'Oduzima se pravo djetetu da odrasta uz oca'

Saborski zastupnici u petak glasaju o nizu zakona, pa i o izmjenama Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, protiv kojeg se bune biskupi, HDZ i HDSSB.

13.7.2012.
10:26
VOYO logo

Na sjednici koja je počela u 10.30 sati izglasan je niz izmjena zakona, pa tako i onaj o prestanku zaključivanja ocjena na polugodištu, kao i izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Izglasane su i izmjene saborskog Poslovnika kojima se ukida institut ispravka netočnog navoda i uvodi elektronička evidencija dolazaka zastupnika na radno mjesto, te zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Prije glasanja o izmjenama Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, svi su klubovi zastupnika zatražili stanku od 15 minuta kako bi dogovorili kako će glasati. Raspravljalo se o 19 amandmana na zakon, a naposlijetku je za zakon glasalo 88 zastupnika, 55 ih je bilo protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vatikan je prvi priznao našu državu'

Inače, bivši ministar zdravstva Darko Milinović je prilikom objašnjavanja amandmana kazao kako se izmjenama zakona dopušta ženi da promijeni spol, pa onda zatraži da umjetnu oplodnju i rodi, čime se oduzima pravo djetetu da odrasta uz drugog roditelja, odnosno oca. Milinović je spominjao i Vatikan i "činjenicu da su upravo oni prvi priznali našu državu", te da "dugujemo toliko poštovanja da čujemo što je Sveti otac htio poručiti" o ovom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Burić je kazao da se pojedinim odredbama dopušta "stvaranje 12 živih bića", te da bi trebalo biti dopušteno stvaranje zametaka samo koliko je medicinski potrebno, pozvavši na još jedno čitanje zakona. Ponovio je i da nije prirodno da istospolne zajednice imaju djecu.

Nije prihvaćen HNS-ov amandman da pravo na medicinski pomognutu oplodnju imaju sve žene bez obzira jesu li u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, a ministar zdravlja Rajko Ostojić je objasnio da je ovo medicinski zakon jer je neplodnost dijagnoza, te je najavio posebne zakone koji dolaze u drugoj polovici godine, s kojim će se uskladiti i ovaj zakon. Igor Kolman iz HNS-a je kazao da ne može sakriti razočarenje, ali da se nada da će se posebnim zakonom riješiti ovo pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo