RJEŠAVANJE KRIZE / Zatišje pred sastanak u Agrokoru: u Vladi spremaju 'Lex Agrokor', no među partnerima ne vlada suglasje

Pred sutrašnji - sastanak Uprave Agrokora i dobavljača sa svih strana zatišje. Očekuje se da će Ivica Todorić svojim partnerima pojasniti što se to u kompaniji događa

26.3.2017.
18:38
VOYO logo

Cvrkut ptica, mir i spokoj danas pred sjedištem Konzuma. Dan pred sastanak koji bi napokon mogao razotkriti razmjere krize u najvećoj hrvatskoj kompaniji. Dobavljači su dobili poziv potpisan od Ivice Todorića da sutra u 11 sati stignu ovdje u središte Konzuma u zagrebačkoj Čavićevoj ulici. Na dnevnom su redu aktualna situacija u Agrokoru, budući razvoj te stabilizacija poslovanja.

Tek toliko uspjeli smo doznati od jačih dobavljača. O sastanku iz samog Agrokora - ni riječi. "Odnos između dobavljača i Agrokora je njihov privatan odnos i na tome sastanku predstavnici Vlade neće sudjelovati", izjavila je u petak Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, situacijom u Agrokoru intenzivno se bave. Nakon potpredsjednice Vlade, zakon koji je već dobio ime 'Lex Agrokor' pojasnio je intervjuu RTL-u Danas i premijer Plenković.

"Ono što želimo kao odgovorna Vlada - pripremiti se za odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir u slučaju da određeni aktivizam bude potreban sa strane države. U ovom trenu naš je cilj da kompaniji i vlasnik prije svega osiguraju vlastitu likvidnost, plan restrukturiranja", izjavio je premijer.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako zapne država ima plan - zakon koji bi trebao biti spreman već za koji dan, a prema kojem bi restrukturiranje kontrolirala Vlada. Da li bi se Agrokor raspao na više jedinica - premijer nije želio reći. A što s Ivicom Todorićem?

"On je vlasnik kompanije, čovjek koji je cijeli svoj život uložio u tako veliki projekt i sigurno da ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije", izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je poručio da je MOST sa svime upoznat i da se slažu, neslužbeno nije baš tako. Službene reakcije na Zakon nema - na Facebooku se tek oglasio Miro Bulj.

"Moju ruku za vraćanje gazdinih dugova imati nećete! Koji je to ustav, zakon, pravo, pravda po Bogu ili čovjeku da se tajkunima zakonski omogući iz državnog proračuna plaćanje dugova iznad milijarde eura", napisao je Bulj na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sličnom tragu su i komentari oporbe. Sasvim suprotno, bivši SDPov ministar financija, Zakon po uzoru na talijanski - podržava. I poručuje - neodgovorno je plašiti građane da će oni spašavati Agrokor.

"Ono što je vrlo jasno da će se prolongirati obveze, da će se smanjiti obveze, da će se jednim dijelom otpisati, da će se jednim dijelom ući u vlasništvo Agrokora, da će se jednim djelom korektno prodavati portfelj Agrokora. Sve su to mjere koje pokazuju da neće platiti poreski obveznici", rekao je Slavko Linić, bivši ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, objašnjava država će voditi proces, a vjerovnici dio  potraživanja pretvoriti u uloge, dio otpisati i izgubiti. Iako smo razgovarali s mnogima, ni veliki ni mali dobavljači Agrokora pred kamere nisu htjeli.

"Oni se još uvijek nadaju, nadaju se iako nisu potraživanja mala, različito to komunciciraju što se država želi umiješati, možda bi bilo najbolje vidjeti što Agrokor ima sa svojim stručnjacima ponuditi dobavljačima", tvrdi Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tome dobavljači bi trebali doznati već sutra od onog koji raspolaže svim informacije. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo