Frende, pazi istina! / Zašto danas branim Gordana Marasa, a sutra ću isto napraviti za nekoga iz HDZ-a?

Image

Potpredsjednik HBO-a bio je oduševljen što mu je predstavnik Vlade došao u ured preko oceana da ga ispoštuje i zahvali mu se na svim ostavljenim dolarima. I onima koji će tek kapnuti. Hrvatska mu je tako jasno poručila: vi ste nam bitni!

19.5.2015.
22:40
VOYO logo

Inače sam pozitivan full. Ljudi tako kažu. Nasmijem se i onima kojima ne bih trebao. Nisam bahat i trudim se biti tolerantnan i otvoren čak i za one ljudske ekstreme koje kao ljudsko biće uopće niti ne razumijem.

Ali ako išta prezirem to je taj prokleti, jadni, prizemni populizam. Gadi mi se to. Još više politički populizam. Jaooo što to mrzim. A ono što me fakat, al' fakat najviše živcira to je ta kukavička medijsko-politička stereotipnost, lišena bilo kakve posebnosti ili stilske figure, kojom se jeftino želi podilaziti često neukim masama u općem trendu pljuvačine po političarima. A sa druge strane nitko nema zrnce hrabrosti da napiše nešto pozitivno o njima kada se takav trenutak rijetko ukaže. Ili ih obraniti kada su napadnuti bez razloga. Ne daj Bože veće novinarske sramote. Ono... veslanje nizvodno je to. OK, ne volim ni ja političare. Otvoreno kažem. Al' ko' ih voli danas. Pa kritiziram ih u svom poslu TV reportera non-stop. I to na vrlo ozbiljnim razinama odgovornosti. Ako ne vjerujete, bacite pogled na RTL Danas. Ja sam onaj ćelavi sa kravatom koji nešto priča u 18 30. U stvari nebitno. Želim reći nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bih bio političar ni da mi Ciganka u kristalnoj kugli pokaže da ću jednoga dana biti premijer. Ne palim se na to i gotovo. Ali ono na što se palim, i to do usijanja, je kada netko nekoga proziva bez razloga i argumeneta. Pa bio on i političar. Zadnji primjer je razapinjanje Gordana Marasa, ministra poduzetništva, jer je bio na investicijskoj turneji po SAD-u. Klasičan primjer izvrtanja istine u političke i populističke svrhe. Toliko mi to ide na živce da ću ga sada u ovoj kolumni braniti. Daaaaa! Zamislite. Branit ću Marasa Isuseee. Ma neću branit' njega. Nego zdrav razum. I svoje pravo da razmišljam ispravno i kažem što mislim.

Sutra ću braniti nekog iz HDZ-a ili bilo koga ako su napadi besmisleni. Sad već vidim hrpu hejterskih trash-komentara. Super. Ali ja gospodo ne idem nizvodno, nego uzvodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Maras je ovdje na meti jer je radio svoj posao. Katastrofa! Spomenuti ministar je bio u nekoliko gradova diljem SAD-a na 20-ak sastanaka. Uglavnom s ulagačima, predstavnicima velikih tvrtki i čelnicima Svjetske banke. Te sa šefovima producentske kuće HBO koja je u Hrvatsku do sada uložila stotine milijuna kuna. Lobiranje, povlačanje ulagača za rukav, nagovaranje, objašnjavanje našeg sustava poticaja i uvjeravanje investitora da dođu u Hrvatsku uložiti novac i zaposliti ljude je Marasov posao! I posao svakog ekonomskog ministra u Vladi. Bilo kojoj. Pa ako je za to s dva savjetnika potrošio neku lovu poreznih obveznika na put i hotele, neka je. Pa nije tamo pio do zore i kockao u Las Vegasu, nego je čovjek radio svoj posao. Koliko uspješno, to uopće sada nije ni bitno.

Drugo, što se tiče priče oko lobiranja za produkciju Game of Thrones. HDZ ga tu optužuje da nije njegov posao da pregovara ovakav biznis, već da to radi Hrvatski audiovizulani centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLUMNA BORISA MIŠEVIĆA /

Snaga novog početka i wok s piletinom i rezancima

Image
KOLUMNA BORISA MIŠEVIĆA /

Snaga novog početka i wok s piletinom i rezancima

Operativno, doista to je posao Centra. Ali veliki boss još veće američke tvrtke želi da mu pod noge dodje predstavnik Vlade. To mu godi. To je ipak druga razina komunikacije. S nekim državnim birokratom on će samo tehnički potpisati ugovor. A poticaje koje će dobiti jamči mu Vlada. Potpredsjednik HBO-a bio je oduševljen što mu je predstavnik Vlade došao u ured preko oceana da ga ispoštuje i zahvali mu se na svim ostavljenim dolarima. I onima koji će tek kapnuti. Hrvatska mu je tako jasno poručila: vi ste nam bitni! Ostanite kod nas i snimajte nove hit serije. Punite nas novcem, zapošljavajte! No u Marasovoj mini-turneji taj je sastanak možda i najmanje bitan. Bitno je da su hrvatski ministri shvatili da konačno moraju zasukati rukave i osobno krenuti u borbu za svakog investitora. Potezati ih za rukav, dolaziti im u goste, lobirati, uvjeravati, prodavati im tu hrvatsku investicijsku priču. To je jedini način. I zato branim Marasa. Jer je radio svoj posao. Sutra ću braniti nekog iz HDZ-a ili bilo koga ako su napadi besmisleni. Sad već vidim hrpu hejterskih trash-komentara. Super. Ali ja gospodo ne idem nizvodno, nego uzvodno. Pa ako to moralno veslanje zahtjeva da branim Vladinog ministra, nema problema. Zato ako možete podnijeti istinu čitajte Vijesti.hr. Ako ne možete, OK… na internetu barem imate mogućnost izbora sadržaja. Sve je na vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču