U Zagrebu završava Advent koji su mnogi ocijenili blijedom kopijom pretpandemijskog. Neki su ipak odlučili iskoristiti zadnju šansu za ovogodišnji adventski đir oko kućica, kojih je ovoga puta bilo tri puta manje nego rekordne 2019. Ugostitelji nezadovoljni zaradom.
Vrijeme je iscurilo za Advent u Zagrebu. Zadnji dan i klasika, kobasice i kuhano vino iz poneke kućice, a koristila se prilika i za prigodni selfie. Neki su već krenuli u remont i rekli, dosta za ovu sezonu.
„Vidi se da je bio malo drugačiji nego prošlih godina, u malo manjem obimu, ali je bio lijep i umjeren", kazao je David Kokot iz Zagreba.
"Nova godina je prošla, nadamo se da kad se srede drugi problemi u Zagrebu da će se Advent vratiti na ono što je bio nekad“, poručio je Saša Krmpotić iz Rijeke.
Dok je grad još u adventskom ruhu, priliku koriste i turisti.
"Zagreb je najljepše mjesto na svijetu, barem u Europi za Advent", rekao je Ignas Vitis iz Litve.
"Mi smo došli na jedan dan kao turisti, za kobasicu", kazao
Jekatarina Demianova iz Rusije.
Djeca pak ne razlikuju ovogodišnji ili prijašnje nagrađivane
Advente sve dok je omiljene slastice, fritula.
Upravo za najmlađe, Advent je bio u znaku golemih igračaka koje
su u prošlosti nastajale u metropoli. Vrijedne ruke obrtnika
imale su posla i na svojim kućicama, ali nije to kao prije.
"Najbolje je bilo u početku, tad su ljudi nekako najviše kupovali", kazao je Zoran Škundrić, obrtnik.
Ugostitelji su došli raditi iz raznih dijelova Hrvatske. Neki od njih imali su i smjene od jutra do mraka, a bilo je i dana kada su zatvarali ranije zbog vremenskih neprilika.
"U jednom danu nije se ni pitalo. Samo molim buncek, u životu nisam vidio da ide po 10, 15 bunceka. Buncek je tri sata kuhanja, nije kao kobasica 2 minute kuhanja", rekao je Ante Grahovac, ugostitelj.
Umjesto 220 kućica koliko je bilo rekordne 2019., sada ih je bilo tri puta manje na 5 lokacija. Veće su bile cijene hrane i pića, a iz Nacionalne udruge ugostitelja objašnjavaju kako je veća bila i komunalna naknada zbog koje su troškovi rasli i do 30 posto.
„Uprihodilo se 60 posto manje... u ugostiteljstvu, a same kolege pojedinačno, ako uspoređujemo sa 2019., 25 do 30 posto manje“, kazala je Žakline Troskot, Nacionalna udruga ugostitelja.
Pandemija je tako tragove ostavila i na Adventu koji se, iako u manjem opsegu, ipak uspio održati.