PREMIJER ĆE SE OPET TESTIRATI NA KORONAVIRUS: / Iako je bio na sastanku s Divjak, ako je negativan, ne mora u samoizolaciju

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik Vlade jučer je predsjedao sjednicom na kojoj je sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak kojoj je određena samoizolacija

14.7.2020.
15:28
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u utorak je potvrdio da će se premijer Andrej Plenković testirati na prisutnost koronavirusa jer je jučer bio na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak kojoj je danas određena mjera samoizolacije.

"Kao i u svim pitanjima dosad oko postupanja glede širenja koronavirusa, mjerodavno će nam biti mišljenje epidemiologa i HZJZ-a. Vjerujemo struci i nemamo razloga dovoditi u sumnju njihovu procjenu", priopćio je Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DIVJAK JE U SAMOIZOLACIJI, DRŽAVNA TAJNICA ZARAŽENA NA VJENČANJU; Capak: /

'Vlada ne mora u samoizolaciju, imali su maske'

Image
DIVJAK JE U SAMOIZOLACIJI, DRŽAVNA TAJNICA ZARAŽENA NA VJENČANJU; Capak: /

'Vlada ne mora u samoizolaciju, imali su maske'

Predsjednik Vlade jučer je predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na tom sastanku sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak, koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i testiranju na koronavirus, naveo je.

Čak i ako je Divjak pozitivna, premijer ne mora u izolaciju

Nevezano od ishoda njezinog testiranja, predsjednik Vlade ni ostali članovi Vlade na sastanku prema mišljenju epidemiologa i HZJZ-a nisu dužni ići u samoizolaciju, jer su tijekom cijelog sastanka nosili zaštitne maske, što su, ističe Milić, zabilježili i svi prisutni fotoreporteri te snimatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je još jedan primjer zašto je važno nositi masku i na taj način štititi druge od eventualne mogućnosti širenja zaraze. Predsjednik Vlade će unatoč tome, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obaviti testiranje na prisutnost koronavirusa", stoji u priopćenju.

Svi dužnosnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i ministrica Divjak u utorak su od epidemiologa dobili uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na korona virus, jer je državna tajnica iz Ministarstva pozitivna na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u utorak kako u slučaju da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ima koronavirus, ostali članovi Vlade neće morati u samoizolaciju jer su na jučerašem sastavku u Vladi svi nosili maske.

Brojni kontakti u Ministarstvu

Svi dužnosnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i ministrica Blaženka Divjak u utorak su od epidemiologa dobili uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na korona virus, jer je državna tajnica iz Ministarstva pozitivna na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit gdje se državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Ivana Franić zarazila, ravnatelj HZJZ-a Capak kazao je da je jedna osoba iz Ministarstva bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju i pozitivna je. U tom je Ministarstvu bilo više kontakata s djelatnicima, kazao je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

S obzirom da se jučer održala sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj je bila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a ona je kontakt oboljele, Capak je rekao da su za trajanja sastanka svi imali maske, što znači da čak i ako bude pozitivna, sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama Divjak i drugi zaposlenici moraju u samoizolaciju, a neki su se i testirali, rezultati će biti poznati predvečer", najavio je.

Capaka su novinari pitali je li državna tajnica Ivana Franić bila na svadbi i je li kršila mjere samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja znam da je bilo veliko okupljanje, ali ne znam da je riječ o svadbi, znate više od mene. Čim se saznalo za jednu oboljelu, dr. Alan Medić iz Zadra javno je apelirao na sve da budu u samoizolaciji. Je li se radio o kršenju samoizolacije, ne mogu vam odgovoriti", rekao je.

'Nismo primijetili porast zaraženih nakon izbora'

Capak je rekao i da nakon provedenih parlamentarnih izbora, 5. srpnja, nisu primijetili porast broja zaraženih. Što se tiče događaja u Domu za starije u Klaićevoj, istaknuo je da se ta situacija još uvijek ispituje i da nemaju potvrdu da je to vezano za izborni dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 52 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1183, a jedna osoba je umrla, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih od početka epidemije u Hrvatskoj je 3827, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umrla je jedna osoba u Zagrebu, muškarac 1951. godišta, s opsežnim komorbiditetom, ali nije bio na respiratoru.

Na respiratoru je pet osoba, što je jedna više od jučer, i to u Osijeku. Četiri osobe su na respiratoru u Osijeku, a jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.

Ukupno je do sada testirano 95.920 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1745.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za pohvaliti je da naši sugrađani sve češće koriste maske'

"Za primijetiti je da naši sugrađani sve češće koriste maske i da dezinficiraju svoje ruke, doista treba pohvaliti takvo ponašanje i isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da ih se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprečavanje širenja ove zaraze", poručio je ministar Beroš.

Vezano za turiste i zarazu koronavirusom, Capak je rekao kako nije potvrđeno da su češki turisti, koji tvrde da su se tu zarazili - zaista tu zarazili. Ako su se Česi doista zarazili kod nas, mi ćemo to iskomunicirati, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je jedna osoba, srpski građanin repatriran u Srbiju. Isti dan kad je došao u Pulu je testiran. Iz Švedske je došla obitelj koja se zarazila u Švedskoj. Oni su još uvijek u Puli u izolaciji. Imali smo dva pilota privatnog zrakoplova, odmah su testirani čim su došli, rekao je Capak.

Zaražena je obitelj iz Makedonije koji su u Zadarskoj županiji. Majka je liječnica, dogovor je da će ostati u apartmanu dok bolest ne prođe. U Splitu je britanski državljani zaražen, ne zna se gdje i kada se zarazio, naveo je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je da nam se događaju masovna okupljanja s kojih nam dođe više oboljelih i jako je teško bilo što predvidjeti.

Ocijenio je kako Hrvatska ima dobre mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za preporuke HZJZ-a i prijevoznike koji unatoč preporukama napune prijevozna sredstva zbog isplativosti, voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da će se inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od sutra obavljati jača kontrola na autobusnim kolodvorima i lukama.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo