MOGUĆE UŠTEDE /

Zašto bijela tehnika danas traje točno koliko i jamstvo? Majstori otkrivaju u čemu je stvar

Image

Vremena kada je bijela tehnika trajala i duže od 20 godina, davno su. čini se. iza nas

27.1.2019.
16:26
VOYO logo

Nije rijetkost i u trgovinama čuje da će aparat trajati točno onoliko koliko mu traje jamstvo. A za mobitele to su uglavnom dvije godine, dok je u slučaju štednjaka, hladnjaka, mikrovalnih pećnica i ploča za kuhanje te perilica suđa i rublja riječ uglavnom o pet godina.

Drugim riječima, značilo bi to da je nova generacija uređaja programirana da se nakon isteka jamstva pokvari, a popravak je najčešće neisplativ. Doduše, ako se uređaj pokvari u jamstvenom roku, proizvođač je obvezan osigurati rezervni dio i servisera. No nakon isteka jamstva morate sami naći majstora koji zna svoj posao, a da za to platite po mogućnosti što manje - no to nije lako, piše Slobodna Dalmacija.

Majstori upozoravaju i sami da ih nema puno, ali i da proizvodi gube na kvaliteti. Ipak, ističu da ako ste u mogućnosti svakako radije kupite europski proizvod zbog veće mreže servisa i dostupnijih rezervnih dijelova te pristupačnijih cijena, a ako je uređaj neispravan, trgovac je po zakonu dužan dati novi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majstor Željko Salamon preporučuje i da je ako vam kažu da će popravak potrajati nekoliko mjeseci, bolje uzeti novac. Opreza radi, neka vam vrate novac na račun, a tek onda dajte neispravan uređaj. Valja i dobro čitati etikete i recenzije uređaja jer daleko je Hrvatska od Francuske, koja je da bi zaštitila svoje potrošače, zakonom zabranila programirano kvarenje tehničkih proizvoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo