Zbog cjepiva 111 djece dobilo zaušnjake

U 2010. godini 111 djece, uglavnom školske dobi, dobilo je zaušnjake kao nuspojavu nakon cijepljenja domaćim cjepivom protiv zaušnjaka, ospica i rubeole, a koje proizvodi Imunološki zavod.

23.8.2011.
11:01
VOYO logo

Riječ je o cjepivu MoPaRu, koje je lani izazvalo dvostruko manju učestalost ove nuspojave cijepljenja nego ranijih godina, primjerice, 2009. godine, kad je zaušnjake nakon cijepljenja MoPaRuom dobilo 48-ero djece. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), koji je povećanje nuspojava MoPaRua ovih dana evidentirao u Izvješću o nuspojavama cijepljenja u 2010. godini, nemaju objašnjenje za ovakve posljedice lanjskog cijepljenja, no njima se i neće posebno baviti jer ovo cjepivo od sredine ove godine odlukom Ministarstva zdravstva ionako više nije u kalendaru cijepljenja.

Za razliku od ranijih godina, kad su od zaušnjaka nakon cijepljenja uglavnom obolijevala mala djeca koja se prvi puta cijepe s navršenom prvom godinom života, lani su zaušnjake mahom dobili prvašići, koji se istim cjepivom docjepljuju prilikom prijave za upis u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje djece dobilo aseptički meningitis

Troje je djece nakon cijepljenja dobilo aseptički meningitis, koji se kao nuspojava cijepljenja u većoj mjeri javljao do 2009. godine, kad je MoPaRu cjepivo u prvoj vakcinaciji zamijenjeno Priorixom. Kod sve troje djece klinička je slika bolesti bila blaga i djeca su se oporavila bez posljedica, piše Novi list. U HZJZ-u ističu kako su zahvaljujući sustavnom cijepljenju djece ospice i rubeola praktički eliminirani, a pobol od zaušnjaka smanjio se za 99 posto, s oko 9.000 na manje od stotinjak slučajeva godišnje.

Inače, ostala su cjepiva izazvala povišenje temperature, osip ili lokalnu reakciju kod manjeg dijela cijepljene djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201006290281006 arti-201005100217006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo