ČUVENI FERRAGOSTO /

Zašto je Talijana ovog ljeta manje nego inače? RTL Patrola svratila u Positano i doznala kako Talijani ljetuju

U Hrvatskoj trenutno odmara 58.000 Talijana što je gotovo 40 posto više nego lani, ali i što čini tek 40 posto prometa iz predepidemijske godine

21.8.2021.
20:40
VOYO logo

Stroge epidemiološke mjere i neizvjesnost ove godine Talijane nisu ohrabrile na putovanja izvan zemlje. U mjesecu u kojem traje njihov čuveni ferragosto, ne čudi da  je Talijana puno manje i na odmoru u Hrvatskoj nego inače. Ipak, prema podacima Hrvatske turističke zajednice broj dolazaka iz Italije se od početka kolovoza udvostručio. Pogledajte gdje ih je došlo najviše. 

Iz poljoprivredne zadruge u Polači i imanja koje se često naziva mini hrvatskom Toscanom mladi Talijani su otišli punih ruku, noseći nagrađivana ulja i vina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čuli smo da ima dosta mjesta s dobrim vinom i maslinovim uljem, pa smo došli kupiti neke proizvode za ponijeti kući“, tvrdi Lukrezia iz Italije. 

U ovom hotelu uz zadarsku plažu Kolovare od početka godine odsjelo je najviše talijanskih gostiju od početka godine. Uz sportaše vezane uz Europsko prvenstvo u odbojci za žene, hotel ima individualne auto goste iz Italije, ali više je avio gostiju zahvaljujući linijama Zadar - Rim i Zadar - Napulj. 

„Koliko mi je drago da smo mi prvi po noćenju talijanskih gostiju, toliko mi je i krivo jer nismo ni mi sami zadovoljni s tim brojem. Znači, 2019. je bila puno izdašnija i puno bolja, međutim nalazimo se u okolnostima u kakvima se nalazimo, pa smo sa svim i zadovoljni“, izjavio je direktor hotela u Zadru Hrvoje Šestan.

Broj Talijana na ljetovanju u Hrvatskoj se u prva dva tjedna kolovoza udvostručio, pa su sada na šestom mjestu po dolascima. 

U Hrvatskoj trenutno odmara 58.000 Talijana što je gotovo 40 posto više nego lani, ali i što čini tek 40 posto prometa iz predepidemijske 2019. godine. 

Image
'Moramo biti mrvicu pametniji' /

'Hrvatska bi mogla biti pobjednik Mediterana': Kako produljiti i spasiti sezonu?

Image
'Moramo biti mrvicu pametniji' /

'Hrvatska bi mogla biti pobjednik Mediterana': Kako produljiti i spasiti sezonu?

S obzirom da su putovanja unutar Italije i u inozemstvo pokrenuta tek od 15. svibnja, u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Milanu su zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Talijani za razliku od ostalih zemalja u našem okruženju imaju svoje more. Talijani ove godine otkrivaju vlastitu zemlju. Uostalom kao i Hrvati jer svi manje radi svoje osobne sigurnosti, radi pandemije putuju u inozemstvo“, kazala je direktorica predstavništva HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić

Iz zemlje sa zapadne strane Jadrana za odmor na istočnoj obali najviše je susjeda izabralo sebi najbližu Istru u kojoj trenutno odmara 22.000 Talijana. 

"Prošle godine zbog covida nismo mogli doći. Budući da su brojke dopuštale, ove smo godine izabrali da se vratimo u Hrvatsku“, misli Talijanka Federica

"Ni s Grčkom ili Španjolskom ne bismo imali problem, ali kako imamo malo vremena za odmor, tjedan dana, nekako je to bio najbolji izbor“, smatra Fabio iz Italije.

U kampu u Fažani zadovoljni su povratkom Talijana i svjesni koliko je bilo prepreka tom povratku. 

"Udio Talijana je bio oko 14-15 posto u normalnim godinama, a ove godine smo negdje oko 10-ak posto tako da svakako je puno bolje nego protekle godine kad je Talijana bilo svega par posto od ukupnih gostiju koji su nam došli u naselje. Tako da rekao bi da se Talijani lagano vraćaju“, pojasnio je direktor turističkog kampa u Fažani Roland Sinkopan.

O broju gostiju iz Italije - Grčka, Španjolska i Malta ne objavljuju podatke, ali kako Italija slovi kao tržište koje karakterizira individualnost i last minute rezervacije, talijanskim turistima Hrvatska se može nadati i nakon ferragosta, u rujnu. Naravno, sve opet ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Vidjeli smo da se Talijani polako vraćaju u Hrvatsku - u drugom dijelu sezone. Evo što kažu za Hrvatsku oni koji su ljetovali u Lijepoj našoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Talijane je presudna epidemiološka situacija. Prema zadnjoj ECDC mapi Europe, Italija je u narančastom, a i dobrim dijelom u crvenom. Sam jug italije gdje su poznata ljetovališta, Sicilija - oni su u crvenom, a to znači da imaju i do 500 zaraženih u dva tjedna na 100.000 stanovnika ili čak četiri posto pozitivnih testova od sveukupno napravljenih. Njima je situacija u Hrvatskoj puno ležernija zbog sigurnosti, ali zbog blažih mjera nego što je to ovdje još uvijek. Oni su do početka ljeta imali policijski sat. Sada je ukinut, ali imam dojam kao da je to napravljeno da se i kod njih izvuče turistička sezona.

U Hrvatskoj im se sviđa što ne moraju imati covid putovnice za ulazak u muzeje, kazališta, kina čak i na bazene. Ovdje se više ne moraju nositi maske na otvorenom, ali je preporuka das se nose pa ih mnogi i nose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je razgovarao s kapetanom trajekta koji vozi na liniji između Splita i Ancone, koji je mjesecima ranije vozio samo kamione i njihove vozače, kao i s ljudima koji se vraćaju iz Hrvatske. Evo što kažu gdje su bili i zašto.

„Nismo se nadali da ćemo u ovakvoj situaciji dotaknuti 2019. i stvarno idemo četiri puta tjedno i takva linija vozi u prosjeku 500 do 600 putnika. S time što se tiče garaže, veći je broj osobnih automobila“, rekao je kapetan međunarodnog trajekta Jadrolinije Jure Jordan.

„Išao sam na otok Pag jer je tamo meka za mlade. Tamo je toliko diskoteka, mladih, pleše se“, kazao je Giacomo iz Italije.

Zrće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da“. 

„Bili smo na otoku Braču, u mjestu Bol, a onda smo odatle išli na različite okolne plaže. Fantastično, prelijepo“, izjavio je Talijan Gino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli smo da smo mi u Positanu. To je turističko mjesto na jugu Italije, odmah preko puta Sicilije. Oni su još uvijek ovdje oni su u crveni zoni, međutim ovako malo mjesto od svega 4.000 stalnih stanovnika, sada ima oko 20.000 turista. Ovdje vladaju prilične gužve. Gužve su i ovdje na ulazima u turistička mjesta, gužva kakva je od Omiša prema Splitu u vrijeme vikenda uopće nije usporedivo s ovim. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo