ZIMA U 'NOVOM NORMALNOM', A PROLJEĆE? / Vakula otkrio što nas čeka sljedećih mjeseci: 'Postoji velika vjerojatnost nastavka niza toplih mjeseci, ali treba biti oprezan'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Najnovije temperaturne prognoze za proljeće su kontradiktorne u usporedbi s ranijima, pa je teško procijeniti što će se dogoditi, ističe meteorolog Zoran Vakula

1.3.2022.
10:56
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Posljednje večeri veljače neke je iznenadio snijeg, kao da je to nešto neobično za zimu. Čak niti upozorenja Hrvatskog autokluba o zatvorenim cestama zbog jakih udara vjetra ne bi trebale biti čudne u ovo doba godine. Meteorolog Zoran Vakula tvrdi da bi to trebalo biti normalnije, od onoga što smo, klimatološki gledano, prošli ove veljače ili cijele zime.

Vrijeme u 'novom normalnom'

No, čini se da je i vrijeme ušlo u "novo normalno". Klimatolozi DHMZ-a vjerojatno će nakon analiza i prikupljanja svih podataka utvrditi kako je ovogodišnja veljača po prosječnoj temperaturi bila većinom topla, jer je odstupala između dva i četiri stupnja u odnosu na klimatološko razdoblje između 1981. i 2010. Na većini mjernih postaja, mjesečna količina oborine u veljači je bila normalna, ali uglavnom uz manje oborina od višegodišnjih prosjeka, dok bi se veljača u Komiži mogla ocijeniti suhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE I SNIJEGA /

Vikend koji je počeo donosi drastičnu promjenu vremena: Ali, stigla je i prognoza za proljeće

Image
BIT ĆE I SNIJEGA /

Vikend koji je počeo donosi drastičnu promjenu vremena: Ali, stigla je i prognoza za proljeće

"Kao i veljača, i cijela zima će nakon detaljne analize klimatologa DHMZ-a u većini Hrvatske biti među 20 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, ponegdje i među 10 najtoplijih, kao primjerice u Dubrovniku, Kninu i Zagrebu. Stoga će klimatološka ocjena u kopnenom području biti uglavnom vrlo topla, a na Jadranu topla. Također kao veljača, unatoč većinskom manjku, prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ocjena za zimu će vjerojatno biti uglavnom normalna", istaknuo je Vakula za HRT.

Kontradiktorne prognoze

Upozorio da unatoč tome što dugoročne prognoze daju veliku vjerojatnost nastavka niza toplih mjeseci na proljeće, uz većinom najviše prosječne vrijednosti oborina, treba biti na oprezu, jer i nekoliko hladnijih dana i mraz mogu nekome upropastiti cjelokupni urod. Dodao je da su najnovije prognoze temperature zraka kontradiktorne u usporedbi s ranijim prognozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što će se na kraju dogoditi teško je prognozirati. Na meteorologiju mislim, iako se može primijeniti na još neke aktualnosti kojima smo suočeni osobito ovih dana…", zaključio je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo