ZAŠTO SU ČVARCI POSTALI HRANA ZA ELITU? Sada koštaju i do 300 kuna po kilogramu; HGK: /

'Do onoga što zahtijevaju nije lako doći'

Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Hrvatska gospodarska komora poslala je priopćenje u koje objašnjavaju zašto cijena čvaraka raste posljednjih godina,

13.1.2021.
14:14
PIXSELL, Duško Marušić
VOYO logo

Hrvatska gospodarska komora u opširnom je priopćenju pojasnila fenomen koji je vidljiv u posljednjih nekoliko godina na domaćem tržištu hrane. Naime, kilogram čvaraka, odnosno prženog svinjskog masnog tkiva, donedavno se mogao kupiti za 50 kuna, a sada mu cijena ponegdje doseže i 300 kuna. Pojašnjenje HGK o tako rapidnom rastu cijena prenosimo u cijelosti:

"Čvarci su u posljednjih nekoliko godina postali pravi gastronomski hit, a tu popularnost prati i osjetan rast cijena. Kilogram čvaraka ne tako davno stajao je oko 50 kuna, a danas se prodaju i po 300 kuna za kilogram. Uz klasične čvarke, na policama se sve češće mogu naći i inovativni proizvodi poput namaza i snackova od čvaraka. Povećanu potražnju su ulaganjima u proizvodnju popratile i domaće tvrtke, a predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac i potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK Igor Miljak pojasnio je zašto cijena čvaraka tako rapidno raste i zašto postaju sve privlačniji kupcima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLAVONSKI ČIPS POSTAJE HRANA ZA ELITU: /

Cijene čvaraka ove godine zaista su otišle u nebo, a evo i zašto je to tako

Image
SLAVONSKI ČIPS POSTAJE HRANA ZA ELITU: /

Cijene čvaraka ove godine zaista su otišle u nebo, a evo i zašto je to tako

Od jedne svinje par kila sirovine

'Glavni razlog njihovoj relativno visokoj cijeni je činjenica da kvalitetan čvarak zahtijevaju kvalitetnu sirovinu do koje nije lako doći. Suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu proizvodnju. Od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku teži od 125 do 130 kg, moguće je dobiti tek tri do četiri kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10 posto prešanih čvaraka, odnosno oko 15 posto ukoliko se radi o neprešanim čvarcima. Treba napomenuti i da je cijeli proces, uz sve nužne standarde proizvodnog procesa, baziran na tradicionalnoj tehnologiji', naglašava Miljak, uz napomenu kako su i moderni trendovi zdrave prehrane također odigrali ulogu u popularizaciji čvaraka. Naime, zbog značajnog udjela proteina od čak 31 grama u 100 grama proizvoda, čvarci su visokokvalitetan proizvod za sve koji paze na nutrititivnu vrijednost hrane."

Postoji i namaz od čvaraka

"Takav uzlet na tržištu u PPK-u su popratili i ulaganjima u proizvodnju. U sklopu velikog investicijskog ciklusa započetog prije tri godine pustili su u rad pogon za proizvodnju masti i čvaraka opremljen najsuvremenijom tehnološkom opremom, koji je u ovom trenutku među nekoliko najvećih u EU. Danas na godišnjoj razini proizvode 250 tona čvaraka, dio u vlastitom brendu, a ostatak u brendovima robnih marki trgovačkih lanaca. Miljak procjenjuje da se godišnje, regularnim putem, proda između 400 i 450 tona čvaraka, a zanimljivo je da uvoza praktički nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osim plasmana na domaćem tržištu, izvozimo ih i diljem Europe, u susjednu Sloveniju i Srbiju, ali i Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku i druge zemlje Europske unije. Dio čvaraka iz našeg pogona odlazi i u pekarsku industriji gdje se dalje koristi u proizvodnji', rekao je Miljak i dodao su uz klasične prešane čvarke u pakiranju od 250 grama izbacili i snack varijantu u vrećici od 100 grama, a rade i namaz od čvaraka koji je također naišao na odličan odaziv kupaca", stoji u priopćenju HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo