrations to denounce the government's management of the health crisis. With 300 new cases now detected every day, Serbia is approaching April levels, at the peak of the first wave.,Image: 542784818, License: Rights-managed, Restrictions: To go with AFP story Anguish in Serbia as COVID-19 returns with a vengeance" by Jovan MATIC and Nicolas GAUDICHET, Model Release: no

Poručili su da inicijativa ostaje otvorena za sve liječnike koji svojim potpisima žele pružiti potporu nastojanju da se vrati povjerenje građana u zdravstveni sustava Srbije.

Liječnici traže da se javnosti objasni nadležnost nad bazom podataka portala covid19.rs, te da se organizira i ustroji postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od covida-19 i u općoj populaciji i među zdravstvenim djelatnicima.

Proglasom 350 liječnika traži i neovisnu istragu ukoliko se utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, dok za odgovorne koji su u tome svjesno i namjerno sudjelovali zahtjevaju profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Odgovornost za nastale posljedice treba preuzeti Krizni stožer u cjelosti, poručili su liječnici, zahtjevajući da se formira novi stožer "koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama".


Mnogi sumnjaju u istinitost službenih podataka

15:02 - Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspjeha aktualnog Kriznog stožera, poručili su liječnici u otvorenom pismu, zahtijevajući da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih djelatnika".

Veliki dio javnosti u Srbiji već je dulje vrijeme podozriv prema službenim podacima o broju testiranih na koronavirus, registriranom broju oboljelih, te broju hospitaliziranih i umrlih.

Sumnje su se pojavile nakon što je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila podatke koji su nesuglasju sa službenom evidencijom nacionalnih instutucija u Srbiji.

Prema saznanjima BIRN-a, podaci iz informacijske baze Instituta za javno zdravlje “Batut”, u koju su istraživači te mreže imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. ožujka do 1. lipnja od koronavirusa umrla 632 pacijenata, što je 388 više od službeno priopćenog broja za taj period.

Institut "Batut" zanijekao je točnost tih podataka optuživši da se informacije "senzacionalistički plasiraju u javnosti", te da "nisu točne”.

Ocijenjeno je “opasnim” kada pojedinci, koji nisu medicinski stručnjaci, objavljuju tumačenja u pogledu klasifikaciranja zaraženih pacijenata, “na osnovu netočnih podataka”.

S druge strane, stajališta i poruke Kriznog stožera, poglavito pojedinih njegovih članova, otvoreno se dovode u sumnju kao neusuglašene, nejedenstvene i kontradiktorne, uz optužbe da je Krizni stožer tolerirao pojedine političke odluke unatoč ranijim nedvojbenim stajalištima stručnjaka o upravljanju epidemijom.


U Srbiji 352 novozaraženih i 9 preminulih; pojavili se superprenositelji zaraze

14:59 - U posljednja 24 sata u Srbiji je testirano rekordnih 10.310 osoba, a njih 352 bilo je pozitivno na koronavirus. Preminulo je devet ljudi, javlja Blic. Prema posljednjim podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom zemlje 198 ljudi je na respiratorima.

Epidemiolog Predrag Kon je istaknuo da je najveći rizik od širenja zaraze i dalje u Beogradu, u kojem su se pojavili superprenositelji, odnosno ljudi zaraženi koronavirusom, koji su bez simptoma i u kontaktu s velikim brojem ljudi.


Slovenske epidemiologe muči velik broj lokalnih prijenosa zaraze

14:55 - Za razliku od stanja prije nekoliko tjedana slovenske epidemiologe sada lokalni prijenosi koronavirusa brinu znatno više od onih "uvezenih", zbog kojih je na granici s Hrvatskom početkom srpnja pooštren režim ulaska. Prošlog su tjedna u Sloveniji potvrđena 104 novozaražena, od čega su samo dva slučaja "uvezena" (jedan iz Italije i drugi iz Srbije), ostali slučajevi predstavljaju lokalno širenje u populaciji ili su nepoznatog izvora, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Zbog toga epidemiolozi određuju sve više rješenja o obveznoj karanteni, što je najučinkovitiji način sprječavanja novih zaraza, dodala je. Prema njezinim riječima, u Sloveniji je zajedno sa 24 novozaražena u zadnja 24 sada sada 238 aktivnih slučajeva, a nešto je više zaraza u zadnje vrijeme kod zdravstvenih djelatnika i u domovima za starije.

"Epidemiološka krivulja varira, ali i raste i dolazimo do kritične točke u smislu sprječavanja širenja virusa", dodala je epidemiologinja i preporučila da se svi trebaju držati propisanih mjera, te paziti na kontakte i potencijalne izvore zaraze. Što se tiče mogućnosti da se još postroži režim na granici kako bi se spriječili novi uvozi virusa iz epidemiološki rizičnih država ili zaustavi gospodarstvo i javni život, ministar zdravstva Tomaž Gantar u utorak je za Slovensku televiziju kazao da to ili lockdown kakav je bio na početku epidemije ne mogu biti rješenje.

"Sada su naputci međunarodnih organizacija, Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije drukčiji. Gospodarske posljedice pandemije su teške i možemo očekivati nove zaraze u budućnosti, ali se zbog toga ne može zaustavljati život. Potrebne će biti drukčije mjere i više će se pažnje posvećivati nekima od njih, ali ne svima", kazao je Gantar.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 914 testiranja potvrđena zaraza koronavirusom kod 24 osoba, a dvije zaražene osobe su umrle, objavila je u utorak slovenska vlada, a neka od žarišta su u Hrastniku gdje je virus prodro u dom za starije, te u Odrancima na sjeveroistoku zemlje, gdje se zaraza proširila na dječji vrtić.


Dvoje novozaraženih u Varaždinskoj županiji

13:59 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi. Osobe su srednjih godina s blažom kliničkom slikom, a radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba te su do pojave simptoma bile u mjeri samoizolacije.

Na osnovu posljednje zaraženih osoba nije bilo većeg broja izloženih u našoj županiji pa je ukupan broj osoba pod mjerom obavezne samoizolacije 36 od čega su 30 kontakti zaraženih. Ukupno sada na području Varaždinske županije vodimo sedam aktivnih slučaja zaraze koronavirusom, jer se u istom razdoblju jedna dodatna osoba oporavila.

I dalje nemamo nikoga na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin, jer se sve zaražene osobe nalaze izolirane kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. S ovih dvoje novozaraženih Varaždinska županija od početka pojave koronavirusa ima 57 evidentiranih slučaja zaraze, a dalje nam se još 10 osoba statistički pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćili su iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


U Hrvatskoj 49 novooboljele osobe

13:52 - U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježno 49 nova slučaja zaraze, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1116. Među njima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru devet pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4422 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 123 preminule, a 3183 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3937 osoba. Do danas je ukupno testirano 105 526 osoba, od toga 1394 u posljednja 24 sata", priopćili su iz Stožera.


Jedna novooboljela osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:38 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića s blagim simptomima. Izliječene su dvije osobe - jedna iz Ploča i jedna iz Župe dubrovačke. Ukupno je hospitalizirano pet osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5357 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 276 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su četiri slučaja kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučaja kršenja samoizolacije"; priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

13:20 - "Na današnji dan, na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. U ovom ljetnom periodu, od 17. lipnja 2020. godine do danas bila su četrdeset i četiri pacijenta oboljela od ove zarazne bolesti. Od tih četrdeset i četiri pacijenata ostalo je još petnaest aktivnih pacijenata na području županije od čega je šest u Kutini, tri u Sisku, dva u Novskoj, te po jedan pacijent u Martinskoj Vesi, Popovači, Petrinji i Sunji. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak nalazi se troje pacijenata", priopćeno je iz tamošnjeg Stožera.


Beroš rekao da imamo više novooboljelih nego jučer

13:11 - Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u utorak da Stožer civilne zaštite razgovara o mjerama za nadolazeće proslave obljetnice Oluje i blagdana Velike Gospe, kazavši da će konačna odluka ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali da će ove godine sve biti drugačije.

"Razgovaramo već neko vrijeme o tome, još nije donesena konačna odluka jer će ona ovisiti i o epdiemiološkoj situaciji u tom trenutku. Međutim, naravno da će to ove godine biti sve potpuno drugačije i prilagođeno novim okolnostima", izjavio je Beroš uoči sjednice Vlade.

Izvijestio je i kako je broj novooboljelih u Hrvatskoj danas nešto lošiji nego jučer kada je detektirano 25 zaraženih koronavirusom, ali i da stanje nije tako loše. Napomenuo je kako će se službene brojke ipak objaviti u 14 sati.

"Jutros sam se čuo s ravnateljem osječke bolnice, još malo više pozitivnih ima u osječkoj bolnici, međutim, i dalje me izvijestio da je s kadrom u redu i da nema ispada u funkcionalnosti bolnice. I u Splitu je zaražen jedan zdravstveni djelatnik, ali i dalje nema nekakvog većeg porasta", istaknuo je Beroš.

Image

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Njemački Židovi upozoravaju na rast antisemitizma na korona-prosvjedima

13:09 - Središnje vijeće njemačkih Židova traži oštriju reakciju na porast antisemitizma u sklopu širenja teorija zavjera tijekom koronakrize. "Mi ove teorije zavjere ne smijemo shvaćati olako. Mislim da bi istražni organi trebali biti aktivniji na ovom području i preciznije razlučivati od toga što je širenje rasne i etničke mržnje, a što izražavanje mišljenja", rekao je predsjednik Središnjeg vijeća Židova Josef Schuster za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

On je objasnio kako pandemija koronavirusa pruža idealnu podlogu za širenje teorija zavjere posebice na štetu manjina. "Uvijek kada dođe do nekih značajnih promjena za koje nema jednostavnih objašnjenja se često traže krivci i to su često manjine poput Židova", zaključio je Schuster.

On je povukao i povijesne paralele sa sadašnjom pandemijom. "Sličnu situaciju smo imali u srednjem vijeku nakon izbijanja kuge kada su Židovi bili žrtveni jarci koje se optuživalo za trovanje bunara. Nakon toga je uslijedio linč i spaljivanje sinagoga", rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova.

Na prosvjedima protiv korona-mjera posljednjih tjedana i mjeseci se često koriste simboli koji podsjećaju na progon Židova u tzv. Trećem Reichu. Mnogi sudionici prosvjeda nose žutu Davidovu zvijezdu na kojoj umjesto riječi "Židov" stoji "Necijepljen". Primijećeni su i transparenti s natpisima "Maska oslobađa" što je aluzija na natpis iznad ulaza u koncentracijski logor Auschwitz "Rad oslobađa" (Arbeit macht frei).

Schuster je kao najveću prijetnju židovskom životu u Njemačkoj naveo radikalnu desnicu. "Mi već godinama znamo da oko 20 posto stanovnika gaji antisemitske predrasude. Dugo vremena se ovi ljudi nisu usudili javno reći što misle. No to se u međuvremenu promijenilo. Antisemitizam je postao otvoren", rekao je Schuster.


U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih

13:07 - "Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svi pristigli testirani uzorci sa sumnjom na koronavirus izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni. Na području županije trenutno su tri aktivna slučaja pozitiviteta bolesti COVID-19, a od početka epidemije ukupno su zabilježena 102 slučaja oboljenja koronavirusom", priopćeno je.


Još sedmero novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, danas ukupno 9

12:35 - Iako je jutros Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije priopćio o dvoje novooboljelih ljudi, epidemiologinja Jasna Topolovec kasnije je izvijestila o još sedam novih slučajeva zaraze.

"Najbitnija je suradnja sa stanovnicima županije jer ako te suradnje ne bude doći ćemo u tešku situaciju. Želimo sve što se proteklih dana događalo vezano za svadbe dovesti do razine da bude nula pozitivnih osoba kako bismo mogli dalje funkcionirati prema uputama jer to je život koji danas živimo. Molim sve koji imaju bilo kakve simptome da se jave“, poručio je načelnik stožera Zdravko Kelić.


Troje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:32 - "Tijekom jučerašnjeg dana obavljena su 93 testiranja na virus COVID-19. Od ukupno testiranih osoba tri su nalaza pozitivna. Dvije oboljele osobe su s područja Ogulina, od čega je jedna osoba bliski kontakt već prije oboljele osobe i nalazila se u samoizolaciji. Za drugu oboljelu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. Treća oboljela osoba je iz Karlovca i također je bliski kontakt već prije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji. Sve tri su muške osobe, od čega dvije osobe starije životne dobi, a jedna mlađa osoba", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.


24 novooboljele i dvije preminule osobe u Sloveniji

12:31 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 914 testiranja potvrđena zaraza koronavirusom kod 24 osoba, a dvije zaražene osobe su umrle, objavila je u utorak slovenska vlada. To je velik porast dnevno novozaraženih u odnosu na prethodni dan, kad je kod 371 testiranih potvrđeno samo sedam novih infekcija, a treći je dan zaredom otkako se, nakon više od mjesec dana bez novih umrlih, bilježi po jedan smrtni slučaj.

Šest novozaraženih potvrđeno je u Hrastniku, po dva nova slučaja u Ljubljani i Trbovlju, a po jedan u Velenju, Kranju, Zagorju ob Savi, Kočevju, Pivki, Radovljici, Črenšovcima, Postojni, Svetem Juriju ob Ščavnici, Kamalu, Lukovici, Naklom, Novom mestu i Šmartnom pri Litiji.

Broj osoba koje se liječe bolnički opet je porastao. Trenutno su u dvije bolnice hospitalizirana 22 pacijenta koji se liječe od Covida-19, među njima je troje na intenzivnoj njezi, a dvije su osobe nakon liječenja u zadnja 24 sata otpuštene iz bolnice, objavilo je ministarstvo zdravstva. Do sada je u Sloveniji od početka epidemije bilo potvrđeno 1977 zaraza novim koronavirusom, a umrlo je ukupno 114 bolesnika.


188 novozaraženih i 4 preminulih u BiH

12:30 - U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 188 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Federaciji BiH testiran je 1561 uzorak od kojih su 143 bila pozitivna, dok je u Republici Srpskoj provedeno testiranje 270 uzoraka pri čemu je pozitivno bilo njih 45.

Smrt dvije osobe starije životne dobi iz Šekovića odnosno Trebinja zdravstvene vlasti u RS također povezuju sa zarazom koronavirusom. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih i dalje na području Sarajeva te Banje Luke.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković u utorak je najavio kako će u tom entitetu ovog tjedna uvesti mjeru obvezu nošenja zaštitnih maski i na terasama kafića i restorana koje gosti mogu skidati samo u trenutku kada nešto jedu ili piju, a zatim ih moraju vratiti na lice.

"Nove su odredbe da se zaštitne maske moraju nositi i u vanjskom prostoru ukoliko su osobe udaljene manje od dva metra jedne od drugih", kazao je Zeljković novinarima u Banjoj Luci.


U Nišu zbog koronavirusa umrlo novorođenče, a potom i njegova majka

12:20 - Koronavirus je nastavio sijati smrt u bolnici u Nišu. Tako je jučer preminula tek rođena beba, a danas i njena zaražena 27-godišnja majka, piše Kurir. Dijete je umrlo svega sat i dvadeset minuta nakon poroda koji je obavljeno carskim rezom zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Rodilja je je imala temperaturu i obostranu bronhopneumoniju, zbog čega je spojena na respirator i upisana u COVID-sustav, iako je cijelo vrijeme imala negativne nalaze testiranja. Ona je zbog komplikacija preminula jutros.


U Međimurju nema novooboljelih

12:07 - U utorak, 21. srpnja 2020. godine do 11:00 sati uzeto je 36 uzorka i svi su obrađeni nalazi negativni. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od izbijanja epidemije koronavirusa, kontinuirano svakodnevno vrši preventivna i testiranja osoba sa sumnjom na zarazu. Tako je i protekla 24 sata testirano 38 osoba, a od 25. veljače 2020. ukupno 1854 uzorka. Osobe pod mjerom samoizolacije kontroliraju službenici Policijske uprave međimurske, a timovi s inspektorima civilne zaštite kontroliraju i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi", poručili su iz međimurskog Stožera civilne zaštite.


U Zagrebu zaražena beba stara 10 dana

11:11 - U Zagrebu je koronavirusom zaražena beba koju je prije 10 dana u KB Sveti Duh rodila također zaražena majka. Prilikom otpuštanja iz bolnice beba je imala negativan nalaz, no kontrolni bris je pokazao da je ona ipak zaražena. Srećom, dobro je i bez simptoma zaraze, priopćio je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Ujedno, to je i jedini zabilježeni slučaj zaraze u posljednja 24 sata.

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako je to zadovoljstvo, ali da se ne smijemo zavaravati, jer već sutra može biti 10 ili više slučajeva i da će brojke varirati s popuštanjem mjera i migracijama ljudi.


Zbog koronavirusa otkazano Porcijunkulovo u Čakovcu

11:02 - Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i pomoćnica direktora Turističke zajednice Boška Ban Vlahek, potvrdili su da se Porcijunkulovo 2020. zbog epidemije koronavirusa neće održati, ali grad će krasiti kišobrani kao i svake godine, javlja eMeđimurje.


Koprivničko-križevačka županija od danas nudi serološko testiranje za 250 kuna

10:56 - U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije od danas je dostupna usluga serološkog testiranja na covid-19 na vlastiti zahtjev. Test je namijenjen zdravim osobama koje žele utvrditi jesu li dosad bile izložene koronavirusu.

"Testiranje se provodi iz krvi, pomoću imunokromatografskog testa pri čemu se kvalitativno određuje prisutnost IgM i IgG protutijela na SARS-CoV-2 virus. Test je visoke osjetljivosti (87,9 posto za IgM i 97,2 posto za IgG) i specifičnosti (100 posto za IgM i IgG).

Za testiranje je potrebna prethodna najava na telefon 048/655-172, a prije testiranja potrebno je ispuniti priloženi obrazac. Vađenje krvi i testiranje se obavlja u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (Željka Selingera 1 - ulaz u bolnicu s južne strane, od policije) radnim danom u jutarnjim satima.

Poželjno je da osoba koja pristupa testiranju bude natašte. Nalaz se podiže osobno ili se šalje na e-mail adresu u pravilu isti dan, a najkasnije 24 sata nakon testiranja. Cijena testiranja je 250 kuna, a plaćanje se vrši gotovinskom uplatom na mjestu pružanja usluga", priopćili su iz županije.


Na švedskom otoku vitezovi upozoravaju turiste na držanje distance

10:50 - Turiste koji trajektom dolaze u Visby na švedskom otoku Gotlandu u Baltičkom moru otoku dočekuju vitezovi s natpisima kojima upozoravaju na nužnost održavanja fizičkog razmaka zbog pandemije koronavirusa. Odjeveni u uniforme nalik srednjovjekovnim oklopima vitezovi su članovi društva Torneamentum, a za posao su ih angažirale lokalne vlasti i poslodavci. Vitezovi na konjima obilaze popularna turistička mjesta i plaže, nose transparente na kojima su ispisane poruke o nužnosti održavanja fizičkog razmaka, pranja ruku i samoizolacije ako se pojave simptomi covida-19.

"Mislimo da će to pomoći proširiti poruku koju svi dobro znamo, ali lako zaboravljamo tijekom ljeta kada se opustimo", objašnjava liječnik iz Gotlanda Sven Montelius.

Otok Gotland popularno je odmaralište koje ljeti posjećuju švedski i strani turisti. Utemeljeno 1987., društvo Torneamentum redovito organizira viteške turnire i druga natjecanja. Visby, glavni grad Gotlanda upisan je na popis svjetske baštine. Bio je središte Hanzeatskog saveza (udruženja trgovačkih gildi) u Baltiku od 12. do 14. stoljeća.

Gotland je oko 100 kilometara udaljen od švedskog kopna. Broj zaraženih na Gotlandu manji je od broja na kopnu no priljev turista pobudio je strahovanja da bi se situacija mogla promijeniti. Švedska agencija za javno zdravlje u ponedjeljak je izvijestila o potvrđenih 5.639 smrti izazvanih covidom-19 te o 78.000 zaraženih.


14 novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:45 - "Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 396 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11 osoba te po jedna iz Kaštela, Solina i Trilja. Od 14 novooboljelih osoba njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale tri osobe epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji su 533 osobe. Deset COVID-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split. Jedna osoba se nalazi na respiratoru", stoji u priopćenju stožera u kojem, pak, nema riječi o zaraženom ginekologu.

Image
Foto: Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

10:41 - "Na dan 21. srpnja 2020. u Šibensko-kninskoj županiji nema novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Od ukupno 39 oboljelih od COVID-19 infekcije, i to od reaktivacije istoimene epidemije u lipnju, trenutno je na području naše županije 17 aktivnih slučajeva oboljenja", priopćili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.


Jedan novi slučaj zaraze u Krapinsko-zagorskoj županiji

10:39 - "Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba (Zabok). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba", stoji u priopćenju županijskog Stožera.


Jedna novozaražena osoba u Brodsko-posavskoj županiji

10:36 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije jedna je nova pozitivna osoba na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobi koja je zaražena u drugoj županiji gdje se i nalazi, ali ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 148, dok je broj aktivnih slučajeva 56. Hospitalizirane su dvije osobe (jedna manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 278 osoba (10 osobe manje u odnosu na prethodni dan)", priopćili su iz tamošnjeg Stožera.


Ukrajina zabilježila ukupno više od 60.000 slučajeva zaraze

10:35 - Ukrajinski ministar zdravstva, Maksim Stepanov jutros je priopćio kako je dosad zabilježeno 60.166 slučajeva zaraze koronavirusom te 1518 smrtnih slučajeva, piše Reuters. Prema stranici Worldometers, u Ukrajini su danas zabilježene 673 novooboljele osobe te 20 preminulih.


Zaražen ginekolog splitskog KBC-a

10:27 - U utorak ujutro otkriveno je kako je koronavirusom zaražen jedan od ginekologa u splitskom Kliničkom bolničkom centru.

"Istina je, no stanje je pod kontrolom. Poduzeli smo sve potrebne mjere, a još uvijek prikupljamo detaljnije informacije. Već su me zvali iz medija zbog toga, držim da je bolje pričekati još malo kada budemo imali konkretne podatke", poručio je za 24sata ravnatelj KBC-a Julije Meštrović, pritom ne objasnivši jesu li već započeli s testiranjima kontakata zaraženog ginekologa ili smještanjem u samoizolaciju.

Jedan zdravstveni djelatnik na odjelu Ginekologije splitskog KBC-a pozitivan je na covid-19 i trenutno je u samoizolaciji, doznaje se u utorak od zamjenika ravnatelja splitskog KBC-a Krešimira Dolića.

"Odmah nakon što je utvrđeno da je taj zdravstveni djelatnik pozitivan na covid-19, poduzeli smo epidemiološke izvide kako bismo ustanovili s kime je bio u kontaktu od zdravstvenog osoblja i pacijenata u KBC-u Split," rekao je Dolić za Hinu.

Po Dolićevim riječima, provjerava se i je li se ovaj zdravstveni djelatnik koji je pozitivan na Covid-19 pridržavao epidemioloških mjera koje uključuju i obvezno nošenje zaštitne maske. "Sve držimo pod kontrolom i nema nikakve panike", poručio je Dolić.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:17 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas nije izvijestio o novozaraženim osobama, a u odnosu na jučerašnje podatke pet se osoba oporavilo.

"U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 37 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji nalazi se 36 osoba te je jedna osoba hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 133 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 79 uzoraka. Ukupno je testirano 3247 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", stoji u njihovom priopćenju.


Dvije novooboljele žene u Zadarskoj županiji

10:11 - Dvoje je novooboljelih na području Zadarske županije. Riječ je o dvije ženske osobe s područja Zadra i Benkovca kojima se utvrđuju kretanja i kontakti. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 119 uzoraka. Na COVID-1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šest pacijenata.

U samoizolaciji je 349 osoba, a mjera aktivnog nadzora istekla je za 4523 stanovnika. Izvršenim provjerama u protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije, doznaje e-Zadar od tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


Dvoje novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:08 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su dvije nove osobe iz Šiškovaca i Tordinaca pozitivne na COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 240, od kojih je 61 osoba izliječena.

Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 127 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 4286. U samoizolaciji na području županije nalazi se 650 osoba", priopćili su iz tamošnjeg Stožera.


Nema novooboljelih u Lici

9:58 - "Trinaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je osam aktivnih slučajeva, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 16 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 824 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 36 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije COVID 19 kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera", priopćili su iz županijskog Stožera.


Cjepivo s Oxforda možda, ali ne i sigurno, stiže do kraja godine

9:50 - Moguće cjepivo Sveučilišta Oxford moglo bi se pojaviti do kraja godine, no nije sigurno da će se to dogoditi, objavio je u utorak vodeći laboratorij za razvoj cjepiva. Eksperimentalno cjepivo, za koje je licencirana farmaceutska kompanija AstraZeneca, aktiviralo je imunološki sustav u ranoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazali su rezultati ispitivanja objavljeni u ponedjeljak, dajući nadu da bi cjepivo moglo biti spremno do kraja godine.

"Moguće je izaći s cjepivom do kraja godine, no apsolutno nema nikakve sigurnosti da će se to dogoditi, jer su nam potrebne tri stvari", kazala je voditeljica istraživanja Sarah Gilbert za BBC. "Cjepivo se mora pokazati kao učinkovito u kasnijim fazama kliničkih ispitivanja, potrebno je proizvesti goleme količine i regulatorna tijela bi trebala pristati brzo izdati dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima. Sve se to mora dogoditi i poklopiti prije nego se krene u cijepljenje velikog broja ljudi", istaknula je.

Dan ranije, BBC je javio da je cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu sigurno i da aktivira imunološki sustav. Ispitivanje na 1077 ljudi pokazalo je da su nakon cijepljenja proizveli antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa.

"Otkriće puno obećava, ali još je prerano reći je li dovoljno za zaštitu od bolesti pa se nastavlja studija Oxforda i farmaceutske kompanije AstraZenece, javio je BBC.

Cjepivo ChAdOx1 nCoV-19 razvijeno je u dosad neviđeno kratkom vremenu. Sastoji se od genetski uzgojenog virusa koji inače uzrokuje običnu prehladu kod čimpanzi. Virus je jako izmijenjen tako da u ljudi ne može izazvati zarazu i da što više nalikuje koronavirusu. To znači da ga cjepivo oponaša i da imunološki sustav može ‘naučiti’ kako ga napasti. Britanska vlada već je naručila više od 100 milijuna doza.

Image
Foto: BBC/Ferrari/Profimedia

10 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

9:45 - Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 211 uzoraka. Deset je bilo pozitivnih, od toga pet s područja Ispostave Osijek, tri s područja Ispostave Đakovo te po jedna s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac.

U KBC-u Osijek su hospitalizirane dvije osobe više nego jučer, pa se na bolničkom liječenju danas ukupno nalazi 41 osoba oboljela od koronavirusa, pet je na respiratoru. Jedanaest novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalaze 394 osobe.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 40 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije, doznaje SiB od županijskog Stožera civilne zaštite.


Pola vodstva HDZ-a BiH se zarazilo na svadbi

9:37 - Nakon što je u svega nekoliko dana dio čelnika HDZ-a BiH, među kojima je i predsjednik stranke Dragan Čović, obznanilo kako su pozitivni na koronavirus, otkriveno je i žarište zaraze. Radi se o svadbi na kojoj je bilo više od 300 osoba.

Među uzvanicima je bio i ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić koji se proslavio izjavom kako im je korona "ušla sazad" te nekoliko bivših i sadašnjih voditelja bolničkih odjela. Uz njih, na svadbi su bili i generalni direktor Elektroprivrede Marinko Gilja, predsjednik uprave HT Eronet Vilim Primorac, direktno Pošte Mate Rupčić, kao i saborski zastupnik Nevenko Barbarić te ravnatelj Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela, doznaje Hercegovina.info.


U Istri petero novooboljelih

9:30 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 177 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je pet pozitivnih. Dvije osobe su iz samoizolacije, jedan je uvezeni slučaj, a kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. U mjerama samoizolacije nalaze se 283 osobe", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Istarske županije.


Novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prvi nakon 66 dana; 36 dana su bili 'korona-free'

9:10 - Nakon 66 dana, na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi koja se vratila iz inozemstva, potvrdio je Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) nakon sjednice održane u utorak ujutro. Ona je se vratila iz inozemstva i razvila blage simptome koji su upućivali na koronavirus, a nakon testiranja utvrđeno je da je pozitivna. Epidemiolozi istražuju sve njezine kontakte i za sada je potvrđeno 25 kontakata, od koji je pet s područja te županije i svi oni su dobili rješenja o samoizolaciji.

Na preporuku epidemiologa, sukladno novonastaloj situaciji Stožer civilne zaštite BBŽ-a dao je preporuke da se zabrane posjete pacijentima u Opću bolnicu Bjelovar, posjete u županijski Dom za starije osobe, kao i ostale privatne domove te da korisnici ne napuštaju domove za starije i nemoćne. Također, preporuča se jača kontrola svih dosadašnjih epidemioloških mjera od strane Stožera civilne zaštite općina i gradova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

"Prekinut je niz od 66 dana bez novooboljelih i 36 dana koliko smo bili 'korona free županija'. To je situacija koja nas obvezuje da se vratimo na sve one mjere koje smo imali prije, barem u jednom dijelu. Pozivam na odgovornost u ponašanju i pridržavanje mjera“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch pojasnio je da će nove restriktivne mjere trajati najmanje 14 dana. "Jedna naša sugrađanka nakon povratka iz inozemstva testirana je zbog blagih simptoma na koronu i nalaz je bio pozitivan. Ona se nalazi u samoizolaciji, epidemiolozi istražuju teren, a mi smo zaoštrili mjere u smislu zabrane posjeta. Bit će tako do daljnjega dok ne dobijemo kompletne informacije s terena, odnosno minimalno sljedećih 14 dana posjete će biti zabranjene dok ne vidimo razvoj epidemiološke situacije u našoj županiji. To za nas nije bilo iznenađenje mi smo očekivali nove slučajeve, jer relaksacijom i opuštanjem mjera znali smo da će doći do ovakvih situacija i zato smo zadržali kapacitete i naši timovi su spremni, poručio je ravnatelj bjelovarske bolnice Ali Allouch.


U Primorsko-goranskoj županiji dvije novozaražene i dvije ozdravljele osobe

9:02 - Primorsko-goranska županija u posljednja 24 sata bilježi dvije novozaražene osobe koronavirusom. Jedna osoba je kontakt otprije zaražene osobe, a druga je osoba koja je testirana nakon povratka iz Njemačke. Nisu imali neke posebne tegobe i stavljeni su u kućnu izolaciju. U međuvremenu dvije su osobe ozdravile.

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u PGŽ trenutno je 44 zaraženih osoba, a 99 ih je ozdravilo, piše Riportal.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:00 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od COVID-a 19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci 31 osobe, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.864. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 25 osoba je zaraženo korona virusom. Od toga, četrnaest ih je trenutno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.


Zbog vijesti o cjepivu porasle dionice na Wall Streetu

7:10 - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, unatoč daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u, jer su ulagače ohrabrile vijesti o mogućem cjepivu protiv tog virusa, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 1,5 posto, blizu najviše razine u četiri mjeseca. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,9 posto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, kao i rekordni doseg Nasdaq indeksa.

To se ponajviše zahvaljuje nadi da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa jer nekoliko projekata daje obećavajuće rezultate. O tome posljednjih dana izvještavaju farmaceutske kompanije, kao što su AstraZenica, CanSino Biologics te partnerstvo između Pfizera njemačke biotehnološke kompanije BioNTech. Zbog toga ulagači i dalje ignoriraju podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je dosad tim virusom zaraženo više od 14 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

Samo u SAD-u broj umrlih premašio je 140 tisuća, a zaraženih 3,7 milijuna, pri čemu u 42 od 50 saveznih država broj zaraženih raste. To će zasigurno usporiti oporavak američkog gospodarstva, pa se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama, s obzirom da neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca. O tome će se ovoga tjedna raspravljati u Kongresu.

"Kongres će vjerojatno prihvatiti nove poticaje do prvog tjedna kolovoza. Još se ne zna iznos poticaja, no špekulira se da bi mogao biti između 1.000 i 1.500 milijardi dolara”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities. Ulagače je ohrabrila i vijest da su čelnici Europske unije rano jutros, nakon četiri dana pregovora, konačno postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u iznosu od 750 milijardi eura.

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,13 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,15 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1430 dolara, što je blizu najviših razina u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1415 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,10 posto, na 43,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 40,87 dolara.


Izraelci će pratiti mobitele zaraženih do 2021.

7:10 - Izraelski parlament odobrio je u ponedjeljak tajnoj službi Shin Bet, zaduženoj za zaštitu domovinske sigurnosti, mjeru praćenja mobitela građana zaraženih koronavirusom do siječnja 2021. Nadzorna tehnologija sigurnosne službe Shin Bet koristila se povremeno za praćenje zaraženih koronavirusom od ožujka, a izraelski parlament (Knesset) je u ponedjeljak kasno u noći to odobrio tu mjeru do 20. siječnja 2021.

Sigurnosna agencija prati podatke o lokacijama zaraženih koronavirusom 14 dana prije nego im je dijagnosticiran. Ti se podaci upotrebljavaju za identifikaciju svih onih s kojima su došli u kontakt. Novi zakon može se koristiti samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200. Oni kojima je naložena izolacija mogu uložiti žalbu ako smatraju da su podaci netočni. Izraelski parlament naložio je tamošnjem ministarstvu zdravstva da izradi nadograđenu aplikaciju za mobilne telefone koju javnost može preuzeti.

Izrael je ponovno otvorio škole i mnoga poduzeća u svibnju, ukinuvši ograničenja koja su smanjila krivulju infekcija nakon djelomične karantene uvedene u ožujku. Porast broja zaraženih izazvao je kritike stručnjaka koji smatraju da je vlada zanemarila poduzeti potrebne epidemiološke korake za kontrolu pandemije nakon što se gospodarstvo ponovno otvorilo. U Izraelu koji broji devet milijuna stanovnika, u ponedjeljak je zabilježeno oko 1.500 novih infekcija koronavirusom. Ukupno je ta zemlja zabilježila 415 smrtnih slučajeva.


Nove epidemiološke mjere za vjenčanja i koncerte

Jučer - Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak sinoć su komentirali moguće uvođenje novih restriktivnih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa. U posljednje vrijeme su se kao najveći epidemiološki problem pojavila okupljanja većeg broja ljudi, poput vjenčanja i koncerata, pa će nove mjere, koje će biti donesene već ovoga tjedna težiti ograničavanju broja ljudi.

"Pokazalo se da ne možete mijenjati tradiciju preko noći, a činjenica je da sva ta okupljanja na kojima se ljudi grle, što je normalno, podložne su širenju koronavirusa. Te mjere ćemo donijeti s namjerom da se počnu primjenjivati već od ovog vikenda”, poručio je Božinović komentiravši mogućnost uvođenja ograničenja broja prisutnih ljudi na vjenčanjima samo na užu obitelj.

"“Mi nismo nikada zatvorili koncerte, imamo preporuke koje uključuju i koncerte, ali naravno da je pitanje da li je nešto isplativo glazbeniku da održi s jednom trećinom sjedećih mjesta u nekoj dvorani. Razgovaramo o tome da se prvo poveća broj sudionika, da se obilježi sva sjedeća mjesta i da prodaja karata bude isključivo elektronskim putem tako da se znaju svi sudionici koji su došli na koncert. Naravno da je tu potrebna pomoć lokalne samouprave, organizatora ili u krajnjoj mjeri Ministarstva kulture da se sponzoriraju takvi događaju, da im se olakša dio davanja koji oni imaju. Ja se nadam da ćemo naći rješenje za naše glazbenike”, rekao je Capak najavivši mjere za koncerte koje bi trebale biti predstavljene danas.

Božinović: Strože mjere već ovog vikenda

Govoreći sinoć u Dnevniku Nove TV, ministar Davor Božinović je kazao kako će se strože mjere početi primjenjivati već ovog vikenda.

Komentirao je novu mjeru Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio ograničenja za svadbe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prema kojoj bi se one trebale tijekom iduća dva tjedna trebale održavati samo u krugu najuže obitelji.

Na pitanje slijedi li takav scenarij cijeloj Hrvatskoj, Božinović je rekao da se o tome razmišlja. ''Pokazalo se da ne možete mijenjati tradiciju preko noći, a činjenica je da sva ta okupljanja na kojima se ljudi grle, što je normalno, podložne su širenju koronavirusa'', rekao je. Dodaje kako je Nacionalni stožer na pragu ograničenja broja ljudi na takvim događajima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo