ZAŠTO KOLINDA OKLIJEVA S OBJAVOM KANDIDATURE? / Ovo su mogući razlozi njezine neočekivane neodlučnosti

Image
Foto: Profimedia

Začuđuje oklijevanje aktualne predsjednice Republike da objavi odluku o drugom pohodu na Pantovčak.

4.6.2019.
13:59
Profimedia
VOYO logo

Zasad su javno najavili da će se kandidirati na predsjedničkim izborima samo Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte i nezavisni kandidat Mislav Kolakušić. Svi ostali potencijalni kandidati ili njihove stranke zasad odvaguju i kalkuliraju s objavom nominacija. No, ponajviše začuđuje oklijevanje aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Iako je HDZ najavio da će ponovno čvrsto stati iza nje, ona zasad tek govori da će se o kandidaturi očitovati "jednog lijepog dana".

Dotad ne preostaje nego nagađati ili razmatrati moguće razloge njezine neočekivane neodlučnosti. Novi list piše o šest mogućih razloga zbog kojih Grabar-Kitarović još šuti o svome eventualnom ulasku u borbu za drugi mandat na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ U NAJGOROJ POZICIJI DOSAD: /

Kuhaju se potresi u HDZ-u, a on pokušava smiriti paniku. Kolinda postaje problem?

Image
PLENKOVIĆ U NAJGOROJ POZICIJI DOSAD: /

Kuhaju se potresi u HDZ-u, a on pokušava smiriti paniku. Kolinda postaje problem?

Neće se natjecati za drugi mandat

Osobe bliske predsjednici Republike kažu da ona slabo funkcionira kad je pod stresom, da ovo nije najpovoljnijje razdoblje za nju te da strahuje od toga da bi osvetnički raspoloženi Velimir Bujanec mogao otkriti razne pikanterije o njezinom privatnom životu. Osim toga, piše Novi list, HDZ je podbacio na europskim izborima, a pojavila su se i dvojica kandidata - Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić - koji bi joj mogli odnijeti dio birača. Stoga se nagađa da je u strahu od poraza već odustala od pohoda na drugi mandat.

Još nije ništa odlučila

Prema drugoj (pr)ocjeni, Grabar-Kitarović zabrinuta je razvojem događaja nakon što se približila premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću, čija je popularnost srozana nakon europskih izbora. Ona navodno nije posve odustala od kandidature, a oklijeva jer želi vidjeti tko bi joj doista mogli biti protukandidati te koliku će podršku uživati u sljedećim anketama. Kalkulacije su sastavni dio politike i ona ne želi srljati kao guska u magli, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi biti kandidatkinja HDZ-a

U obzir valja uzeti i to da Grabar-Kitarović ne želi biti kandidatkinja HDZ-a nakon slabog rezultata te stranke na izborima za Europski parlament. Moguće je da je procijenila kako bi na izborima bolje prošla ako ne bude kandidatkinja HDZ-a.

"Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekoliko stranaka, sada sam nestranačka osoba i predsjednica svih građana Hrvatske", izjavila je prošle subote u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da smatra kako bi kao neovisna i nestranačka osoba mogla vratiti potporu birača koji su joj zamjerili uplovljavanje u politički mainstream. U tom slučaju mora još samo skupiti hrabrosti i takvu odluku priopćiti Plenkoviću.

Image
Foto: Ivica Galović / PIXSELL

01.05.2017., Okucani - U Okucanima svecano je obiljezena 22. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Andrej Plenkovic, Kolinda Grabar-Kitarovic, Milijan Brkic. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Radije bi preuzela HDZ

Jedan od razloga kojim barata Novi list jest i taj da je prava ambicija Grabar-Kitarović preuzeti HDZ i povesti stranku na parlamentarne izbore. Grabar-Kitarović osjetila je da je Plenković ranjiv i da bi se mogla uključiti u rasplet u HDZ-u. Naročito stoga što na poziciji predsjednice Republike nije uspjela ostvariti mnogo toga što je obećala jer se sudarila s ograničenim predsjedničkim ovlastima. No, ako želi postati šefica Vlade, prethodno mora preuzeti HDZ i riješiti se Plenkovića. U tom smislu, predsjednička kandidatura joj je tek rezervna opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvara atmosferu iščekivanja i diže si rejting

Želja je svakog predsjedničkog kandidata da samom objavom ulaska u utrku podigne vlastiti rejting, a Grabar-Kitarović je hendikepirana budući da se njezina kandidatura podrazumijeva i ne bi bila bogzna kakav događaj, pa ne bi ni imala utjecaja na rejting. Stoga je, piše Novi list, odlučila na umjetan način potaknuti atmosferu iščekivanja i držati javnost u neizvjesnosti računajući da bi joj rejting mogao porasti kada napokon objavi kandidaturu.

Image
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Zagreb: Konferencija za medije Kolinde Grabar-Kitarović 29.03.2019., Zagreb - U uredu predsjednice na Pantovcaku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic sazvala je konferenciju za medije posvecenu vanjskopolitickim aktivnostima. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tek okuplja ekipu za izbore

Zadnji mogući razlog predsjendičinog oklijevanja Novi list vidi u tome da je ona prisiljena s novom ekipom krenuti u kampanju jer oko nje nema gotovo više ikoga od onih koji su joj 2015. pomogli poraziti Ivu Josipovića. Mati Radeljiću je otkazala, Bujanec se okrenuo protiv nje, Milijan Brkić je do grla u vlastitim problemima... Stoga Grabar-Kitarović već mjesecima intenzivno traži nove suradnike i taj se proces neplanirano oduljio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo