OGLAS

Podosta milijunaša / Zastupnici su 'teški' više od 340 mil. kuna: Neki imaju 27 nekretnina, a neki tek kotao za pečenje rakije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U prosjeku, zastupnici imovinske kartice 'osvježavaju' barem jednom godišnje

17.2.2020.
9:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Afere nastale zbog krivih podataka u imovinskim karticama, koji su u njima namjerno pogrešni ili uopće nisu navedeni, bile su razlog za odlazak popriličnog broja ministara iz Vlade. Mediji ministarske imovinske kartice pomno analiziraju, no osim članova Vlade i brojni drugi državni dužnosnici obvezni su podnositi izvješća o svojoj imovini.

Među njima su i saborski zastupnici. Aktualni saziv ušao je u 2020., u svoju zadnju godinu, parlamentarni izbori očekuju se na jesen, a Večernji list analizirao je imovinske kartice svakog saborskog zastupnika, i to fokusirajući se na njihove nekretnine, ušteđevinu i dionice koje imaju u vlasništvu osobno ili ih ima njihov bračni drug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost nekretnina, štednje i dionica svih saborskih zastupnika, njih 151, iznosi oko 344,5 milijuna kuna. Tako zastupnici u Hrvatskom saboru imaju prosječnu vrijednost imovine u nekretninama, ušteđevini i dionicama od 2,28 milijuna kuna. Naravno, nisu svi zastupnici milijunaši. Neki od njih osim zastupničke plaće, koja prosječno iznosi 16 tisuća kuna, nemaju ama baš ništa – ni kuće, ni vikendice, ni oranice, ni kune ušteđevine, a kamoli neku dionicu.

Najbogatiji zastupnik je HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević koji sa suprugom ima 27 nekretnina ukupno vrijednih 18 milijuna kuna, a uštedjeli su 576 tisuća kuna. Najvrednija Miloševićeva nekretnina je stan u Zagrebu od 296 četvornih metara, za koji je navedeno da vrijedi 4,88 milijuna kuna. Supružnici Milošević tu su nekretninu stekli kupnjom od kapitala, prodajom imovine i kreditom. Supruga Domagoja Ivana Miloševića je vlasnica tri tvrtke te suvlasnica još jedne. Milošević je i vlasnik Rolexa vrijednog 35.000 kuna, a sa suprugom i slika Ede Murtića vrijednih 250.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 91 saborski zastupnik ima imovinu vrijednu više od milijun kuna, što je gotovo dvotrećinska većina. Oni su tu imovinu stekli od prihoda od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti, kapitala, darovnim ugovorima, nasljedstvom, kreditnim zaduženjima...

Među milijunašima zastupnicima tako su, osim onih koji su ušli u top 10, primjerice i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku koji je sa suprugom vlasnik nekretnina i štednje vrijednih 4,5 milijuna kuna. On je, među ostalim, u svojoj kartici naveo i da je vlasnik stana od 97 četvornih metara u zagrebačkoj Dubravi vrijednog 350.000 kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozamašnim imetkom može se pohvaliti i HDZ-ovac Ivan Šuker čija je vrijednost nekretnina i ušteđevine 4,9 milijuna kuna. Jedan od najvećih zemljoposjednika među zastupnicima je pak nezavisni Tomislav Panenić koji je vlasnik nešto više od 172 tisuće četvornih metara oranica i oko 22,5 tisuća kvadrata vinograda. Za oranice je naveo da ukupno vrijede oko 1,1 milijun kuna, a vinogradi 291 tisuću kuna.

HDZ-ov zastupnik Dražen Milinković iz Vinkovaca također je jedan od milijunaša, a njegova imovina vrijedi 2,6 milijuna kuna. On je pak prijavio najvredniju garažu među svim zastupnicima, i to onu od 26 četvornih metara u Zagrebu, a za koju je naveo da vrijedi čak 195.000 kuna. On i supruga su vlasnici te garaže koju su stekli kreditom, kao i stana u Zagrebu od 50 četvornih metara koji vrijedi 780.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici se ne mogu baš pohvaliti da ulažu u dionice pa tako samo neki od njih imaju u vlasništvu vrijednosne papire, i to uglavnom HT-a. Mostovac Robert Podolnjak odnosno njegova supruga u tome su među vodećima, a u udjelima u nekoliko fondova imaju uloženo gotovo 600.000 kuna.

Neki saborski zastupnici prijavili su da su uštedjeli novac koji su dobili kao vjenčani dar iako je od njihove svadbe prošlo više desetljeća. Tako je HDZ-ovac Davor Lončar, koji inače ima imovinu vrijednu 1,37 milijuna kuna, u imovinskoj kartici naveo da on i supruga imaju, među ostalim, i 6000 dolara ušteđevine koje su stekli primljenim darovima za vjenčanje – 1990. godine. Supružnici Lončar su od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, od samostalne djelatnosti i nasljedstvom još stekli i 25.000 eura koje su uspjeli uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je zajedničko i u obitelji Branka Grčića, SDP-ovca koji se po imovini od 6,5 milijuna kuna također nalazi se među prvih deset sabornika, ali od nekretnina vrijednih 5,6 milijuna sam nema ništa. Sa ženom, vlasnik je tri stana, jedan mu ima dijete, dok supruga sama posjeduje građevinsko zemljište. Naslijedila ga je, a dvije su zajedničke nekretnine od nešto više od dva milijuna kuna kupili isključivo prihodima od svojih plaća, a jednu od 1,1 milijun kuna plaćama i kreditom.

Da se nešto "sa strane" ne mora nužno ostavljati na štednoj knjižici ili uložiti u dionice, znaju zastupnici koji vole nakit. Prije svega satove, koje su u imovinskim karticama, poučeni valjda primjerom Ive Sanadera, uredno prijavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 160 tisuća kuna, odnosno svaki 80 tisuća, vrijedni su, tako, Rolex Daytona i Piaget HDZ-ovca Pere Ćosića, a kupio ih je, kako je prijavio, od drugog izvora dohotka te od plaće. Rolex od 50 tisuća kuna na poklon od supruga dobila je njegova stranačka kolegica Branka Juričev-Martinčev, a deset tisuća kuna više vrijede satovi HSLS-ovca Darinka Kosora, koji ima jedan Rolex i jedan IWC.

SDP-ovac Saša Đujić je među "siromašnijim" zastupnicima jer nekretnina nema, a u dionicama ima 3800 kuna te na štednoj knjižici oko 180 tisuća. Prijavio je, zato, deset tisuća kuna vrijedan kotao za pečenje rakije, imovinu koju je naslijedio, kao i filatelističku zbirku od 31 tisuću kuna, koju je djelomice dobio, dok si je dio sam kupio od plaće i prodajom imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez nekretnina je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji također samo štedi, uspio je na banku staviti 150 tisuća kuna. Nešto manje od njega, točnije 115.095 kuna ima, također SDP-ovka, Sabina Glasovac, ali nema ni stan ni kuću.

U prosjeku, zastupnici imovinske kartice "osvježavaju" barem jednom godišnje, iako neki nisu to napravili od početka mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo