Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je porast cijena svinjetine uslijed zaraze svinja afričkom kugom.
“Ovdje se radi o špekulacijama i igračima na tržištu koji žele ostvariti ekstraprofit, a zapravo nema neke realne osnove jer naši primarni proizvođači ne rade toliko i reguliraju cijene. Intervencionizam nikad nije bio dobar, tržište se najbolje poslaguje samo. Zajednička europska politika dosad je funkcionirala dosta dobro, no dogodio se covid i ukrajinska kriza”, rekao je Jakopović za N1 i dodao kako se činjenica da ne možemo bez hrane koristi i za različite mogućnosti za malverzaciju.
“Morat će naša Vlada malo pokazati zube. Cijene su frapantne iz dva razloga. Prvi razlog je ova špekulacija, a drugi razlog je smanjenje proizvodnje. S početkom energetske kriize, neke prognoze govore da je krmača manje za gotovo milijun komada u Europi. To automatski znači da je proizvodnja prasadi i odraslih tovljenika manja i tu dolazi do psihološke bojazni da će biti nedostatak svinjetine. I klimatske promjene otežavaju proizvodnju na otvorenom kad govorimo o voću i povrću. Mraz je česta pojava. U cijelom gornjem mediteranskom kraju gotovo da nema godine bez mraza. Ove smo godine imali izuzetno puno kiše, nekih voćnih i povrtnih vrsta uopće više nemamo”, kazao je.
Ovi u sredini pokupe šlag
Dodaje da se ljudi više ne žele baviti poljoprivredom.
“Pada proizvodnja i ljudi više ne žele raditi. Ako kuglica sladoleda prolazi za 3 eura, negdje prolazi ispod eura – to je korištenje mikrolokacije, šanse i moći na tržištu. Najlošije prođu građani i sami proizvođači, ovi u sredini pokupe šlag”, rekao je.
Što se tiče Afrička svinjska kuge, kaže da je ona prisutna u Europi već šest, sedam godina.
“Dogodit će se to da će se smanjiti zaraza jer u ovom trenutku nema prometa između tovilišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sigurno će biti korekcija cijene u ovom trenutlku jer ćemo morati posegnuti za uvozom. Apelirmao na ministarstvo da pojača odstrel divljih svinja jer su prenosnici afričke kuge. Očito je neka nepažnja urodila širenjem bolesti”, kaže i naglašava:
“Uvijek je bolje kupovati lokalno. Čak ni mesar kojeg ulovite u trgovačkom lancu ne može reći otkud je meso došlo. Bojim se da nam slijedi porez na crveno meso”.
POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu