Vodostaji u porastu / Zbog obilnih oborina opasnost od poplava diljem Hrvatske: Evo gdje je već proglašeno izvanredno stanje!

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu

14.5.2019.
7:23
Nikola Cutuk/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, piše Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). 

Tijekom dana očekuje se znatan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici mogao bi biti danas tijekom večeri/noći. Očekuje se vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Izvanredno stanje trenutno je na snazi u Sunji, dok su izvanredne mjere izdane za Unu, Hrvatsku Kostajnicu i Koranu. Na snazi su i redovne mjere za Kupu kod Karlovca, Glinu kod Topuskog, Ilovu kod Garešnice, Velikog Vukovja i Maslenjače.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji na slivu Kupe su u naglom porastu. U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji su već dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava, a vrh vodnog vala očekuje se tijekom dana. Vodostaji bi mogli ući u redovne i izvanredne mjere obrane od poplava. Vrh vodnog vala u Farkašiću može se očekivati tijekom četvrtka, 16. 5. 2019. godine

Vodostaji Save i njenih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dramatično kod Rakovice: Nabujala Korana odsjekla selo Korana, vatrogasci spašavaju turiste

Image

Dramatično kod Rakovice: Nabujala Korana odsjekla selo Korana, vatrogasci spašavaju turiste

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša temperatura u većini krajeva između 7 i 12, a u Dalmaciji do 17 Celzijevih stupnjeva. piše DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo