'Morat će naša Vlada malo pokazati zube' /

Zašto raste cijena svinjetine? 'Dva su frapantna razloga, a bojim se da slijedi novi porez'

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

'Neke prognoze govore da je krmača manje za gotovo milijun u Europi. To znači da je proizvodnja prasadi i odraslih tovljenika manja i tu dolazi do psihološke bojazni da će biti nedostatak svinjetine', kaže Jakopović.

5.7.2023.
14:17
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je porast cijena svinjetine uslijed zaraze svinja afričkom kugom.

“Ovdje se radi o špekulacijama i igračima na tržištu koji žele ostvariti ekstraprofit, a zapravo nema neke realne osnove jer naši primarni proizvođači ne rade toliko i reguliraju cijene. Intervencionizam nikad nije bio dobar, tržište se najbolje poslaguje samo. Zajednička europska politika dosad je funkcionirala dosta dobro, no dogodio se covid i ukrajinska kriza”, rekao je Jakopović za N1 i dodao kako se činjenica da ne možemo bez hrane koristi i za različite mogućnosti za malverzaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO (PRE)ŽIVJETI? /

Meso, riba, voće i povrće...nema što nije poskupjelo: Svega par proizvoda jeftinije je sada nego lani

Image
KAKO (PRE)ŽIVJETI? /

Meso, riba, voće i povrće...nema što nije poskupjelo: Svega par proizvoda jeftinije je sada nego lani

“Morat će naša Vlada malo pokazati zube. Cijene su frapantne iz dva razloga. Prvi razlog je ova špekulacija, a drugi razlog je smanjenje proizvodnje. S početkom energetske kriize, neke prognoze govore da je krmača manje za gotovo milijun komada u Europi. To automatski znači da je proizvodnja prasadi i odraslih tovljenika manja i tu dolazi do psihološke bojazni da će biti nedostatak svinjetine. I klimatske promjene otežavaju proizvodnju na otvorenom kad govorimo o voću i povrću. Mraz je česta pojava. U cijelom gornjem mediteranskom kraju gotovo da nema godine bez mraza. Ove smo godine imali izuzetno puno kiše, nekih voćnih i povrtnih vrsta uopće više nemamo”, kazao je.

Ovi u sredini pokupe šlag

Dodaje da se ljudi više ne žele baviti poljoprivredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pada proizvodnja i ljudi više ne žele raditi. Ako kuglica sladoleda prolazi za 3 eura, negdje prolazi ispod eura – to je korištenje mikrolokacije, šanse i moći na tržištu. Najlošije prođu građani i sami proizvođači, ovi u sredini pokupe šlag”, rekao je.

Što se tiče Afrička svinjska kuge, kaže da je ona prisutna u Europi već šest, sedam godina.

“Dogodit će se to da će se smanjiti zaraza jer u ovom trenutku nema prometa između tovilišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sigurno će biti korekcija cijene u ovom trenutlku jer ćemo morati posegnuti za uvozom. Apelirmao na ministarstvo da pojača odstrel divljih svinja jer su prenosnici afričke kuge. Očito je neka nepažnja urodila širenjem bolesti”, kaže i naglašava:

“Uvijek je bolje kupovati lokalno. Čak ni mesar kojeg ulovite u trgovačkom lancu ne može reći otkud je meso došlo. Bojim se da nam slijedi porez na crveno meso”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo