ZANIMANJE S KOJIM NA BURZI NEĆETE PROVESTI NITI DANA: / Ove tvrtke svoje radnike traže već na fakultetima

Image
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Domaća softverska industrija upravo doživljava svoj procvat, a tvrtke koje se time bave sve više zarađuju, izvoze i zapošljavaju. No, fali im radnika.

26.6.2017.
13:25
Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nedostaje im čak više od tisuću stručnjaka. Rješenje tog problema lakše bi našli kada bi se porezno rasteretile plaće IT-jevaca.

'Mi da trenutno možemo naći još 50 zaposlenika sa znanjima koja su nam trenutno potrebna, oni bi apsolutno imali što raditi', objasnila je voditelja Odjela ljudskih resursa u tvrtci Infinum Tanja Bulbuk Jergović za dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najtraženiji su programeri

Programeri su jako traženi, a poslodavci su ih spremni i adekvatno platiti.

'Mi smo često u situaciji da moramo neke projekte i odbiti zato što jednostavno nemamo kapacitet i resurse da se to odradi', dodala je Bulbuk Jergović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća informatična industrija prošle je godine zaradila više od sedam milijardi kuna, što je za 10 posto više nego u godini prije. Izvoz je rastao za više od 12 posto, a prošle je godine i narastao broj novootvorenih radnih mjesta, njih čak 1341. Poslodavci buduće zaposlenike traže već na fakultetima.

'Headhunting' na fakultetima

'Nastojimo raditi sa, praktički, svim vodećim tehnološkim ili kako se to kaže STEM fakultetima kroz neku suradnju studentsku na projektima, na ljetnim praksama da bi studente s jedne strane educirali da su spremniji za svijet rada, da tako kažem i s druge strane, naravno, da bi ih privukli', rekao je Ivo Špigel, član Uprave Perpetuum mobile-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško će pronaći radnike, jer mnogi zbog odličnih plaća odlaze iz zemlje i svoje znanje unovčuju drugdje. Isti problem je imala i Rumunjska, no oni su to riješili tako što su ukinuli porez na dohodak za zaposlene u IT-u.

'To znači da poslodavac plaća isto kao što je i plaćao, ali da radnik ima više. Na taj način su osigurali veći broj IT stručnjaka u zemlji i njihov odljev u inozemstvo. To je jedna definitivno od mjera koje možemo i mi', rekla je Tajana Barančić, predsjednica Udruge izvoznika softvera CISEX.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IT sektor jako pati zbog države

'IT sektor već sad jako pati zbog takvih stvari, a mogao bi puno više vraćati državi u kojoj firme rade. Mislim da je to mjera koja sad već i kasni', dodala je Bulbuk Jergović iz Infiniuma.

Ministarstvo gospodarstva nije se pokazalo spremnim da pomogne u rješavanju tog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'CISEX je radio izračune. Prije dva mjeseca smo ih poslali tamo nadležnim ljudima i nikad nismo dobili nikakav odgovor. Znači, porezna olakšica nije da tebi država nešto daje, to je situacija u kojoj država investira, odriče se dijela prihoda danas da bi sutra ubrala trostruko', rekla je Barančić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo