MOGLO BI VAM SE OBITI O GLAVU /

Pripazite što imate u autu, kazne se kreću od 3000 pa sve do 100.000 kuna! 'Ima tu sireva, mesa, špeka, pršuta...'

Iz Carinske uprave upozoravaju da je kazna za prijenos hrane bez certifikata preko granice između tri i 100 tisuća kuna

31.12.2021.
12:48
VOYO logo

Dio naših građana, ali i onih koji su iz ovih krajeva otišli u Europu u potrazi za boljim životom, praznike uglavnom provodi kod svojih obitelji u susjednim zemljama. Iako znaju da su u prekršaju i da su kontrole na granici vrlo stroge, često sa sobom u povratku nose hranu.

Vrlo visoke kazne

No, trebaju biti na oprezu, jer je za špek, pršut ili zelje bez certifikata kazna između tri i 100 tisuća kuna. Carinska uprava je u prvih devet mjeseci ove godine zaplijenila 12 tona mesa i mesnih prerađevina, 10 tona mliječnih proizvoda, 4,5 tone masti i ulja biljnog i životinjskog podrijetla, ali i devet tona voća i povrća. Dakle, na blagdanskom stolu povratnika u Europsku uniju iz drugih država nema mjesta za domaće proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO NAS VARAJU: /

Konjetina umjesto govedine, svinjske tripice kao lignje, lažni med i sir od mlijeka kojem je istekao rok

Image
KAKO NAS VARAJU: /

Konjetina umjesto govedine, svinjske tripice kao lignje, lažni med i sir od mlijeka kojem je istekao rok

''I praksa je pokazala da je tada najveći pritisak i pokušaj unosa proizvoda životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi. U slučaju da je putnik prijavio robu, piše se službena bilješka, putniku se izdaje potvrda o oduzetoj robi, rješenje o oduzimaju evidentira se oduzeta količina, pohranjuje se u za to predviđene hladnjake'', pojasnio je za RTL Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Sterilizacija i mljevenje

Nakon boravka u hladnjacima, zaplijenjena hrana putuje do pogona u okolici Zagreba, gdje će biti sterilizirana i smljevena na komadiće od pet milimetara. Svake godine se tako uništi više od 40 tona hrane životinjskog podrijetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa tu bude sireva, mesa, suhomesnatih proizvoda. Od toga nastane mesno koštano brašno koje kasnije ide na paljenje u cementaru'', objasnio je Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za kontrolu HACCP-a i veterinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo