Zbog greške projektanta Riječani danima bez vode

7.2.2012.
11:56
VOYO logo

Niske temperature koje, u kombinaciji s burom, već desetak dana čvrsto stišću Rijeku i okolicu, izazvale su brojne štete, posebno na vodovodnim instalacijama, zbog čega stotine domaćinstava već danima nemaju vode. Među najteže pogođenima su stanari Lavande i susjedne zgrade-blizanca Lovor, kompleksa na riječkom Krnjevu koji ima više od stotinu stanova. Riječ je o praktički novim zgradama, pa su stanari, koji su se u kompleks počeli useljavati prije samo dvije godine i koji su stanove kupovali pod luksuzne, šokirani činjenicom da ih je već prvi pravi val hladnoće ostavio bez vode, piše Novi list.

Vodomjeri većine stanova, smješteni u podzemnoj garaži Lovora, potpuno su uništeni jer se smrznula voda u njima, tako da tek rijetki sretnici u toj zgradi imaju vode u stanovima, dok je stanje u Lavandi još gore jer se zamrznuo i puknuo glavni ventil zgrade pa su svi stanari bez vode. Oni u čijim stanovima voda još teče sami su pokušali zaštititi svoje vodomjere od smrzavanja omatajući ih krpama, ručnicima i drugim improviziranim izolacijskim materijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez izolacije

Stanar Lovora Slobodan Uzelac kaže da je problem što su vodovodne instalacije smještene u podzemnoj garaži gdje je jako hladno.

"Bio sam u garaži kada su ti vodomjeri počeli pucati. Na svima su prsnula stakla, jedino su vodomjeri nas nekolicine, smješteni u samom kutu garaže, gdje je manji propuh, ostali čitavi. Zamotao sam vodomjer i dio cijevi koja vodi do njega. Nadam se da će izdržati jer su i za idućih pet-šest dana najavljene niske temperature. Problem je u izvedbi i smještaju vodovodnih instalacija. Ovdje je stalno propuh i vrlo je hladno. Glavne cijevi su izolirane, kao i dio cijevi iza vodomjera, no od glavne cijevi do vodomjera, kao i na samom vodomjeru, nema nikakve izolacije. Nije ni čudo da se sve zaledilo. Da stvar bude gora, investitor je vodomjere ogradio žičanom ogradom i stavio pod ključ, tako da se do njih ne može ni doći, osim ako predstavnik zgrade ne otključa", kaže ogorčeni Uzelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susjednoj se zgradi bez vode živi već četiri dana.

"Vodu za piće kupujemo. U susjednoj zgradi upravitelj je otvorio jedan od neprodanih stanova u kojemu ima vode pa od tamo vučemo vodu u kantama za pranje i kuhanje. Najgore je što nam se nitko nije javio, nikakve obavijesti o tome kada bi instalacije mogle biti popravljene u portunu nema, jedino što znamo je da se neće popravljati dok ne zatopli", kaže Ivan Erušić, stanar Lavande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravak tek kad zatopli

Zgrade Lavanda i Lovor su osigurane, ističe Ivo Dragičević, direktor upravitelja kompleksa, tvrtke Graditelj-stan, pa stanari neće snositi teret sanacije uništenih vodovodnih instalacija. Na žalost, dok su temperature ovako niske, ne postoji mogućnost premošćivanja vodomjera jer su i cijevi, objašnjava Dragičević, ispred i iza njih zamrznute.

"Zašto je zgrada tako projektirana i zašto je dobila uporabnu dozvolu, to su već pitanja za investitora i nadležne institucije, a ne za nas kao upravitelja jer mi u projektiranju i gradnji nismo sudjelovali. Ovakvo pozicioniranje vodoinstalacija očit je previd projektanta, to je i sada i laiku jasno, te će, nakon što se sadašnja situacija riješi, s investitorom trebati pronaći dugoročno rješenje kako se ne bi ponavljala. No, valja naglasiti da stanari, osim narušenog komfora življenja do popravka instalacija, neće trpjeti druge posljedice, odnosno neće snositi štetu", kazao je Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Vrijeme

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo