Zbog markiranja djece roditeljima i 5.000 kn kazne

Roditelji čija djeca eskiviraju nastavu suočavaju se s mogućom kaznom od čak 5.000 kuna, a takvi prekršaji ujedno sve češće završavaju na sudu.

28.5.2012.
14:39
VOYO logo

Na osječkom Prekršajnom sudu ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za gospodarstveni prekršaj izostanka s nastave. Kako se doznaje od Željke Ravlić-Bubalović, zamjenice predsjednice Prekršajnog suda, riječ je uglavnom o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji, a kazne se kreću i do do 5.000 kuna.

''Prema Zakonu o osnovnom školstvu školovanje je obavezno, no ima slučajeva gdje roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju. Kad se nakupi velik broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju nama. Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu'', ispričala je Ravlić-Bubalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako se ondje rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole. Da takvih slučajeva ima, potvrdila je i dr. Vesna Buljan, voditeljica Školske medicine Zavoda za javno zdravstvo, koja kaže da odgodu ne traže samo roditelji čija su djeca rođena oko 31. ožujka, kad je granica za upis djece s navršenih šest godina, nego i roditelji starije djece, piše Glas Slavonije.

No, roditeljska odluka ne može biti samostalna, nego pitanje odgode upisa rješava i komisija te se potom pronalazi povoljno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo