Slijede li ograničenja? / Zbog rata u Ukrajini, kod nas navalili kupovati zalihe, troše 160 milijuna kn tjedno više, a time sami sebe zakopavamo

Image
Foto: RTL

Ako se ovakav trend nastavi, neki trgovački lanci razmišljaju i o ograničavanju kupnje pojedinih proizvoda

18.3.2022.
21:30
RTL
VOYO logo

Zbog rata u Ukrajini zemljama Europske unije prijeti nestašica pšenice i ulja. Poremećeni su dobavni lanci, a neke države su ograničile ili zabranile izvoz strateških roba.

Potrošnja se povećala i u Hrvatskoj, tjedno trošimo 160 milijuna kuna više nego ranije. Najviše se kupuju ulje, brašno i meso. Ako se ovakav trend nastavi, neki trgovački lanci razmišljaju i o ograničavanju kupnje pojedinih proizvoda. Marko Šiklić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je nekad bio WC papir, danas su ulje i brašno! Kao da sutra ne postoji Hrvati već danima pustoše police u trgovinama. 

To što trenutačno na policama nema nekih proizvoda, ne znači da je nestašica – uvjeravaju trgovci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je jedan od najvažnijih proizvođača suncokretovog ulja i brašna otežana je njihova isporuka.Ako se potražnja za uljem i brašnom nastavi povećavati, pojedini trgovci u zemlji ne isključuju mogućnost i ograničenja kupnje. Takva politika, uvjeravaju stručnjaci nema nekog smisla. 

Ivo Grgić, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što ste vi učinili ako ste mene kao kupca ograničili da kupim 5 litara ulja jednom i vratim se za 5 minuta po drugih 5 litara ulja, ili dođe cijela obitelji i kupi. To je jedan marketinški trik za kojim nema potrebe."

Jednako kao što nema potrebe ni za gomilanjem zaliha hrane, što može uzrokovati kontraefekt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije:

"To uzrokuje umjetnu nestašicu, bilo prehrambenih proizvoda, bilo neprehrambenih proizvoda i doprinosi daljnjem rastu cijena. Sam doprinos daljnjem rastu cijena povećava stopu inflacije, koja opet generira novi rast cijena zbog toga naglašavamo da ljudi to ne rade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu cijena hrane nezaustavljivo raste, što je razlog i povećanju tjedne potrošnje od 6 posto.

Cijeli prilog iz TV emisije pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo