Zašto Bosanka, koja nam je godinama dolazila, više ne ljetuje u Hrvatskoj

'Što se tiče konobara u kafićima, njima se doslovno smrkne kad sjedneš. Neljubazni su, vodu ti neće donijeti ni onda kad ih zamoliš. Ja kavu ne mogu piti bez vode... Je li to toliko teško?

29.7.2013.
19:12
VOYO logo

U moru priča koje nam stižu zbog lošeg iskustva na ljetovanju, dobili smo nekoliko mailova naših čitatelja koji su odustali od destinacija na Jadranu. Loša usluga, visoke cijene i neljubaznost otjerali su ih u nama konkurentne zemlje na Mediteranu.

Jedna od njih je čitateljica iz BiH koja je nakon godina ljetovanja u Dalmaciji, posljednje dvije za odmor izabrala Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona izreka da bi najviše voljeli da im uplatimo novac i vratimo se kući, mislim da ih najbolje opisuje. Nikad se kao Bosanka nisam osjećala lošije ili bolje od nekog drugog, s te strane problema nikad nisam imala", piše nam čitateljica i navodi nekoliko primjera zbog kojih joj je naša obala ostala u lošem sjećanju.

Kuhinja na balkonu, a parkirališta nema

Na ljetovanje na Makarsku rivijeru nju i kćer jedne je godine dovezao suprug, koji se isti dan vraćao natrag u BiH. Iako su vlasnicu apartmana, koji su po danu plaćali 40 eura, ljubazno zamolili da automobil ostane parkiran ispred kuće taj jedan dan, odbila ih je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela sam odmah otkazati smještaj, ali suprug nije želio da se prepiremo, pa je auto odvezao na parking koji je za cijeli dan platio 30 kuna. Tako smo riješili problem. Tada sam se zapitala: 'A što da sam došla s autom sedam dana? Tada ne bi bio problem?!' Kuhinja nam je bila na terasi, improvizirano napravljena kuhinja na otvorenom. Nad njom je bila tenda. Kad sam krenula na plažu, spustila sam tendu, a kad sam se vratila s plaže, tenda je bila podignuta. Na vratima me je dočekala gazdarica s riječima da se to više ne ponavljam jer tenda blijedi od sunca?", prisjetila se neugodnog iskustva s ljetovanja.

Nažalost, to je, tvrdi, bilo samo jedno u nizu loših iskustava. Dok ne plati smještaj, kaže, sve je med i mlijeko, a onda vlasnici apartmana počnu s uvođenjem zabrana – od pušenja do paljenja klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče smještaja, mislim da je suvišno išta govoriti. Svake godine sam se isto pitala – kako ih nije sramota? Od staromodnih kreveta, preko ormara do prostirki. Bez imalo pretjerivanja, mislim da se takve više ne mogu nigdje pronaći. Nije prljavo, ali je dotrajalo", prisjetila se Bosanka svojih loših iskustava od Promajne, preko Tučepa do Makarske. Smetalo joj je i što su ih vlasnici apartmana opterećivali svojim obiteljskim problemima, ali i ne baš lijepi odnosi najbližih susjeda.

Osvojila je Antalija

Neljubaznost zaposlenika u ugostiteljskim objektima također je, kaže, loša strana medalje hrvatskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče konobara u kafićima, njima se doslovno smrkne kad sjedneš. Neljubazni su, vodu ti neće donijeti ni onda kad ih zamoliš. Ja kavu ne mogu piti bez vode... Je li to toliko teško?", pita se naša čitateljica koja posljednjih godina ljetuje u Antaliji. U ljetovalištima u Turskoj, kaže, za svoj novac dobije upravo ono što plati, a tamo se, što nije nimalo manje važno, osjeća dobrodošlo.

Posljednje dvije godine Jadran zaobilazi još jedna naša čitateljica i to, kako kaže, jer je kod nas sve precijenjeno – od smještaja do usluge i cijena u ugostiteljskim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednje dvije godine ljetujem u prekrasnoj Crnoj Gori, gdje su ugostitelji više nego ljubazni, cijene više nego povoljne, more i plaže najljepše na svijetu", napisala nam je čitateljica Neda.

Neugodno iznenađenje

Iz susjedne BiH javila nam se i Valentina, koja godinama s obitelji putuje na more u Dalmaciju. Kaže da su ih ove godine jako neugodno iznenadile visoke cijene, a smetaju joj i predrasude da su gosti iz BiH nekulturni, glasni i škrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da hrvatski turizam neće imati 'razoran' kraj, jer kako ste krenuli s cijenama i ljubaznošću, ne znam kamo to ide. A šteta za tako lijepu prirodu u kojoj bi se tako lijepo moglo uživati. Samo kad biste to znali iskoristiti", napisala nam je naša čitateljica.

"Ove godine odlučila sam probati nešto drugačije. Umjesto na more, s dečkom sam se zaputila u Beograd. Provodim se kao nikada u životu. Cuga i klopa su jeftini, ljudi ljubazni, hodamo s kartom po gradu i svi se zaustavljaju i pitaju trebamo li pomoć, a tek konobari i prodavači", javila nam se jedna čitateljica koja je puna hvale za uslugu u susjednoj državi. Ocjenjuje da su cijene daleko niže nego kod nas, a za primjer navodi kako je za pivo u skupljem kafiću u centru Beograda potrebno izdvojiti 10-ak kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vi provodite ljetovanje?

Imate li negativnih iskustava sa smještajem, cijenama kod ugostitelja, prometom? Želite li nekoga pohvaliti, podijeliti svoje iskustvo? Pišite nam na vijesti@portal.net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo