Meso poskupljuje. Cijena svinjetine dosegla je 2,50 eura po kilogramu te stala uz bok teletini, a prestigla je i cijenu janjetine.
Kako rastu cijene svega, tako rastu i cijene mesa, ribe te mesnih i ribljih prerađevina.
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je novu infografiku koja prikazuje koliko su u svibnju ove godine cijene pojedinih namirnica iz ovih kategorija bile veće u odnosu na prošlogodišnji studeni.
Tako je, prema podacima DZS-a, najviše poskupjela čajna kobasica, čak 11 posto.
Visokih osam posto skočila je i cijena šunke u ovitku.
Mortadela i smrznuti oslić poskupjeli su za sedam posto od kraja prošle godine, a cijena je narasla i svinjskom kotletu (+6%), slanini (+5%), tuni u konzervi (+4%) i junetini s kostima (+3%).
Pojeftinila su tek dva proizvoda. Pašteta, koja je sada tri posto jeftinija nego lani te sardina u ulju, koja je ove godine jeftinija za skromnih jedan posto.
Poskupjeli i crveni luk, kelj, banane...
'Nema što nije poskupjelo', govore mnogi, a kategorija voća i povrća to također dokazuje.
Bananama je cijena ove godine devet posto viša nego lani, dok je cijena limuna ove godine veća za dva posto.
Pojeftinine su jabuke (-2%) i naranče (-16%).
Od povrća, najviše je poskupio crveni luk, čak 73 posto. Cijena kelja veća je za 62 posto.
Poskupjele su i mrkva (40%), paprika (39%), ali i slatko zelje i brokula (30%) te rajčica (29%).
Šampinjonima je cijena ove godine 10 posto veća nego lani, a najmanje je poskupio suhi grah (1%).
Jedno je povrće ipak pojeftinilo - tikvice se sada mogu naći po 27 posto nižoj cijeni.