30. rođendan /

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: 'Postoji veliki interes za vožnju Rafalea. Imamo prvih 15 pilota'

Obljetnica je proslavljena uz svečanost u Vojarni pukovnik Marko Živković uz prisustvo predsjednika Republike Zorana Milanovića

10.12.2021.
21:40
VOYO logo

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo slavi 30. rođendan. Okrugla obljetnica je zračnim snagama dodatno slađa jer u istoj godini, s kupnjom novih borbenih aviona Rafala,
otvaraju veliku stranicu modernizacije i napretka.

Obljetnica je proslavljena uz svečanost u Vojarni pukovnik Marko Živković uz prisustvo predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pripadnicima zrakoplovstva uručio promaknuća, odlikovanja i pohvale, bez načelnika Oružanih snaga Roberta Hranja, koji je na godišnjem, kaže predsjednik, ali i bez ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rafali /

Riječ je o zrakoplovima s osnovnim paketom. A što to zapravo znači? 'To ne zna nitko', kaže vojni analitičar Tabak

Image
rafali /

Riječ je o zrakoplovima s osnovnim paketom. A što to zapravo znači? 'To ne zna nitko', kaže vojni analitičar Tabak

U bazi koja će jednoga dana biti dom novih borbenih aviona bio je Boris Mišević koji je razgovarao s brigadni general Michaelom Križanecom, zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Kaže kako nisu znali koji tip aviona će Hrvatska kupiti: "Međutim radili smo na tome da budemo spremni prihvatiti koji god to bude, koji god to naša politika odluči, kako god bude, mi ćemo biti spremni." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će Hrvatska prvo avione imovinski primiti u Francuskoj: "Na kojima će naši piloti obaviti dio obuke u Francuskoj, nakon toga će 2024., sa svim avionima koje nam tad bude Francusko ratno zrakoplovstvo predalo doći u republiku Hrvatsku, ne na labudicama nego će ih dovesti piloti ovdje u Republiku Hrvatsku leteći." 

Naglasio je kako će svi avioni biti tu do 2025. godine: "Ja mislim da tad krećemo u najintenzivnije oblike obuke da budemo spremni za sve ono što ta borbena platforma može." 

Interes za vožnju Rafala postoji: "Inicijalno smo odabrali prvi segment koji se odnosi na pilote MIG-ova 21, nakon toga idu mladi dječaci s Pilatusa PC 9 koji će ići na PC 21. Sve će to ići nekim svojim tijekom. Imamo inicijalno prvih 15 pilota izabranih, a dalje ćemo vidjeti." 

Black hawk helikopteri

Kaže kako pod božićnom jelkom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dolaze sve veći darovi: "Black hawk helikopteri predstavljaju jedan iskorak tehnološki, što je najbitnije, a predstavljaju jedan iskorak u smislu vojnih sposobnosti koje ćemo mi usvajanjem tih novih helikoptera dobiti već od siječnja i ožujka iduće godine i to je jedan iskorak koji je samo logičan nastavak onog što su svi moji prethodnici i svi mi radili ovdje od '96., '97. godine nakon Oluje i nakon svih borbenih djelovanja u ovoj našoj Republici Hrvatskoj, Domovinskog rata. Idemo  polako. Nastavljamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je Black hawk u načelu vrijedan otprilike nekih 30 milijuna dolara: "Što ga svrstava u  visoko vrijedno sredstvo koje upravo s tom cijenom i s tom težinom znači ono što treba." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo