'Morat će naša Vlada malo pokazati zube' /

Zašto raste cijena svinjetine? 'Dva su frapantna razloga, a bojim se da slijedi novi porez'

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

'Neke prognoze govore da je krmača manje za gotovo milijun u Europi. To znači da je proizvodnja prasadi i odraslih tovljenika manja i tu dolazi do psihološke bojazni da će biti nedostatak svinjetine', kaže Jakopović.

5.7.2023.
14:17
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je porast cijena svinjetine uslijed zaraze svinja afričkom kugom.

“Ovdje se radi o špekulacijama i igračima na tržištu koji žele ostvariti ekstraprofit, a zapravo nema neke realne osnove jer naši primarni proizvođači ne rade toliko i reguliraju cijene. Intervencionizam nikad nije bio dobar, tržište se najbolje poslaguje samo. Zajednička europska politika dosad je funkcionirala dosta dobro, no dogodio se covid i ukrajinska kriza”, rekao je Jakopović za N1 i dodao kako se činjenica da ne možemo bez hrane koristi i za različite mogućnosti za malverzaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO (PRE)ŽIVJETI? /

Meso, riba, voće i povrće...nema što nije poskupjelo: Svega par proizvoda jeftinije je sada nego lani

Image
KAKO (PRE)ŽIVJETI? /

Meso, riba, voće i povrće...nema što nije poskupjelo: Svega par proizvoda jeftinije je sada nego lani

“Morat će naša Vlada malo pokazati zube. Cijene su frapantne iz dva razloga. Prvi razlog je ova špekulacija, a drugi razlog je smanjenje proizvodnje. S početkom energetske kriize, neke prognoze govore da je krmača manje za gotovo milijun komada u Europi. To automatski znači da je proizvodnja prasadi i odraslih tovljenika manja i tu dolazi do psihološke bojazni da će biti nedostatak svinjetine. I klimatske promjene otežavaju proizvodnju na otvorenom kad govorimo o voću i povrću. Mraz je česta pojava. U cijelom gornjem mediteranskom kraju gotovo da nema godine bez mraza. Ove smo godine imali izuzetno puno kiše, nekih voćnih i povrtnih vrsta uopće više nemamo”, kazao je.

Ovi u sredini pokupe šlag

Dodaje da se ljudi više ne žele baviti poljoprivredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pada proizvodnja i ljudi više ne žele raditi. Ako kuglica sladoleda prolazi za 3 eura, negdje prolazi ispod eura – to je korištenje mikrolokacije, šanse i moći na tržištu. Najlošije prođu građani i sami proizvođači, ovi u sredini pokupe šlag”, rekao je.

Što se tiče Afrička svinjska kuge, kaže da je ona prisutna u Europi već šest, sedam godina.

“Dogodit će se to da će se smanjiti zaraza jer u ovom trenutku nema prometa između tovilišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sigurno će biti korekcija cijene u ovom trenutlku jer ćemo morati posegnuti za uvozom. Apelirmao na ministarstvo da pojača odstrel divljih svinja jer su prenosnici afričke kuge. Očito je neka nepažnja urodila širenjem bolesti”, kaže i naglašava:

“Uvijek je bolje kupovati lokalno. Čak ni mesar kojeg ulovite u trgovačkom lancu ne može reći otkud je meso došlo. Bojim se da nam slijedi porez na crveno meso”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike