ZBOG KORONE I POTRESA OSTAO JE BEZ SVEGA: / U prihvatilištu za beskućnike dobio je šansu za novi početak

Image
Foto: Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

U Hrvatskoj je puno veći broj beskućnika od onoga kojeg prikazuje službena statistika, a iako neki gradovi nemaju niti prenoćišta, u Zagrebu postoji program koji im omogućava da nađu posao,

18.10.2020.
22:22
Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Iako službene statistike kazuju o 500 beskućnika u Hrvatskoj, smatra se da oko 10.000 ljudi u zemlji živi u neadekvatnim uvjetima. U nas rješenja o beskućništvu izvan okvira prihvatilišta i prenoćišta nije uzela puno maha, iako niti sva veća mjesta nemaju prihvatilišta ili bilo koji oblik skrbi za beskućnike.

No, u Zagrebu postoji nekoliko pučkih kuhinja, prihvatilišta i udruga, pa veći dio beskućnika iz cijele zemlje gravitira prema metropoli. Tijekom prvog vala epidemije koronavirusa, zatvorena su bila i sva prihvatilišta te prenoćišta, osim onoga u Kosnici u kojem se tijekom karantene natiskalo oko 160 osoba koje su ostale bez krova nad glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S proljećem ostao bez svega

Jedan od njih je i Ivan, koji je zbog koronakrize izgubio posao, a zbog potresa dom. Njegovi prvi problemi krenuli su još s financijskom krizom otprije 12 godina kada je ostao bez stalno posla i stana. Nastavio je raditi, ali uglavnom na ugovore na određeno te po gradilištima i na dostavama. S proljećem je ostao bez svega, a za Kosnicu je doznao na internetu. No, niti tamo se nije dugo zadržao jer gradski Crveni križ već sedam godina provodi program stambene zajednice.

Prilika za novi početak

Psihologinja Lana Trupković je za N1 pojasnila da su ciljevi tog programa poboljšanje smještajnih uvjeta, osiguravanje psihosocijalne podrške, povećanje zapošljivost kroz programe cjeloživotnog obrazovanja te uključivanje u život u zajednici. Beskućnici koji imaju želje i volje za traženje posla ili su ga već našli sele se iz prihvatilišta u stambenu zajednicu u kojoj im je plaćen smještaj i režije, a osigurana im je i hrana. No, potiče ih se da nađu posao i novi smještaj kojeg će sami moći financirati, kako bi se u zajednici otvorilo mjesto za druge ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prethodnim programima je kroz stambene zajednice prošlo 35 korisnika i svi korisnici stambene zajednice su tijekom smještaja u stambenoj zajednici uspjeli pronaći zaposlenje", rekla je Trupković. Kroz iduće trogodišnje razdoblje planiraju smjestiti još 12 beskućnika, a u stambenoj zajednici ih je trenutno dvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo