PRIJETI NESTAŠICA ŽITA / Kiše nema već tri mjeseca, a prognoze nisu optimistične: 'Ovo će vjerojatno biti jedan od najsuših ožujaka u povijesti'

Image
Foto: Getty Images

U protekla tri mjeseca u Hrvatskoj je palo vrlo malo oborina, što je utjecalo na proizvodnju žitarica, pa poljoprivrednici već sad računaju na manji urod

27.3.2022.
9:25
Getty Images
VOYO logo

Rat u Ukrajini, žitnici Europe, kako je mnogi nazivaju, nije trebao stvoriti probleme u opskrbi Hrvatske hranom, jer je domaća proizvodnja žitarica iz godine u godinu sve veća. No, nitko nije računao na ćudljivo vrijeme, koje u protekla tri mjeseca nije stvorilo značajnije količine kiše. Zbog toga poljoprivrednici već sada tvrde da će urod biti manji nego lani.

"Evo, uopće nema vlage. Ima je jako malo, trebalo bi sad sijati soju pa suncokret. S kukuruzom budemo još malo pričekali da se još bolje ne posuši. Zato i zatvaramo. Ne znam, ako ne bude sad kiša pala, za sljedeći vikend kako prognoziraju, onda ne znam što će biti sa sjetvom. Ako čekamo nije dobro, ako posijemo nije dobro, onda je presuho. Nikako dobro. Nadamo se da će nešto proklijati“, rekao je za RTL Vladimir Vuk, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dobro za žitarice, ali ni za stoku

Ovakvi vremenski uvjeti najmanje pogoduju pšenici, koje sigurno neće biti u količinama iz ranijih godina. "Pšenica bi trebala biti puno veća. Em nije ispunjena, a da nismo radili s reduciranom proizvodnjom i obradom ne bi bila niti takva. Vlagu smo zadržali i to je sreća. Fali nam kiša, to je sve trebalo biti zatvoreno, zeleno, a još se sad vidi zemlja. Bacali smo gnojivo i sve, ali nema kiše i pšenica stagnira“, dodao je Vuk.

Image
NIJE DOBRO /

Zbog rata u Ukrajini mnogima prijeti glad: Hrvatska ima dovoljno žita, ali evo što nas čeka

Image
NIJE DOBRO /

Zbog rata u Ukrajini mnogima prijeti glad: Hrvatska ima dovoljno žita, ali evo što nas čeka

Suša je problem za ratare, ali i stočare koji sami proizvode hranu za svoja grla. "Zadnji put je bila kiša, pa ni sam ne znam, prije tri-četiri mjeseca. Tijekom zime nije bilo ni snijega ni kiše i to sad stvarno, situacija je takva već četiri mjeseca“, poručio je još jedan vlasnik OPG-a, Vladimir Šalković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljene oborine neće puno pomoći

Usprkos najavljenim oborinama, meteorolozi tvrde da one neće pretjerano pomoći poljoprivrednicima. "Ožujak kao mjesec je inače suh mjesec, ali ovakva suša je prilično neuobičajena. Ovo će vjerojatno biti jedan od najsuših ožujaka u povijesti Hrvatske. U Velikom dijelu Hrvatske nije pala ni kap kiše, osobito uzduž Jadrana“, objasnio je meteorolog RTL-a, Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Nešto kiše bi, prema prognozama, trebalo pasti sredinom nadolazećeg nam tjedna najprije na Jadranu, a potom i u unutrašnjosti. Međutim, to će tek malo ublažiti višemjesečnu sušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo